Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Danas je najdepresivniji dan u godini - za neke je to obmana

Formulu za ovaj dan izvorno je još 2005. osmislila turistička agencija no neki mu se protive jer banalizira depresiju i implicira da osjećajima upravljaju dani i datumi

VIDEO

Najdepresivniji dan u godini izračunava se pomoću niza čimbenika u (ne posebno znanstvenoj) matematičkoj formuli. Faktori koji utječu na izračun su vremenski uvjeti, minus na računu (konkretno, razlika između minusa i naše sposobnosti plaćanja istog), vrijeme prošlo od Božića, vrijeme prošlo od napuštanja novogodišnjih odluka, pad motivacije i osjećaj potrebe za preuzimanjem kontrole nad svojim životom, piše britanski Sun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas je najdepresivniji dan u godini: Ovo su tragedije svih Hrvata i kako ih riješiti

Danas je najdepresivniji dan u godini: Ovo su tragedije svih Hrvata i načini kako ih riješiti Više na http://bit.ly/2mxrs9v

Posted by 24sata on 15. siječnja 2018

Formulu za izračun najdepresivnijeg dana ili Blue Monday (Plavi ponedjeljak) kako je u Velikoj Britaniji zovu, izvorno je osmislila turistička agencija Sky Travel 2005. godine. Prema izračunu, ove godine on pada na 15. siječnja, odnosno danas.

"To je obmana javnosti"

Britansko dobrotvorno društvo za pružanje psihičke pomoći 'Mind' gleda na ovo obilježavanje s određenom rezervacijom, budući da smatraju da izračun ovog dana nema nikakvu znanstvenu podlogu.

 

Presudna godina veze: 7 načina da lošu fazu okrenete u dobru
Presudna godina veze: 7 načina da lošu fazu okrenete u dobru

- Ovdje u Mindu smatramo da je obilježavanje najdepresivnijeg dana jako obmanjujuće. Mi, koji živimo s depresijom znamo da ovi osjećaji nisu upravljani danima ni datumima. Implicirajući da određeni dan ima utjecaj na psihu produbljuje mit da je depresija samo 'pojačani osjećaj tuge', nešto što se ne treba ozbiljno shvaćati - napisali su na svojoj internet stranici.

Dreamstime

Više grana Dobrotvornog društva Samarićana u Velikoj Britaniji pokušavaju 'Plavi ponedjeljak' pretvoriti u 'zakuhani ponedjeljak' i nuditi eventima diljem zemlje kavu ili čaj kao "čašicu razgovora" za sve kojima treba pozitivan razgovor. Također, njihova telefonska linija je otvorena i besplatna tijekom cijele godine.

Što možete napraviti vezano za 'Plavi ponedjeljak'?

Negativne osjećaje najbolje je otjerati druženjem s prijateljima ili obitelji. Iskoristite današnji dan da napokon krenete na aktivnost koju oduvijek želite isprobati ili jednostavno otiđite u teretanu budući da vježbanje potiče pozitivne osjećaje.

Majka s depresijom: Maknite dijete od mene, želim umrijeti
Majka s depresijom: Maknite dijete od mene, želim umrijeti

- Ubacite u dnevni raspored 30-minutnu vježbu. To može biti brzo hodanje, lagano trčanje, opuštajuće plivanje na bazenu u kvartu ili bilo koja aktivnost koja će vas pokrenuti - savjetuje osobni trener Andy Ward.

- Ako ne možete ili ne stignete danas se zabaviti ili započeti neki pozitivni hobi, isplanirajte ga. Već sama aktivnost dogovaranja neke zanimljive i vesele aktivnost će vam poboljšati raspoloženje - dodaje Ward.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja