Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cvijet iskrenosti: Ciklame vole hladniju sobu i sjeverni prozor

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Treba im puno svjetla, ali ne i izravnog sunca. Idealan je istočni ili sjeverni položaj. Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do ožujka, a za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove

Ciklame ne podnose pregrijane prostorije sa suhim zrakom. Najbolje ih je držati u prostorima koji se ne griju, u kojima je temperatura od 10 do 15 stupnjeva.

Treba im puno svjetla, ali ne i izravnog sunca. Idealan je istočni ili sjeverni položaj. Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do ožujka.

Za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove. Za vrijeme cvatnje potrebna je redovita prihrana jedanput tjedno. Prirodno prestaju s rastom u proljeće, pa treba smanjiti zalijevanje. Potrebno joj je razdoblje mirovanja od oko mjesec dana, dok se listovi ne posuše.

LAKO JE Super trikovi sa selotejpom: Drži kravatu, čisti tipkovnicu...

Kada prođe opasnost od mraza, otprilike u svibnju, može se staviti u vrt, balkon i ne zalijevati do sredine ljeta. Kad počne razvijate nove listove, gomolj treba presaditi i držati na svježem i svjetlom mjestu uz redovito zalijevanje. Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju.

Za ciklamu kažu da je cvijet iskrenosti. Dobro ju je imati u domu jer "poravnava račune" i izglađuje nesporazume.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentiraj, znaš da želiš!