Obavijesti

Lifestyle

Komentari 90

Daj šansu sam sebi: Praktični savjeti za 'pozitivu' u životu

Daj šansu sam sebi: Praktični savjeti za 'pozitivu' u životu
1

Život je lijep: Zbog vječnog ‘nikad’, ‘ako’ i ‘uvijek’ čovjek se sputava i prije nego što išta pokuša, no izađite iz začaranoga kruga pesimizma u osam koraka

VIDEO

Postoje uobičajeni destruktivni obrasci razmišljanja koji nas ograničavaju, no možete trenirati mozak i promijeniti to. Prvi korak je da ih osvijestite. Ako je jedna od vaših najčešćih poštapalica tvrdnja: “Život je sranje”, što znači da ni ne očekujete da se dogodi nešto lijepo, to je prvi destruktivni obrazac. 

Donosite li zaključke koji nisu utemeljeni na dokazima, to vas također ograničiva. Obrazac: “Za mene nema šanse” može biti i duboko ukorijenjen u vjerovanju da ništa dobro nismo ni zaslužili. Na primjer, uvjereni ste da nikad nećete imati novca jer radite “usrani” posao. Pretpostavljate li uvijek da drugi o vama misle loše (pa izbjegavate razgovor s nekim jer ste sigurni kako misli da ste budala), to je negativan psihički obrazac. Ako vas u životu uvijek muči “ako” (“ali”, “kad bi” i slična propitkivanja), unaprijed ograničavate sami sebe. 

Također, moguće je da dopuštate emocijama da vas vode, pa odustajete od odluka zato što ne vjerujete u sebe. “Sve je to moja pogreška” obrazac je kojim preuzimate odgovornost za sve loše što vam se događa, a alternativa tomu je: “Oni su krivi”, kojom odgovornost prebacujete na druge. 

Pronađite sklad na poslu i u ljubavi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Druga faza je zamjena obrazaca razmišljanja. Ponekad čak i počnemo koristiti pozitivne obrasce razmišljanja na poslu, no istodobno u ljubavnom životu djelujemo destruktivno. Prepoznajte te situacije i mijenjajte način razmišljanja i u tim dijelovima života.

Vjerujte da možete i uspjet ćete u svemu

Prva faza je prepoznavanje problema i promjena načina razmišljanja. Vaš prijatelj je odlučio uzeti otpremninu i početi vlastiti posao usprkos preprekama. On danas uspijeva dobro živjeti za razliku od vas. Ukratko, vjerovao je da može i - uspio je. 

Prvi dojam nije uvijek ispravan

Iako je prvi dojam vrlo bitan, nemojte dopustiti da na temelju njega oblikujete prečvrsto mišljenje o bilo kome. Osobito u slučaju da doznate informacije koje ga potpuno opovrgavaju. Riješite se predrasuda i uvijek sagledajte širi kontekst. 

Kontrolirajte samo svoje reakcije

Koliko god se trudili, na neke ljude ili situacije jednostavno ne možete utjecati ili ih kontrolirati. Ako svejedno to pokušavate, stalno ćete biti frustrirani. Isključivo možete kontrolirati svoju reakciju na ponašanje drugih ljudi. 

Suočite se s problemom, ne bježite

Nemojte bježati od problema koliko god vam se strašni činili. Što prije se suočite s njima, to će vam biti lakše. Upamtite da svaki problem ima rješenje, a ako ga ne možete svladati, zatražite pomoć.

Vizualizirajte ciljeve koje želite ostvariti

Prepoznajte. Osvijestite. Mijenjajte. Nakon nekoliko mjeseci primijetit ćete pozitivne promjene. Počet ćete privlačiti drukčije ljude, one koji mogu pomoći da postignete svoje ciljeve ili one kojima vi možete pomoći. Vizualizirajte ono što želite ostvariti.

Osvijestite svaku negativnu misao

Iskoristite pouku iz svake situacije. Najvažnije je da budete svjesni svakoga negativnog razmišljanja i da ga mijenjate čim ga prepoznate. Možete raditi i na više polja i više obrazaca odjedanput. 

Ponavljanje pozitivnih riječi pomaže

Ako ste do jučer vjerovali da nešto ne možete, neće puno pomoći ako danas samo kažete: “Naravno da mogu”. Na primjer, sviđa vam se djevojka, no prva je pomisao da nikad ne bi razgovarala s vama jer ste dosadni. Recite si: “Ja sam duhovit...” i odlučite pokušati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'