Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Davni mitovi, simbolika i poruka cvijeća oko nas

Davni mitovi, simbolika i poruka cvijeća oko nas
7

Poklonjeni tulipan poručit će strastvenu ljubav i čežnju, crveni mak cvijet je snova, a amarilis se daruje ako nekome želite nešto važno čestitati

VIDEO

Iako njegovo ime većinu ljudi asocira na Nizozemsku, tulipanu je pravi dom davna Perzija. Tamo je bio neizostavan vrtni ukras, a u Europu je, prema zapisima, stigao u prvoj polovici 16. stoljeća. U Perziji i okolnim arapskim zemaljama cvijet koji se na vitkoj stabljici uzdiže prema suncu smatrao se simbolom ljubavi, njezina očitovanja, nezaustavljiva ljubavnog zanosa i neutješne čežnje. Nakon što je stigao u Europu, vrlo brzo je postao jako popularan, tražen te zato i neumjereno skup pa je uskoro postao simbol posve suprotnog - oholosti, uobraženosti i ljudske prolaznosti. U kršćanstvu se pak smatra simbolom Božje ljubavi. Tulipan otvara svoje latice samo ako ga sunce dovoljno grije, a tako se, prema simbolici, i duša otvara ako je grije Božja ljubav. Darujete li ga, morate znati da njegove boje imaju različito značenje. Crveni tulipani očituju ljubav, no žuti upućuju na beznadežno obožavanje. Amarilis ili prugasti sunovrat najbolje je pokloniti ako nekome nešto želite čestitati, poput promaknuća na poslu ili završetka škole. Ovo cvijeće koje uvijek raste u paru i cvjeta u predivnim bojama zbog svog izgleda simbolizira ponos i divljenje.
Mak je cvijet snova, sudeći po grčkoj mitologiji. Prema njoj, grčki bog snova Morfej položio je vijence makova na glave spavajućih smrtnika i tako im “udahnuo” snove o ljudima. Njegove su kipove stari Grci uvijek kitili cvijećem maka, no ako danas darujete mak, boja će opet donositi drugačiju poruku. Crveni mak simbolizira strastvene snove i čežnje, a bijeli mak snove dublje prirode.

JORGOVAN: Simbolizira oproštaj i tugu u ljubavi. Ljubičasti jorgovan je prema predaji pobijelio nakon što ga je netko ostavio na grobu djevojke koja se ubila zbog ljubavi.

SUNCOKRET: Sunčevu cvijetu pripisuju se značenja samog Sunca, tj. topline i sjaja. No može se tumačiti i kao slijepi sljedbenik sunca - pa tako i slijep u ljubavi.

LJILJAN: Rajski cvijet simbol je neprolazne ljepote i sreće u rajskom vrtu. Snježnobijeli ljiljan simbolizira čistoću i bezgrešnost, a smatra se i kraljevskim znakom.

BOŽUR: Dio je gotovo svakog cvjetnjaka, a osobit je po dubokom korijenju i čvrstim laticama. Kao takav smatra se simbolom obećanja i dobrog čuvara tajni.

LAVANDA: Iako umirujućeg mirisa, lavanda od davnina simbolizira nepovjerenje jer se zmije nerijetko sakriju ispod njenih grmova. Poput ružina trnja, upućuju na oprez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'