Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Dario Lide: Za fantastičan grill potrebna su samo tri sastojka

Dario Lide: Za fantastičan grill potrebna su samo tri sastojka
1

Mladi chef svojim će jelima začiniti gastronomsku ponudu na Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola festivalu. Otkrijte kako se priprema i koje stvari smatra ključnima za uspješno pripremljen grill

VIDEO

Dario Lide mlad je i talentiran kuhar koji je u osam godina stjecanja iskustva došao na poziciju glavnog chefa restorana Vinkl. U kuhinji mu je najvažnija organizacija, kvalitetne i tradicionalne namirnice, a najviše vremena voli sačuvati za samu degustaciju. Kako se priprema za četverodnevni festival i koje su njegove tajne savršeno pripremljenog grilla, otkrio nam je u kratkom razgovoru.

Kako je krenula Vaša priča s kuhanjem?

Od malih nogu sam se „motao“ po kuhinji uz baku koja mi je prenijela svoju ljubav i znanje o hrani i kuhanju. Tako da sam već kao osnovnoškolac  za svoje ukućane  pripremao jednostavna jela a odluka za daljnje školovanje bila je jasna. Pošto je kuhanje postao ljubav i dio mog života, svaki dan proveden u kuhinji je bio novi izazov koji sam s radošću prihvaćao.  

Volite li više tradicionalnu, modernu ili brzu kuhinju?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Volim tradicionalnu kuhinju i tradicionalne namirnice na kojima sam odrastao te ih prilagoditi i spremiti na brz i moderan način.

Prema Vašem mišljenju, koja su tri najvažnija pravila za dobru pripremu grilla?

Za dobar grill potrebno je dobro društvo, kvalitetno meso i dobar žar.

Imate li neke trikove za pripremu grilla? Bez kojih sastojaka roštilj jednostavno ne može uspjeti?

Za pripremu dobrog roštilja potreban je šaroliki izbor mesa, priloga i salata. Bez dobre volje i ljubavi ne upuštajte se u roštiljanje jer jednostavno roštilj neće uspjeti.

Koje je Vaše najdraže jelo s roštilja i zašto?

Moj izbor je uvijek odležani juneći ribeye odrezak s hrskavom salatom.  

Volite li uz meso s grilla pripremiti i neki umak?

Naravno, uz šarene priloge i salate uvijek su dobro došli i razni umaci kao što je sveprisutni BBQ umak, umak od gljiva, piva te meni dragi umak bernez na bazi jaja.

Koliko dugo bi meso trebalo „odležati“ u marinadi? Imate li neki poseban recept za marinadu?  

Odležavane mesa u marinadi ovisi o samome mesu. Svinjetinu je dobro marinirati nekoliko sati prije pečenja. Ako marinirate meso dan ranije ne solite ga kako ne bi izvukli sokove a time proteine,vitamine i minerale. Ako želite istinski okus mesa, meso poslije pečenja začinjavajte sa soli, svježe mljevenim paprom i hladno prešanim maslinovim uljem.  

Kada pripremate roštilj, koje meso najradije koristite i gdje ga nabavljate?

Kad pripremam roštilj pokušam se prilagoditi željama društva, ali uvijek se na grillu nađe kvalitetno meso. Od mljevenog mesa, svinjetine, odležane junetine, piletine pa do iznutrica. Kod kupnje mesa posebno gledam na kvalitetu.

Volite li povrće s grilla? Primjerice luk, tikvicu, papriku?

Za mene roštiljanje nije samo meso već kompletna slika jela od raznih priloga i salata, dobro društvo i otvoren prostor u prirodi.  

A piletinu? Koja je tajna najbolje i najsočnije piletine s grilla?

Piletina je nježna namirnica te treba paziti da se ne presuši prilikom pečenja.  

Što ćete pripremiti posjetiteljima Zagreb Chill&Grill festivala?

Posjetiteljima ću pokušati približiti zanimljive kombinacije priloga, salata i umaka uz meso. Detalje će morati otkriti sami na samom događaju.

I za kraj, možete li nam dati neki savjet kako postati pravi majstor grilla?

Da bi postali pravi od odnosno izvrstan grill majstor potrebno je da postoji želja da se spravljenom hranom i ovim okusima usreći ljude i izazovu kod njih pozitivi doživljaji kojih će se rado sjećati. 

Darija i ostale chefove pogledajte uživo na Zagreb Chill & Grillu! 

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi...  

Uskoro donosimo opširan program sva četiri dana sa svim detaljima! Pratite nas na facebooku i Gastro.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje