Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Čvrsti ili tekući sapuni? Koža teže podnosi čvrste zbog vode

Čvrsti ili tekući sapuni? Koža teže podnosi čvrste zbog vode
1

Važno je znati da pretjerano korištenje sapuna čini više štete nego koristi. Svako pretjerano pranje i ispiranje ima za posljedicu uklanjanje i prirodnog zaštitnog sloja masnoće na koži

VIDEO

U davnim vremenima sapun su ljudi radili miješanjem životinjskih masnoća s pepelom. Reagiranjem lužine iz pepela i masnoće dolazi do saponifikacije.

Pri toj reakciji nastaje sapun, ali i nusprodukt glicerol - vrlo poznata tvar u kozmetičkoj industriji.

Antibakterijski gel za ruke: Evo kad koristiti njega, a kad sapun
Antibakterijski gel za ruke: Evo kad koristiti njega, a kad sapun

Glicerol je gusta i neprozirna tekućina koja je vrlo dobra za kožu zato što ima sposobnost vlaženja i sprečavanja njezina isušivanja.
Danas se u industrijskom načinu dobivanja sapuna dodaje čista natrijeva ili kalijeva lužina, pa tako postoje natrijevi i kalijevi sapuni. Natrijevi sapuni su u pravilu tvrdi i upotrebljavaju se kao čvrsti pripravci u kućanstvu, a kalijevi sapuni uglavnom su mekši.

Obični sapuni nisu prikladni za pranje u tvrdoj vodi jer u reakciji s kalcijevim, magnezijevim i ionima željeza tvore netopljiv talog. To znači da je učinkovitost običnih sapuna smanjena u tvrdoj vodi. Da bi sapuni bili učinkoviti i u tvrdoj vodi, u njih se stavljaju tvari koje mogu vezati metale, koji čine vodu tvrdom.

Uglavnom se proizvode iz životinjskih masti (svinjski i goveđi loj), ulja palminih koštica, ulja kikirikija i kokosa i dr. Svi imaju podjednaku učinkovitost u pranju.

U današnje vrijeme najviše se proizvode takozvani tekući sapuni ili sindeti. Oni se sastoje od smjese sintetičkih tenzida i različitih dodataka. Vrlo lako se otapaju u vodi, za razliku od klasičnih čvrstih sapuna, a dobri su i zato što nemaju izraženog lužnatog djelovanja na kožu nego su mnogo blaži i manje mijenjaju pH kože.

U tekuće sapune često stavljaju i tvari koje premašćuju, primjerice razna biljna ulja, poput ulja arašida, masline i slične.

Sapun prljaviji od spužvice za pranje suđa, čak i od toaleta...
Sapun prljaviji od spužvice za pranje suđa, čak i od toaleta...

Nezaobilazne su i njegujuće tvari poput aktivnih tvari iz kamilice, ekstrakti aloe vere, med i mnoge druge. Obavezno im se dodaju i tvari za bolji miris, kao što je geraniol, odnosno eterično ulje timijana, ili limonen, poznati sastojak iz citrusa te mnoge druge tvari, poput kumarina, eugenola i sličnih. Da bi bili uočljiviji i privlačniji kupcima, ovi proizvodi sadrže i bojila, koja se inače upotrebljavaju i u kozmetičkoj industriji.

Za dulji rok trajanja stavljaju i konzervanse. Oni sprečavaju prekomjerni razvoj mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje.

Važno je znati da pretjerano korištenje sapuna čini više štete nego koristi. Svako pretjerano pranje i ispiranje ima za posljedicu uklanjanje i prirodnog zaštitnog sloja masnoće koja je prirodno prisutna na koži. Važno je koristiti sapun onako kako je propisano na deklaraciji i koristiti ih namjenski. Cijene različitih sapuna su različite, a udio prirodnih sastojaka i njihov broj mogu utjecati i na cijenu jer je njihovo dobivanje skuplje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam