Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Dadilje: Zanimanje budućnosti koje postaje sve isplativije

Dadilje: Zanimanje budućnosti koje postaje sve isplativije
4

Povratak zanimanja "dadilja": Članice Hrvatske udruge dadilja koje završe edukaciju više ne rade na crno i imaju stopu zapošljavanja od oko 80 posto

VIDEO

Čuvam djecu već 16 godina, a sada već godinu dana imam službeno obrt za čuvanje djece, govori prva registrirana dadilja Ljiljana Frdelja iz Jastrebarskog.

Prije novog zakona o dadiljama na crno je djecu čuvalo, procjenjuje se, oko 15.000 ljudi. 

- Željela sam raditi bez straha od inspekcija. Nisam htjela kršiti zakon pa sam godinama pokušavala naći neku mogućnost, ali u Hrvatskoj to nije bilo moguće - objašnjava Frdelja.

No čim se zakonski sve riješilo, krenula je u inicijativu. 

- Morala sam se prekvalificirati. To je trajalo sedam mjeseci, tj. 540 sati teorije i prakse. Silno sam to željela i trudila sam se upijati sve informacije koje sam mogla - prisjeća se dadilja. 

Nakon što je završila, uhvatila se u koštac s papirologijom i otvorila obrt za obiteljsko čuvanje djece gdje s kolegicom čuva 12-ero mališana do četiri godine. 

- Hrvatska udruga dadilja surađuje s učilištem u Zagrebu kako bi naše polaznice dobile znanje iz prve ruke, a članice imaju popust na školarinu i time jednu od najjeftinijih edukacija u zemlji od 3800 kuna. Naše polaznice imaju stopu zapošljavanja veću od 80 posto - govori predsjednica udruge Vesnica Rašić te dodaje da cijena edukacije u pojedinim krajevima Hrvatske doseže i do 6000, 7000 kuna što je za nezaposlene puno, a Hrvatski zavod za zapošljavanje povremeno ima besplatne edukacije za nezaposlene koje bira prema svojim kriterijima.

- Radno vrijeme je klizno pa se roditelji ne moraju brinuti da stignu u određeno vrijeme - objašnjava Frdelja i dodaje da mjesečno plaćaju 1500 kn, a Grad Jastrebarsko sufinancira 500 kn po djetetu.

Završite program za dadilju jer to je zanimanje budućnosti

Zakonom o dadiljama propisano je da svi koji žele otvoriti obrt za čuvanje djece, osim odgojiteljica, trebaju završiti Program osposobljavanja za dadilje. On traje 400 sati (250 teorije i 150 sati prakse). Provode ga učilišta diljem Hrvatske i traje oko tri mjeseca. U zemljama EU i svijeta tečaj traje do najviše 180 sati, a prolaze ga svi bez obzira na prijašnju edukaciju. No obvezno je stručno usavršavanje cijelo vrijeme, kaže Vesnica Rašić iz Hrvatske udruge dadilja.

Potrošit ćete oko 15.000 kuna a da niste počeli ni raditi

Prema najpovoljnijoj varijanti, na primjeru Zagreba za dadilju koja je prijavljena na minimalnu plaću koja je u sustavu paušalnog oporezivanja troškovi u prvoj godini iznosit će okvirno:

  • Otvaranje obrta: 1000 kuna
  • Školovanje: 6000 kuna
  • Doprinos obrtničkoj komori: 1000 kuna
  • Porez na tvrtku: 260 kuna
  • Porez na dohodak: 1850 kuna
  • Doprinosi za mirovinsko, zdravstveno i Zapošljavanje: 4743 kune
  • Premija obveznog osiguranja: nepoznato
  • Ukupno prva godina: Oko 15.000 kuna 
  • Ukupno iduća godina: Oko 9000 kuna

Nakon burze na edukaciju pa do obrta za dadilje 

Prvi obrt za čuvanje djece u Zagrebu otvorila je 50-godišnja Marica Kopić. Nekadašnja ekonomistica nakon nemogućnosti pronalaska posla odlučila se za edukaciju za dadilje. Još od mladosti htjela se baviti ovim poslom, a sada se i usudila. Završila je edukaciju, unajmila stan, opremila ga i registrirala obrt. Sada može legalno čuvati 12-ero djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku