Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dan žena: Ruže simboliziraju ljubav, a zumbuli vjernost i igru

Tulipani su znak ženskog ponosa u borbi za svoja prava, a mimoze ljubaznosti. Rezano cvijeće koje dobijete na dar, dulje će trajati u vodi s octom, kaže vlasnica Cvjetne galerije RL, Renata Lovrenčić

Iako se nekad ženama poklanjao uglavnom crveni karanfil za Međunarodni dan žena, danas se daruju i ruže, mimoze te druge vrste cvijeća.

- Cvijeće je uvijek lijep poklon, a kako na današnji dan ima posebno značenje, gotovo je postalo i obavezno pokloniti barem jedan cvijet. Cvijeće je idealan poklon jer ga možete pokloniti djevojci s kojom ste tek na početku veze ili supruzi nakon nekoliko godina braka - kaže Renata Lovrenčić, vlasnica zagrebačke Cvjetne galerije RL.

Može proći i buketić

Možete se odlučiti i za buket, ako znate koje je omiljeno cvijeće nekome kome ga želite pokloniti. Idealna je kombinacija skup nekoliko takvih cvjetova. Ako niste sigurni, karanfilom i crvenom ružom nećete pogriješiti.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Kod odabira cvijeća treba obratiti pažnju na njegovu boju, jer svaka boja ima tradicionalno značenje. Bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simbolizira nježnost, plava vjernost, maštu i sanjarenje, a narančasta ponos i životnu energiju. Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumijevanja i suosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti. Lijepo, delikatno ružičasto cvijeće simbolizira milost, sreću i mladost - otkriva nam Renata te dodaje da se u kombinaciji s vrstom cvijeća simbolika cvijeća produbljuje.

RUŽE

- Tradicionalno se za 8. ožujak ipak još najviše poklanjaju crvene ruže, a one označavaju istinsku ljubav. Ujedno su i znak poštovanja, dok primjerice ružičaste govore o prijateljstvu i radosti. Bijele ruže kao dar šalju poruku dostojnosti - objašnjava nam Renata.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

KARANFILI

U modu su se, kao poklon kolegicama i prijateljicama, vratili crveni karanfili koji simboliziraju odanost, prosperitet i bogatstvo, dok ružičasti nosi poruku “neću te nikad zaboraviti”, ali predstavlja i odanost. Inače, za one koji ne znaju, karanfil je i cvijet koji upućuje na požudu.

VJESNICI PROLJEĆA 

Vjesnici proljeća su također odličan izbor i češće ih poklanjaju žene ženama. Tako je stručak žute mimoze simbol ljubaznosti, raskoša, moći i povjerenja, no ne zaboravite ni ostalo proljetno cvijeće - zumbule, ljubičice, presličice, jaglace, tulipane i narcise.

>>> Ljubičice su znak odanosti i vjernosti.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

>>> Zumbuli pak simboliziraju vjernost i nepokolebljivost, iako mogu simbolizirati i igru. Ako su plave boje, znak su neprekidnosti. Narcise inače upućuju na samoljubivost i narcisoidnost, no istodobno su simbol rođenja i novog početka.

>>> Tulipan nerijetko simbolizira ženski ponos i slavu u borbi za svoja prava. S druge strane, crveni tulipani se vezuju za ljubav, a žuti za beznadežnu i neuzvraćenu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti dostojanstvo, a bijeli praštanje.

>>> Orhideje su također jedan od prodavanijih cvjetova za Dan žena, ali ih obično poklanjaju muškarci koji dami žele pokazati koliko je posebna i jedinstvena. Bijele orhideje se poklanjaju elegantnim i starijim damama, ali i majkama ili bakama.

>>> Ako suncokrete muškarci poklanjaju baš na ovaj dan, govore da im je ta žena centar svijeta.

Bonton: Cvijeće u tegli daruje žena ženi, a buket sadrži neparan broj     

  Foto: dreamstime

Muškarac kad daruje cvijeće nekoj ženi, u pravilu daruje samo rezano, nikako cvijeće u posudi. Tegle su rezervirane jedino kao dar žene - ženi. Izbor vrste cvijeća i boje stvar je isključivo vašeg ukusa, a ono čega se treba držati je da su to odabrani i lijepi cvjetni primjerci s dugom drškom kako bi u vazi ljepše stajali. U buketu ih treba biti neparan broj.

Bez trnja? One se ne poklanjaju majci i susjedi   

Luxury bouquets of flowers in the hat box. roses in the hands women. Pink Colour peonies | Autor: dreamstime Foto: dreamstime

Ruže bez trnja označavaju ljubav na prvi pogled, pa ako takvu ružu poklanjate za Dan žena, trebali biste znati da ona ima posebno značenje za ženu ili djevojku kojoj se poklanja. Takvu ružu nikad ne poklanjajte majci, sestri, tetki ili starijoj susjedi.     

KAKO CVIJEĆE U VAZI DULJE ODRŽATI SVJEŽE? 

Vazu ne pretrpavajte cvijećem, a u vodu dodajte nekoliko kapi limuna ili octa da dulje traje 

- Najbolje je cvijeće, odnosno buket naručiti jer tako ne prolazi kroz fazu stajanja u vazi još u cvjećarnici, pa će time i dulje trajati nakon poklanjanja - kaže Renata Lovrenčić iz Cvjetne galerije RL. Kad primite buket u ruke, odmah ga stavite u frišku vodu. 

>>> Cvijeće nemojte podrezivati odmah. Bilo bi dobro podrezati ga nakon dva dana te ponovno staviti u frišku vodu. Kako bi cvijeće imalo dovoljno svježine, vodu u vazi promijenite čim se ona malo zamuti, otprilike svaka dva dana, kaže cvjećarica Renata Lovrenčić.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

>>> Nastojte ne pretrpati vazu cvijećem jer će brže venuti. Tijekom noći držite ga na hladnome mjestu jer ćete tako usporiti prirodne procese propadanja, a možete ga pokriti s laganim papirom, koji ste prije dobro smočili. Cvijeće ne ostavljajte ni tamo gdje struji zrak.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

>>> Želite li da cvijeće u vazi dulje traje najbolja je mlaka i odstajala voda, a dobro je i odmah skinuti listove jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće. Dodajte joj nekoliko kapi limuna ili octa. Cvijeće nije dobro stavljati ni u previše hladnu vodu, kaže Renata Lovrenčić.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

>>> Stabljike skratite za centimetar. Režite ih vrtnim škarama ili nožem, ukoso. Izbjegavajte obične škare jer gnječe stabljiku, zbog čega cvijeće brzo propada. Kosi rez omogućit će biljci bolji dotok vode. Ako sami berete cvijeće, berite ga ujutro jer je tad punije vode.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

>>> Cvjećari tvrde da će napola uvenuli buket oživjeti ako stabljike nakratko uronite u vruću vodu, a potom stavite u vazu. Cvijeće nikad ne stavljajte blizu voća i povrća, jer u fazi sazrijevanja proizvodi etilen, plin koji šteti cvijeću i zbog kojeg se brže suši.   

>>> Vaza obavezno mora biti oprana. Prilikom svakog mijenjanja vode vazu iznutra dobro operite, najbolje mješavinom vode, octa i soli te zdrobljene ljuske jajeta. Kako ‘ustajala’ voda ne bi zaudarala, dodajte u vazu žlicu bjelila - na litru vode.     

Komentari (52)
  • Svim dragim ženama na portalu želim Sretan osmi mart!!!!

    8. 3. 2019,   07:03
  • Drage Zene sretan vam 8 Mart! 🌷

    8. 3. 2019,   07:07
  • Sretan dan žena!! Vesele i nasmijane uvik bile! 💓😘🌹🌷

    8. 3. 2019,   08:19