Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Delicije od avokada: Na vaš stol stiže aligatorska kruška

Delicije od avokada: Na vaš stol stiže aligatorska kruška
4

Zeleni kruškoliki plod nezaobilazna je namirnica u meksičkoj i južnoameričkoj kuhinji jer malo je koje voće tako bogate kremaste strukture poput maslaca

VIDEO

Jeste li za aligatorsku krušku? Ne zvuči privlačno, čak pomalo opasno, ali samo dok ne objasnimo da se iza tog naziva - za koji su krivi njegova hrapava kora, poput aligatorske, i  kruškolik oblik - krije jedna od najzdravijih i kulinarski najzanimljivijih namirnica s polica s egzotičnim voćem - avokado. Ni u davna vremena ljudi nisu olako veličali neke plodove, a stari su narodi Srednje i Južne Amerike, postojbine te voćke, smatrali da osim hranidbenih svojstava avokado daruje tajanstvene moći njihovim princezama. Kako je meksička kuhinja postala popularna širom svijeta, pa tako i u nas, jedno od jela u kojima je većina probala avokado jest umak guacamole. 

Ta se mješavina avokada, rajčice, luka i čilija najčešće poslužuje kao dip za tortilje, ali prija i uz druga pržena jela te kao namaz na prepečeni kruh, popularne bruschette. No nepravedno je staviti taj umak u središte priče o avokadu. Namirnica puna zdravih monozasićenih masnoća, koje su dobre za srce, magnezija i kalija, odlična je za hidratizaciju kože, liječi opekline od sunca te čak i smanjuje bore, poseban je doprinos slatkom i slanom jelovniku. 

Zbog kremaste ga strukture znaju nazvati i šumskim maslacem, a katkad se koristi umjesto te namirnice, stoga je i nezamjenjiv sastojak mnogih namaza. Omiljen je i u vegetarijanskoj kuhinji jer zbog sadržaja masti može zamijeniti meso u sendvičima i salatama. 

Jedna je od rijetkih namirnica koja će se uklopiti u slane, povrtne salate, koje ćete poslužiti uz glavno jelo ili kao cjelovit obrok, i u voćne kupove. Ako vam je ponestalo ideja za lagani međuobrok, avokado otvara nove mogućnosti. Dat će posebnu notu vašim slanim muffinima, a odličan je i dodatak nabujku. Zreli zgnječeni avokado, pomiješajte s istom količinom propasiranog svježeg kravljeg ili kozjeg sira, dodajte žlicu maslinova ulja, žlicu lanenih sjemenki, pola češnja usitnjena češnjaka, posolite,  poparite i dobili ste ukusan namaz ili samostalno jelo za užinu.  U Indoneziji, Vijetnamu, na Filipinima, u Brazilu, Maroku, svuda uživaju u shakovima s avokadom i čokoladnim sirupom, a često ga dodaju i sladoledu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Stockfood/Guliver

Zelena salata

Sastojci: 2 avokada, 1 krastavac, 2 mlada luka, 1 žuta paprika,  100 g svježeg kozjeg sira, 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, 1 žlica bijelog balzamičnog octa, sol, zeleni papar iz salamure, 1 limun 

Priprema: 

Avokado ogulite i narežite na tanke kriške. Odmah ih nakapajte svježe iscijeđenim limunovim sokom da ne posmeđe. Krastavac operite i bez guljenja narežite na vrlo tanke ploškice. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, a papriku na trake. Svježi sir propasirajte. 

U manjoj zdjelici pripremite preljev za salatu. Ulijte dvije žlice maslinova ulja, žlicu balzamična octa od bijelog vina, prstohvat soli, nasjeckani češnjak i žličicu zelenog papra iz salamure te dobro promiješajte. U većoj posudi izmiješajte sve narezano zeleno povrće i začinite preljevom, te promiješajte. 

Podijelite salatu po tanjurićima, pazeći da je na svakom podjednako zastupljeno svako povrće. Na vrh stavite žute paprike i po žlicu sira. Prelijte još žlicom preljeva prije iznošenja na stol. 

Stockfood/Guliver

Smoothie s avokadom

Sastojci: 1 1/2 šalica svježe iscijeđenog jabučnog soka, 400 g blanširana špinata, 2 jabuke,  1 avokado, izvorske vode prema potrebi, šaka badema  

Priprema: 

Špinat dobro operite pod mlazom tekuće vode, pazeći da ne ostane pijeska među listovima.  Pristavite vodu na vatru i kad provrije, potopite u nju oprani špinat i blanširajte dvije minute. Ocijedite i odmah isperite pod hladnom vodom, te narežite na krupne komade.  Avokado ogulite, izvadite košticu i stavite u multipraktik ili uspravni mikser. 

Avokadu dodajte komade očišćene jabuke i pol, a pola je ostavite za kasnije za ukras. Ulijte u mikser jabučni sok i dodajte špinat te miješajte dok se sve ne pretvori u gladak ujednačen sok, oko jedne minute. 

Ako vam se čini pregusto, dodajte vode do željene gustoće. Ulijte smoothie u čaše za posluživanje i ukrasite preostalom jabukom koju ste narezali na vrlo tanke listiće i krupno nasjeckanim bademima. 

Stockfood/Guliver

Tortilje s piletinom i avokadom

Sastojci: 400 g pilećih prsa, 1 zelena paprika, 1 rajčica, 1 glavica luka, 1 zreli avokado, 1 žlica slatke crvene paprike, 1 čili, 2 žlice ulja, 1 češanj češnjaka, sol, papar, paket tortilja 

Priprema: 

Meso očistite od masnoće i žilica te ga narežite na kockice. Posolite ga, popaprite, posipajte s pola žlice slatke crvene paprike i nakapajte s malo ulja, te pustite neka odstoji barem jedan sat u hladnjaku. Povrće operite. Luk i zelenu papriku narežite na krupne kocke.  

U veću tavicu ulijte malo ulja i, kad se zagrije, popržite na njemu pileće bijelo meso, dok poprimi zlatnosmeđu boju sa svih strana. Meso tada izvadite na kuhinjski papir, a u tavu ubacite nasjeckani češnjak, čili, komade luka i kocke zelene paprike. 

Kad luk i paprika omekšaju, dodajte kockice rajčice i pirjate nekoliko minuta, pazeći da povrće ostane u komadima. Vratite meso u tavu i kad se zagrije, izvadite. Zagrijte tortilje i punite mesom i povrćem, te tankim kriškama avokada.  

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme