Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Danas je Dan palačinki: Ovako ih pripremaju u cijelom svijetu

Danas je Dan palačinki: Ovako ih pripremaju u cijelom svijetu
1

Svaka zemlja ima svoje palačinke, a cijeli svijet slavi njihov dan, utorak prije Čiste srijede ili Pepelnice. Prema običaju, to je dan kad se još može uživati u masnijoj hrani...

VIDEO

Svaka zemlja ima svoje palačinke, a cijeli svijet slavi njihov dan, utorak prije Čiste srijede ili Pepelnice. Prema običaju, to je dan kad se još može uživati u masnijoj hrani prije početka korizme, ali i potrošiti zaliha jaja.

No za palačinke jaja nisu nužna  - možete ih zamijeniti bananom ili chia sjemenkama koje prethodno namočite u vodi dok ne nabubre. Umjesto brašna poslužit će mljevene zobene pahuljice a gluten ne sadrži brašno od heljde, amaranta, prosa ili riže. Slavni francuski chef Jacques Pépin tvrdi da je tajna savršene palačinke u ustrajnome miješanju mutilicom. 

- Pustite je da radi svoj posao. U brašno stavite jaja, sol i malo mlijeka, ne sve. Tek kad je smjesa glatka i gusta, dodajte ostatak mlijeka i otopljeni maslac – savjetuje Pépin.

Osim što su svijet upoznali s Crêpe Suzette, tj. palačinkama s narančinim sokom, ribanom korom naranče i likerom od naranče, Francuzi blagdan Svijećnice tradicionalno slave uz specijalitete od palačinki. No osim što ih jedu u velikoj količini, prema Francuzima, palačinke na taj dan mogu proreći budućnost. Vjeruje se da ako možete okrenuti palačinku iz tave dok istodobno u drugoj ruci držite novčić, godina će biti puna blagostanja.

Povijest francuskih palačinki (crêpes) započela je u Bretanji u 12. st. gdje su ih pripremali od heljdina brašna i pripremali galette (plosnati kolač najčešće nadjeven voćem). Pšenično brašno se u smjesu za palačinke kod srednjeg sloja, ali i siromašnijih, zbog visoke cijene, počelo dodavati tek u 20. stoljeću.

Imagine

Talijani pak tvrde da su oni prije Francuza uživali u ovom specijalitetu. Bakin rupčić, ili “pezzole della nonna”, prethodnik je današnjih firentinskih palačinki, odnosno crespella. Teško je otkriti podrijetlo ovog omiljenog jela jer se u raznim inačicama jede diljem svijeta. Smjesa za palačinke više manje je svugdje slična, no posebni dodaci u receptima dio su obiteljske recepture koja se brižno čuva.

Malo ruma, kora naranče ili limuna, dio mlijeka se nadomjesti mineralnom vodom, dodavanje ulja, otopljenog maslaca ili sijanje brašna tajne su koje se prenose s koljena na koljeno. Nadjevene povrtnim, mesnim ili slatkim nadjevom, zarolane, presavinute pa pohane ili zapečene, palačinke se mogu jesti od jutra do mraka. 

Svježi sir, blitva, špinat, tikvice, slanina najčešće se koriste u pripremi slanih nadjeva. Umjesto šunke, palačinke se mogu puniti i gljivama, svim vrstama mesa te morskim plodovima. Omiljeni slatki nadjev sigurno je čokolada, no kušajte i palačinke nadjevene pudingom te poslagane jednu na drugu poput torte. Smjesu za palačinke možete obojiti kuhanom ciklom ili pestom od bosiljka ili špinata, kao i kakaom. 

  • Blini - ruske palačinke Pripremaju se od heljdina ili pšeničnog brašna. Jedu se sa slatkim nadjevima, ali i uz vrhnje s lososom ili kavijarom. Tradicionalno se peku u pećnici. 
  • Nizozemski specijalitet Pannekoek se priprema od pola količine heljdina i pšeničnog brašna, mlijeka, jaja i soli. Deblje su od klasičnih palačinki, no ne poput američkih. Prilikom pečenja u tavi se u njih dodaju jabuke, slanina, sir i grožđice.
  • U Indiji biraju slane nadjeve  U Indiji se većinom jedu uz slane nadjeve, a tijesto se priprema od fermentirane paste od riže ili leće. Slatke palačinke, chella, pripremaju se od prokuhanog soka šećerne trske i pšeničnog brašna.
  • Austrijanci ih peku, pa trgaju Šmarn i kajzeršmarn se u Austriji pripremaju od gušćeg tijesta za palačinke u koje se dodaje prašak za pecivo. Zatim se peku u tavi na otopljenome maslacu, trgaju i posipavaju šećerom u prahu ili džemom.
  • Što su tanje, to ih više cijene Talijani crespelle pune isključivo slanim nadjevima, poput ricotte sa špinatom ili aromatičnog sira s radičem i prelijevaju bešamelom te peku u pećnici. Što su tanje, to se više cijene.
  • Mljeveno meso i luk U Brazilu palačinke pripremaju od jednake smjese kao i mi, no pune ih najčešće s mljevenim mesom s crnim maslinama, mrkvom, lukom i rajčicama.

Slatke palačinke s mascarponeom

Sastojci: 200 g glatkog brašna, 1 i 1/2 žlica instant cappuccina, 3 dl mlijeka, dl mineralne vode, 2 jaja, žlica šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, 125 g mascarponea, 2 žlice maslaca od badema, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice smeđeg šećera, naranča, listići badema

Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilijom. Dodajte mlijeko pa uspite brašno i cappuccino. Umiješajte mineralnu te ispecite. Izmiksajte maslac od badema, mascarpone, kiselo vrhnje i šećer. Palačinke napunite kremom, utisnite ploške naranča, pospite listićima badema i kratko zapecite u pećnici. 

Za domaći maslac od badema stavite do jedne šalice badema u mikser, kratko pulsirajte, pa isključite uređaj da se ne pregrije. Nakon usitnjavanja i veći komadi će se pretvoriti u prah, pa u grudice. Za nešto manje od deset minuta počet će ispuštati ulja pa možete dodati žlicu kokosova ulja ili nekog ulja drugog neutralnijeg okusa.

Integralne palačinke s tikvicama i slaninom

Sastojci: 130 g integralnog brašna, 70 g oštrog brašna, prstohvat soli, žličica praška za pecivo, 3 jaja, 2 dl mlijeka, 2 i 1⁄2 dl mineralne vode, 2 tikvice, mladi luk, češanj češnjaka, 150 g slanine, 1⁄2 dl vina, 200 g svježeg sira, 2 žlice kiselog vrhnja, 1⁄2 svežnja vlasca, sol, papar, 2 žlice maslinova ulja, peršin

Priprema: Pomiješajte integralno i oštro brašno s praškom za pecivo i malo soli. Pjenasto umutite jaja s mineralnom vodom i mlijekom. Postupno dodajte brašno i miksajte dok ne postane glatka smjesa. Tikvice naribajte te ih posolite. Na maslinovu ulju kratko prepržite nasjeckan luk i češnjak, dodajte kockice slanine pa nakon dvije minute pirjanja dodajte ocijeđene tikvice i nasjeckan vlasac.

Dolijte vino i pirjajte dok alkohol i tekućina ne ispare. Maknite s vatre pa umiješajte izmiksani sir s vrhnjem te začinite smjesu solju i paprom. Ispecite palačinke, pa svaku napunite nadjevom, zamotajte, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

Proljetne palačinke  

Sastojci: 100 g brašna, jaje, malo soli, 75 ml mlijeka, 75 ml mineralne vode, malo ulja; nadjev: 200 g mljevene piletine, 200 g mladoga graška, 200 g mlade mrkve, luk, češanj češnjaka, 2 žlice svijetlog soja umaka, žličica kineskih začina,  papar, slatko-kiseli umak

Priprema: Umutite jaja, posolite, dodajte mlijeko i izmiješajte. Postupno miješajte brašno, mineralnu vodu i malo ulja, dok ne dobijete glatko tijesto. Ispecite palačinke i stavite ih na toplo mjesto. Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi, dodajte meso i popržite na jakoj vatri. Umiješajte soja umak, začine  i prebacite prženo meso na tanjur. Prebrišite wok papirnatim ubrusom, ulijte malo ulja i u dobro zagrijano ubacite ploške luka.

Pržite ih minutu, pa dodajte grašak i sjeckanu mrkvu. Nastavite s prženjem još 4 minute, vratite meso u tavu, umiješajte protisnuti češnjak i papar. Izmiješajte, kratko pržite i maknite s vatre. Na sredinu svake palačinke rasporedite nadjev, prebacite krajeve preko nadjeva i zamotajte palačinke. Poslužite ih sa slatko-kiselim umakom.

00850749

Lazanje od palačinki 

Sastojci: 2 jaja, 2 ml mlijeka, 125 g brašna, 40 g maslaca, sol, 3 žlice ulja, 100 g feta sira, 1 i 1/2 žlica krušnih mrvica, 2 rajčice, žlica octa, sjeckani peršin, vlasac

Priprema: Umutite jaja s mlijekom, dodajte brašno, sol i otopljeni maslac pa ispecite palačinke. Izrežite fetu pa uvaljajte svaki komad u krušne mrvice i ispržite. Rajčicu narežite, pokapajte ih octom, žlicom ulja te začinite. Dodajte peršin i sve izmiješajte. Na svaku palačinku stavite po komad pohanog sira i malo salate od rajčice. Skupite krajeve palačinke u zavežljaje i povežite vlascem. 

Indijske palačinke 

Sastojci: palačinke: šalica (od 2 dl) basmati riže, 1/4 šalice smeđe riže, 1/2 šalice leće,1/8 žličice piskavice, 3/4 žličice soli; nadjev: 1/4 žličice sjemenki gorušice, 10 curry listova, luk, 4 češnja češnjaka, 2 cm korijena đumbira, po 1/4  žličice kurkume, piskavice, čilija, paprike, kumina, korijandra i soli, 500 g mljevene junetine, ulje za pečenje, dl vode

Priprema: Namočite rižu i leću s piskavicom u vodi preko noći, ujutro sve ocijedite, ali sačuvajte malo vode. Izblendajte leću i piskavicu, pa dodajte malo vode te napravite pastu. Rižu isto izblendajte i dodajte malo vode u kojoj se namakala dok ne dobijete pastu. Pomiješajte obje paste te ih posolite.

Ako je pregusto dolijte još vode. Na tavi ispecite tanke palačinke od smjese riže i leće. Na tavi bez masnoće prepržite sjemenke gorušice i piskavice. Dodajte listove curryja pa ubacite narezani luk. Pirjajte dok ne postane staklast te dodajte naribani đumbir i protisnuti češnjak.

Dodajte ostale začine, malo vode i kuhajte dok se ulje od sjemenki ne odvoji. Umiješajte meso, prelijte s dl vode i kuhajte dok voda ne ispari. Nadjenite palačinke i poslužite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...