Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Dečki ocjenjivali izgled kolegica - nisu očekivali pobunu u školi

Dečki ocjenjivali izgled kolegica - nisu očekivali pobunu u školi
1

Djevojke su kolege iz škole ocjenjivali s ocjenama od 5,5 do 9,4, a taj je popis postao i javan kad ga je, na zgražanje 'rangiranih' učenica, netko iz škole snimio i poslao svim školarcima

VIDEO

Nedavno je skupina dječaka iz srednje škole Bethesda-Chevy Chase u Marylandu u SAD-u objavila popis kolegica u kojem ih 'rangiraju po stupnju atraktivnosti'. Djevojke nisu htjele samo prijeći preko toga i odlučile su se pobrinuti da dečki odgovaraju za takvo objektiviziranje.

Za to su se založile prvo u upravi svoje škole, a onda i šire - da se svugdje uvedu stroža pravila protiv uznemiravanja i da škole napokon postanu sigurno okruženje za sve.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Boks u školi 00:25

Na popisu je bilo 100 djevojaka koje su dečki ocijenili ocjenama od 5,5 do 9,4, a popis je postao javan kad ga je netko iz škole snimio i poslao svim učenicima.

Iako se pojavio tek nedavno, sastavljen je prije više od godinu dana, što je neke djevojke jako uznemirilo jer su, kažu, vjerovale da su im dečki iz razreda prijatelji, a oni su ih povrijedili, objektivizirali i posramili.

Jedna od djevojaka s popisa, Lee Schwartz, otkrila je da se od tada mnoge od njih 'boje i otići do WC-a, da ih dečki ne bi ocjenjivali'. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Soldiers of Creation (@soldiersofcreation)

- Grozna je spoznaja da te najbliži prijatelji koji se s tobom druže, zapravo potiho promatraju i ocjenjuju. To je izdaja i pokazuje da im nisam ništa više nego broj - rekla je maturantica.

Ovo naravno nije prvi put da je jedan takav popis napravljen ili otkriven, a u školi Bethesda-Chevy Chase su i prijašnje generacije radile isto. Tako je, zapravo, bilo u školama diljem SAD-a, ali i puno šire. Samim svojim postojanjem i Facebook, piše Up Worthy, dječacima pomaže da organiziraju glasanje za ovake liste. No ovaj je popis očito bio 'jedan previše', a pojavio se u SAD-u baš u vrijeme najveće popularnosti pokreta  #MeToo i #TimesUp, pa su neke od djevojaka odlučile kako je pravo vrijeme da se stvari počnu mijenjati.

Posvađajte se kako treba: Bez udaranja, 'tihe mise' i prekida
Posvađajte se kako treba: Bez udaranja, 'tihe mise' i prekida

Prvo su od škole zahtijevale da se odgovorne dječake kazni, te da se uvede program koji bi sve učenike educirao o problemima koji nastaju zbog takvog vrednovanja žena i djevojaka, kao i o 'toksičnoj' kulturi koja je tako nešto uopće dopustila.

- Ova će generacija promijeniti takva razmišljanja, jer nam je dosta kulture u kojoj se govori 'dečki će uvijek biti dečki' - rekla je učenica Yasmin Behbehan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli No Survivor Left Behind (@nosurvivorleftbehind)

No djevojke se brzo pokušalo 'ušutkati' pa su dobile upute da 'o ovome ne razgovaraju ni u školi ni oko nje'. Saznale su i da je zbog popisa samo jedan dječak udaljen sa nastave, i to na - jedan dan. To je za njih bilo neprihvatljivo, pa su se skupile da poruče kako se osjećaju. Nakon nekoliko demonstracija, s upravom škole su uspjele dogovoriti da održe sastanak s muškim đacima, uključujući i dečke koji su popis kreirali i podijelili.

Oni su savršen tim: Ovih šest parova Zodijaka najduže traje
Oni su savršen tim: Ovih šest parova Zodijaka najduže traje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli for everyone🌫 (@equalityis)

Na sastanku, koji je trajao dva i pol sata, neke od njih održale su dirljive govore o tome kako se osjećaju zbog popisa i drugih iskustava vezanih uz seksualna zlostavljanja, uznemiravanja i objektiviziranja djevojaka, u školi i izvan nje. Navodno je sastanak imao jak utjecaj na sve dečke, pogotovo one koji su sporni popis sastavili. Nakon što su ih saslušali, dečki su se ispričali, a jedan od njih je rekao:

Vatrogasci se skinuli za dobre svrhe: Jeste li vidjeli koalu?
Vatrogasci se skinuli za dobre svrhe: Jeste li vidjeli koalu?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli AtoZ (@atoz_fashions)

- Kad živite u kulturi u kojoj je normalno tako pričati, normalno je i napraviti popis. Napravite popis i lako se iz vida izgube eventualne posljedice toga. No nakon što sam čuo djevojke i kako je to na njih utjecalo, mislim da je vrijeme da se stvari promjene, a ovo neću tako brzo zaboraviti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom