Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Dečkić u Turskoj rodio se bez penisa, čeka ga više operacija

Dečkić u Turskoj rodio se bez penisa, čeka ga više operacija
1

Stanje poznato kao penilna ageneza liječnici su u literaturi opisali kod tek 80-tak slučajeva, a kod dječaka u Turskoj kombinirana je i s drugim anomalijama pa ga očekuju brojni zahvati

VIDEO

Dječak se rodio bez penisa u Turskoj, piše Daily Mail. Unatoč tome, skrotum je formiran i ima oba testisa te na prvi pogled nema drugih vidljivih malformacija, objavili su liječnici u Erbakan Sveučilištu iz Konyje, mjesta udaljenog 257 kilometara južno od Ankare.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Kazali su da je rekonstrukcija penisa za dječaka dobro rješenje. Slučaj su opisali kroz rad kojeg je objavio ugledni stručni časopis Urology Case Reports. Dječak je bio star samo jedan dan kad su ga pregledali pedijatrijski kirurzi kako bi provjerili u kakvom je općem stanju.

Muškarac rođen bez penisa će napokon voditi ljubav sa curom
Muškarac rođen bez penisa će napokon voditi ljubav sa curom

Pokazalo se da uz penilnu agenezu ima vesicorektalnu fistulu - abnormalnu vezu između mjehura i rektuma. Radi tog stanja pacijenti često u urinu imaju tragove fekalne tvari. U ovom slučaju liječnici nisu objavili je li ista situacija i kod dječaka. Operirali su ga kako bi uklonili fistulu, a tada su otkrili da ima i dodatne teškoće zbog kojih mu se izvan mjehura gomilao urin.

Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.

- Slučaj penilne ageneze pogađa, prema procjenama, jedno na 10 - 30 milijuna rođene djece. Ovo je prvi slučaj djeteta s kombinacijom penilna ageneze, vezikoureteralnog refluksa i vesikorektalne fistule, napisali su liječnici u svom izvještaju.

- Ageneza penisa je ekstremno rijetka genitourinarna anomalija kojoj je incidencija 1:30 milijuna rođenih i do sada je opisana u osamdesetak slučajeva. Uzrok je greška u konverziji ranih gonada u testise odnosno u jajnike te se proces maskulinizacije ne dovrši i genitalni čvorić se ne razvije u penis, pojasnili su dr. Igor Grubišić, urolog i androlog te mr.sc. Dejan Ljiljak, klinički embriolog u KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu i tajnik Hrvatskog društva kliničkih embriologa.

Ostao bez penisa: Predozirao se Viagrom da bi zadivio curu
Ostao bez penisa: Predozirao se Viagrom da bi zadivio curu

Urolog Grubišić kazao je kako se u Hrvatskoj nikad nije susreo s tom dijagnozom i koliko zna nemamo opisanih slučajeva penilne ageneze. Mr. Ljiljak smatra kako nije riječ o genetskoj anomaliji.

- Kariotip im je 46 XY, pa razlog izostanka penisa leži u nepravilnom ranom embrionalnom razvoju, istaknuo je. Naši stručnjaci također smatraju kako će dječak imali relativno normalnu budućnost jer medicina danas pruža brojne mogućnosti.

-  Treba raditi niz operacija da se odvoje urinarni trakt od probavnog. Sljedeći korak je rekonstrukcija penisa u nekoliko aktova te potom rekonstrukcija uretre tj. mokraćne cijevi. U pubertetskoj dobi se mogu ugraditi penilne proteze radi postizanja erekcije. Ako su testisi normalno razvijeni u obzir dolazi izvantjelesna oplodnja, a prirodna plodnost je izrazito narušena, pojasnio je dr. Grubišić. U slučaju dječaka iz Turske roditeljima su čak preporučili promjenu spola djeteta kako bi ga pretvorili u djevojčicu, no oni su to odbili. Urolog iz Birminghama, dr. Richard Viney, kazao je kako je riječ o jedinstvenom slučaju u svijetu.

Iz prve ruke: Kako je biti zaručnica čovjeka bez penisa?
Iz prve ruke: Kako je biti zaručnica čovjeka bez penisa?

- Možemo misliti da se penis nije razvio zbog greške u genitalnom razvoju, no ovdje to nije slučaj. Ovdje je riječ o pogrešci u razvoju urinarnog trakta te crijeva. Kod fetusa oni dijele zajedničku šupljinu koja se zove kloaka. Razvojem fetusa ona se dijeli na mjehur i rektum. U ovom slučaju se to nije odigralo. To se može ispraviti kirurški. Kako je riječ o dječaku, svaka takva operacija trebala bi uključivati i rekonstrukciju penisa, zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku