Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čuvaj okoliš: Doniraj ono što ne trebaš, sadi povrće i voće

Kupujte hranu bez pakiranja ili barem s minimalnom ambalažom i izbjegavajte kupnju palminog ulja, s obzirom na to da se prašume uništavaju kako bi se sadile plantaže palmi za ulje, kaže autorica

Prosječni Amerikanac dnevno proizvede gotovo kilu i pol smeća. Nedavno sam od kuće do posla brojala kante za smeće kafića i restorana. Bilo ih je 33. To me potaknulo na razmišljanje da počnem živjeti stvarajući minimalno otpada, kaže Amy Korst, autorica knjige ‘ The Zero-Waste Lifestyle: Live Well by Throwing Away Less’ koja je ujedno i tvorac projekta ‘Green Garbage’ koji je usvojen na međunarodnoj i nacionalnoj razini. Smeće koje stvaramo usko je povezano s ekološkim problemima s kojima se danas suočavamo, od klimatskih promjena, uništavanja staništa do onečišćenja vodi i izloženost kemikalijama.

Foto: Promo

- Svatko se osobno treba suočiti s ovisnošću o otpadu. Ako želim mijenjati svijet na bolje, moram krenuti od sebe - savjetuje i napominje da, koliko god se ljudima čini nezamislivo, život bez smeća uopće nije težak. Život bez smeća može značiti smanjenje količine otpada s deset punih vrećica za smeće na pet, dok s druge strane to može biti stvaranje smeća koje nakon tjedan dana stane u kutiju za cipele.

- Kad počnete živjeti život bez smeća provodit ćete manje vremena u trgovini te ga iskoristiti za druženje s obitelji. Trošit ćete i manje novca. Umjesto sredstava za čišćenje pune kemikalija u plastičnoj ambalaži, možete koristiti domaće kuhinjske pripravke od limuna i sode bikarbone.

FATHER GIVES SON KIDNEY SPASIO MU JE ŽIVOT Tata mu tajno donirao bubreg: 'Nisam htio pokopati svog sina'

- Kada sam se odlučila na život bez smeća prestala sam kupovati stvari koje mi ne trebaju, gomilaju se te na kraju stvaraju ogroman otpad - kaže autorica.

PROBDIO JE CIJELU NOĆ Tata nije imao novca za sinovu školsku torbu pa sve raznježio

Izbjegavajte trgovačke lance i okrenite se domaćoj proizvodnji. Osim što se roba ne transportira te tako ne stvara dodatna zagađenja, podržat ćete lokalne proizvođače. Samim time vaše prehrambene navike bit će zdravije. Umjesto uvozne i prerađene hrane, uputite se na lokalnu tržnicu gdje možete pronaći mnoštvo hrane koja je uzgojena u domaćim uvjetima. Time ćete doprinijeti i kvaliteti života budućih generacija. Od onoga što mnogi nazivaju smeće, može se ponovno iskoristiti u druge svrhe. Od kora naranče možete uz pomoć octa i staklene posude napraviti mirisni difuzer. Kada ste u kafiću, tražite konobara da vam ne donosi plastičnu slamku.

STALNO VAS SVRBI... Devet znakova koji pokazuju da s vašom jetrom nešto ne valja

Ne odlazite iz kuće bez bočice vode za višestruku upotrebu. Odbijajte besplatne promotivne proizvode jer su jeftini, lako se lome pa brzo završe u smeću. Donirajte ili prodajte stvari i robu koja vam ne treba te i sami razmislite o kupnji u second hand trgovinama. Kupujte hranu bez pakiranja ili barem s minimalnom ambalažom. Izbjegavajte kupnju palminog ulja, s obzirom na to da se prašume uništavaju kako bi se sadile plantaže palmi za ulje. Koristite običan sapun za pranje umjesto tekućeg jer dolazi u manjoj ambalaži. Umjesto uložaka i tampona, razmislite o korištenju menstrualnih čašica. Ako imate dvorište, možete saditi vlastito voće i povrće i radite plan obroka bez bacanja hrane.

Komentari (1)
  • I kakve to veze ima s hrvatskom? Pravi Hrvat do podneva mrzi sam sebe a nakon podneva i cijeli svijet. Kakva sad faking ekologija, to što imam dva hladnjaka i tri auta u kući ne znači da imam više love od prosječnog Amerikanca. Samim time po zakonu prirode mi je dozvoljeno i da više zagađujem... 😨😨😨

    18. 7. 2019,   16:25