Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Danska: Sočna jela iz drevne gurmanske riznice

Danska: Sočna jela iz drevne gurmanske riznice
4

Danci tradicionalno, baš kao i Hrvati, obilato jedu krumpir i jela začinjaju maslinovim uljem. Glavni mesni specijalitet je pečena svinjetina

VIDEO

Tradicionalna danska kuhinja vezana je uz mliječne proizvode te plodove mora i ribu, a najpoznatije su danske haringe. Glavni začini u danskoj kuhinji su sol, papar, maslinovo ulje i peršin. Svinjske mesne okruglice frikadeller izvorno su blago ove gurmanske riznice, a pripremaju se s mljevenim mesom u koje se dodaju brašno, jaja, sol i papar. Sva tradicionalna jela, pa tako i frikadeller, prže se u tavi na margarinu, umjesto na ulju. Mesne okruglice peku se slabije, a kao prilog poslužuje se mladi smeđi krumpir koji se peče u tavi sa šećerom. Među omiljenim povrćem su grašak i mrkva, a salatu poslužuju bez ulja, octa ili soli te isključivo s maslinovim uljem ili dressingom. Sličnost stare danske kuhinje s hrvatskom je u tome što kao glavni prilog rabe krumpir te jela često začinjuju maslinovim uljem. Danci su poznati i po slatkom pecivu, lisnatom tijestu u koje se umiješaju grožđice i sladoled. LUNGIĆ I KUKURUZ NA ŽARU S UMAKOM OD CIKLE Sastojci: komad lungića oko 350 g, 2 žličice ulja, sol, papar, 2 žlice timijana, 2 klipa kukuruza, 2 žličice maslaca, 150 g cikle, 1 dl jogurta, češanj češnjaka Osušite lungić salvetom, premažite uljem, posolite, popaprite i dodajte timijan. Kukuruz očistite i premažite maslacem, omotajte ga u njegov list te u aluminijsku foliju. Pecite meso i kukuruz 20 minuta na žaru okrećući ih da na zagore. Napravite umak tako da skuhate ciklu, naribajte je, pomiješajte s jogurtom i iscijeđenim češnjakom. Začinite solju i paprom. Prelijte preko lungića i kukuruza. KOLAČ OD ŠPINATA S KREMOM OD LIMUNA I ŠKAMPIMA Sastojci: 1 dl slatkog vrhnja, jaje, 200 g blanširanog špinata, limun, 1 dl punomasnog vrhnja, žlica senfa, sol, papar, 200 g škampa, kopar Pomiješajte slatko vrhnje i jaje sa špinatom. Začinite solju i paprom. Izlijte u pleh za pečenje veličine oko 10x10 cm. Pecite u pećnici na 110 u00B0C 20 minuta. Nakon što se ohladilo, izrežite na komadiće veličine 2x2 cm. Očistite i ogulite limun. Iscijedite polovicu limuna te pomiješajte s korom limuna, vrhnjem i senfom. Začinite solju i paprom. Svaki kolač od špinata ukrasite kremom od limuna, škampima i koprom. RAŽNJIĆI S TIKVICAMA Sastojci: 1 kg svinjskog buta, 3 tikvice, sol; marinada: 2 l vode, 2 dl octa, 1 dl crnog vina, 3 lovorova lista, 10-15 zrna papra, 2-3 glavice luka, 3-4 češnja češnjaka, peršinov korijen, 3 mrkve, žlica soli Nasjeckajte luk, mrkvu i peršin te stavite u posudu s vodom, octom, crnim vinom i začinima. Prokuhajte, prelijte preko svinjetine i ostavite sat vremena. Tikvice izrežite, oblikujte u kuglice i prokuhajte u slanoj vodi. Meso izrežite na kockice, stavite na drvene ražnjiće s tikvicama i pržite u posudi na koju ste postavili aluminijsku foliju na grilu 10 minuta povremeno okrećući. PJENASTA TORTA OD SIRA S GLAZUROM OD RABARBARE Sastojci: biskvit: 3 jaja, 180 g šećera, 180 g oštrog brašna, prašak za pecivo; krema: 250 g sira, limunov sok, 3 jaja, 150 g šećera, vanilin-šećer; glazura: 3 čaše narezane rabarbare, 3 žlice gustina, 2 žlice šećera, čaša vode Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte 3-4 žlice kipuće vode, brašno, koje izmiješajte s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjka. Pecite u kalupu 15 min. Sir istucite s limunom, dodajte istučena jaja sa šećerom. Kremu izlijte na biskvit i pecite 30 min. na 180u00B0C. Prokuhajte minutu rabarbaru, prelijte preko torte i stavite u hladnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku