Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Da budu sočna, jaja za kajganu sole se 15 minuta prije pečenja

Da budu sočna, jaja za kajganu  sole se 15 minuta prije pečenja

Umake i preljeve za salatu uvijek treba ručno miješati. Zbog blendera će maslinovo ulje postati gorko, tvrdi autor knjige The Food Lab: Better Home Cooking Through Science

VIDEO

Za savršeno kuhano jaje koje se lagano ljušti treba ga staviti kuhati u kipuću, a ne hladnu vodu. Ako ih se lagano zagrijava, proteini iz jaja zalijepe se za unutrašnjost ljuske, teže se ljušte i ne izgledaju lijepo, savjetuje J. Kenji López-Alt, autor knjige “The Food Lab: Better Home Cooking Through Science”.

- Želite li tvrdo kuhano jaje, kuhajte ga 11 minuta, a želite li meko, kuhajte ga šest minuta. Jaje gulite s donje, šire strane jer se tamo nalazi zračni džep. Uvijek koristite svježa jaja jer, osim što su opasna, stara jaja imaju previše vodeni bjelanjak i čvršći žumanjak koji će ostati bolje centriran prilikom kuhanja pa će i jaje ljepše izgledati kada ga prerežete i poslužite. Kod jela koja se sastoje od tučenih bjelanjaka vrlo je važno koristiti svježa jaja, jer starenjem postaju lužnata, a PH jajeta utječe na to kako će se ono pjeniti i koliko će ta pjena biti čvrsta - savjetuje autor.

Kaže kako jednadžba savršenog okusa glasi da je okus jednak masnoći pa savjetuje mesnom jelu dodati dodatnu goveđu, janjeću ili svinjsku mast. 

- Prerežite komad govedine na tri dijela i svakom dijelu dodajte 30 grama masnoće. Svaki dio zasebno sameljite i oblikujte burgere. Tek potom ih dobro začinite solju i paprom, samo s vanjske strane. Nemojte umiješati začine u burgere jer će postati gnjecavi - kaže Kenji.

Dekoracija za zabave: Pribor za jelo ukrasite vrpcom s mašnom
Dekoracija za zabave: Pribor za jelo ukrasite vrpcom s mašnom

Da bi meso dobilo lijepu, tamnu boju kod pečenja, nasoljeni burger ostavlja se nepokriven u hladnjaku preko noći. Tako će se vanjski dio posušiti, a kod pečenja dobiti lijepu, smeđu boju. Također, kad se burgeri peku, treba ih često okretati, a ne samo jednom, kao što se često savjetuje.

- Kako biste bili potpuno sigurni da je meso savršeno spremljeno, pomoći vam može jedino termometar. ‘Rare’ odrezak savršen je na 50°C, srednje pečen mora doseći temperaturu od 60°C, a dobro pečeni odrezak savršen je na temperaturi od 70°C - pojašnjava Kenji.

Kako bi izbjegli da piletina bude suha, žilava i poput kartona, treba je bez kostiju staviti u plastičnu vrećicu i istući, savjetuje autor te dodaje da se piletina posoli i ostavi u hladnjaku nekoliko sati kako bi zadržala sočnost.

U Japanu ima status droge, a u Rusiji od njega prave votku...
U Japanu ima status droge, a u Rusiji od njega prave votku...

- Slično je i s jajima. Kad spremate kajganu, posolite je 15 minuta unaprijed kako bi jaja ostala sočna. Solite li ih kad su gotova, postat će vodena i ne baš čvrsta - kaže.

Povrće će zadržati jarke boje ako ih se blanšira u velikim posudama punima vode, dok će krumpir kuhan u vodi s malo octa bolje zadržati svoj oblik, navodi autor kao savjet za savršeno kuhano povrće.

- Kod izrade umaka i dresinga za salatu nemojte koristiti blender jer će zbog njega maslinovo ulje postati gorko. Dodavanje senfa i majoneze u umak spriječit će razdvajanje ulja od ostatka - kaže autor.

VIDI OVO: 10 najčudnijih burgera na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje