Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Čuvari Ipsilona: Vozimo slalom između auta i spašavamo ljude

Čuvari Ipsilona: Vozimo slalom između auta i spašavamo ljude
17

Volonteri Crvenoga križa za vikend su pružali pomoć Njemici koja se onesvijestila kraj auta. Upravo je dehidracija najčešći razlog za intervencije

VIDEO

Dođite brzo, djevojci je slabo! U vozilu je, jako je blijeda! Volonteri Crvenoga križa odmah priskaču u pomoć. Njemica u dvadesetim godinama izašla je iz vozila, ali je, vjerojatno zbog razlike u temperaturi, odmah pala u nesvijest pored automobila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:44

Volonteri joj podižu noge, daju joj izotoničke napitke jer je dehidrirala i ona ubrzo dolazi k sebi. Još dvadesetak minuta su s njom te potom ona sjeda u vozilo. Puno je bolje. Situacija poput ove koja se odigrala u subotu oko 17 sati, u srcu turističke sezone, na Istarskom ipsilonu jako je puno. Osobito dok se u kolonama čeka pred granicom i po četiri-pet sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Promotrite palac: Njegov izgled može otkriti kakvi ste u ljubavi
Promotrite palac: Njegov izgled može otkriti kakvi ste u ljubavi

Od početka kolovoza ove godine, prvi put u Hrvatskoj, “motorizirani” Crveni križ u suradnji s Bina Istrom na quadovima, potpuno opremljenima za pružanje pomoći, pomaže turistima koji u kolonama čekaju na graničnom prijelazu. Gosti koji su odabrali Istru za godišnji odmor te na putovanje išli Istarskim ipsilonom bili su pozitivno iznenađeni ovakvim načinom “ispraćaja” iz naše zemlje. Ravnateljica Crvenoga križa, Sandra Stipanov, kazala je da je do sada bilo puno intervencija ekipe na “četverociklu”, ali su sve uglavnom manje zahtjevne. Nasreću, nije bilo ozbiljnijih spašavanja.

Buje: Volonteri Crvenog križa turistima na Ipsilonu dijele vodu

Najčešće se interveniralo zbog blagih dehidracija, ponekog ugriza nervoznog psa, ali i u smirivanju manje djece koja dugo čekaju u vozilima, pa se unervoze.

Pokretanje videa...

01:19

- Želimo turistima olakšati kraj njihova godišnjeg odmora. Reakcije su fantastične i nastavljamo sigurno s projektom, u suradnji s Bina Istrom, kojima smo jako zahvalni. Oni su nam omogućili vozilo quad, a naša četveročlana ekipa volontera obučena je za pružanje pomoći u kriznim situacijama. Svi su s područja Istarske županije - rekla je Stipanov.

Odlični trikovi s aluminijskom folijom za glačanje, čišćenje...
Odlični trikovi s aluminijskom folijom za glačanje, čišćenje...

Svaku subotu quadom duž kilometarske kolone prolaze volonteri Crvenoga križa i pažljivo prate treba li kome pružiti pomoć, donijeti vodu i izotonične napitke, skloniti ga sa sunca u rashlađeni šator.... Posebna pažnja pridaje se vozilima s više putnika, osobito onima u kojima su djeca. S obzirom na visoke temperature, pomoć se do sada uglavnom odnosila na dijeljenje osvježavajućih i medicinskih napitaka.

Buje: Volonteri Crvenog križa turistima na Ipsilonu dijele vodu

- Ovaj projekt je osmišljen za pomoć putnicima koji zbog prometnih gužvi satima čekaju na granici, a to je još teže pri visokim temperaturama. Opremljeni smo i sanitetskim materijalom za saniranje ozljeda, a dijelimo i promotivne materijale o ponašanju na moru, pružanju prve pomoći, a za najmlađe smo pripremili prigodne bojanke, da im brže vrijeme prođe u čekanju. Volonteri quadom kruže po zaustavnom traku kako bi pružili pomoć. Dolaze subotom prije 8 sati a ostaju sve dok gužve ne prođu, a to je nerijetko i kasno poslijepodne - kaže ravnateljica i dodaje kako se zna dogoditi da netko ostane bez benzina u višesatnom čekanju, pa naši volonteri odmah kontaktiraju Bina Istru kako bi se što prije riješio i taj problem. A u tome im opet pomaže quad, kaže. Također, postoji i njihov punkt, na kojem su smješteni stručno osposobljeni volonteri, a koji se nalazi na odmorištu Buje, kod graničnog prijelaza sa Slovenijom.

Odlični trikovi: Ne trebate više snagatore za otvoriti staklenke
Odlični trikovi: Ne trebate više snagatore za otvoriti staklenke

- Tu imamo i šator s ambulantnim ležajevima, na kojima se putnicima može pružiti posebna pomoć i njega, sve do dolaska Hitne pomoći. Opremljeni smo i defibrilatorom za reanimaciju - kazala je.

Putnici koji se zaustave na odmorištu redovito posjećuju punkt Crvenoga križa, za sada manje zbog potrebe za pružanjem pomoći, a prvenstveno zbog osvježenja i korisnih savjeta koji im se nude.

Buje: Volonteri Crvenog križa turistima na Ipsilonu dijele vodu

- Iznenađeni smo, ali je vrlo pohvalno to što se na ovaj način pazi na turiste. Evo, dobili smo vodu jer se dugo čeka na granici, ali smo pripremljeni na tu situaciju već od ranijih godina - kazali su njemački turisti.

Posjetitelji iz Nizozemske su dodali da ih jako nerviraju višesatne gužve na granici, posebno jer i nakon prelaska granice trebaju putovati do odredišta još devet sati. Britanci koje smo sreli na odlasku iz zemlje također su oduševljeni akcijom.

- Drago nam je da se netko ovako brine o nama. Čim je otvoren prozor od automobila, odmah dođu volonteri i ponude pomoć. To je super - rekli su.

Volonterka Crvenoga križa Marijana Kaurić kazala je da je stanje na granici u subotu bilo očekivano jer su se pripremili na gužve.

Buje: Volonteri Crvenog križa turistima na Ipsilonu dijele vodu

- Budući da imamo šator, uveli smo desetoro djece kako bismo ih sklonili sa sunca u vrijeme čekanja. Imamo u šatoru ventilatore, pa im je ugodnije, a proteklog tjedna jedna žena iz Rusije je kolabirala pa smo je ovdje smjestili. Dali smo joj rehidromix zbog dehidracije, odmorila se petnaestak minuta te smo je otpratili do vozila - kazala je volonterka. Christian Santaleza, direktor Bina Istre za upravljanje i održavanje, rekao je da je ovog ljeta više vozila na Ipsilonu.

POGLEDAJTE GALERIJU:

17
| Foto: Bina-Istra

- U srpnju i prva dva tjedna u kolovozu na Ipsilonu bilježimo rast prometa od 1,65 posto. Zbog smjene gostiju vikendom, Istarskim ipsilonom prijeđe oko pola milijuna putnika. Zato je suradnja s Crvenim križem izuzetno važna. Ovaj projekt se pokazao odličnim, ponajprije zbog sigurnosnog aspekta, a gostima je drago vidjeti da se netko brine o njima. I nama je važno da kraj njihova godišnjeg odmora, koji je često popraćen dugim putovanjima, gužvama i visokim temperaturama, bude što ugodniji - kaže.

Buje: Volonteri Crvenog križa turistima na Ipsilonu dijele vodu

Dodao je da se sredinom kolovoza bilježi i najveća špica, koja premašuje 60.000 vozila u jednom danu.

- Ova ideja za pomoć turistima proizašla je zato što znamo da Hitna pomoć ljeti ima iznimno puno posla. Teško je bilo očekivati da prihvate dodatni, te smo kontaktirali Crveni križ, koji ima obučene ekipe za pružanje pomoći u kriznim situacijama. Oduševili smo se kad su pristali na suradnju - rekao je Santaleza.

Volonterka: Na put ne krećite bez vode

Da biste bezbrižno putovali čak i ako se nađete u gužvama, volonterka Marijana Kaurić savjetuje:

1. Ne krećite na put u dane kad se očekuju velike gužve, osobito od 9 do 13 sati.

2. Uvijek nosite paket vode jer je moguće da će se u kolonama ostati nekoliko sati.

3. Nije dovoljna boca vode jer je sunce jako i lako se dehidrira.

4. Ponesite slane grickalice na put jer se znojenjem gube elektroliti i soli.

Eko carstvo: Prodala sam stan u Rijeci da bih sagradila štalu
Eko carstvo: Prodala sam stan u Rijeci da bih sagradila štalu

Masaže za umorne vozače

Čim primijete da je prozor automobila otvoren, volonteri prilaze i provjeravaju je li sve u redu. Po potrebi putnike odvode u relax zonu na odmorištu Mirna. Tamo se nalaze i fizioterapeuti, koji gostima, posebice vozačima, pružaju kratke opuštajuće masaže.

 PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'