Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Debljala se, a nije znala zašto - razlog je bio tumor na mozgu

None Foto: Facebook

U dvije godine Lizzie (20) dobila je 45 kg iako je dnevno pojela oko 1000 kalorija. Uzrok je bio tumor koji je poremetio hormone u tijelu i usporio metabolizam

Lizzie Denison-Ward je 20-godišnja djevojka iz Velike Britanije koja nikako nije mogla shvatiti zašto se konstantno deblja iako pazi na prehranu i broji kalorije. Dnevno je u sebe unosila oko tisuću kalorija, ali ipak je sa 57 kilograma došla na vrtoglavih 102. Udebljala se 45 kilograma. Očajno je obilazila liječnike koji su je uvjeravali kako se mora zdravije hraniti i tako ubrzati metabolizam. Međutim, ona je osjećala kako nešto nije uredu i bila je uporna. 

Odlazila sam liječniku više puta, vadili su mi krv, ali nisu mogli reći što nije uredu. Bila sam frustrirana.

Proučavala je svoje simptome na internetu pa sama platila magnetsku rezonancu mozga oko 17.000 kuna. Uslijedio je šok. Otkrili su tumor na na mozgu koji je pritiskao hipofizu što je uzrokovalo hormonalnu neravnotežu u tijelu i drastično usporavanje metabolizma, a time i nenormalno skladištenje masnoće, a time i nakupljanje kilograma.

Facebook

Tumor je bio velik četiri milimetra i nedavno su joj ga uklonili. Odmah je počela gubiti na težini. Da nije sama istražila što joj se događa, tumor bi rastao i mogao ju je, kazali su liječnici, stajati života.

 Shvatila da liječnici nisu u pravu i kako sa mnom nešto nije uredu jer sam oduvijek bila mršava.

- U početku sam vjerovala liječnicima, ali kasnije sam shvatila da nisu u pravu i kako sa mnom nešto nije uredu jer sam oduvijek bila mršava. U početku s prvih nekoliko kilograma nisam bila zabrinuta jer sam se lagano zaoblila i prijatelji su mig govorili kako mi to dobro stoji. Ali, nastavila sam dobivati kilograme i nikako to nisam mogla zaustaviti. I moja mama se zabrinula. Odlazila sam liječniku više puta, vadili su mi krv, ali nisu mogli reći što nije uredu. Bila sam frustrirana - ispričala je ova studentica koja se dobro oporavlja od operacije, piše Daily Mail.

Tumor koji je rastao na njezinom mozgu stvarao je pritisak na hipofizu, endokrinu žlijezdu zaduženu za proizvodnju hormona, a koja se nalazi s donje strane mozga. Zbog toga je izlučivala puno kortizola, hormona stresa koji uzrokuje nakupljanje masnoće u tijelu. Osim toga uzrokuje stanjivanje kože, pojavu strija, slabljenje kostiju i mišića te smanjivanje seksualne želje.

Komentari (21)
  • Zbog doktora tumor bi se i dalje širio,zahvaljujući samoj njoj uspjela se cura spasiti...

    14. 11. 2015,   15:29
  • i meni se desilo da sam se debljala a malo sam jela ,svi su me uvjeravali da pretjerujem . Imala sam jedan porok koji sam konzumirala stvarno u malim količinama ali čim sam to izbacila kile su se počele topiti. Svakom čovjeku organizam signalizira da ima problem samo to ljudi ne slušaju lakše je otići kod doktora po tableticu . Bravo za ovu curu i sretno

    14. 11. 2015,   17:21
  • Sad može upisati i medicinu, jer je prijemni uspješno položila...

    14. 11. 2015,   15:42