Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Nestručna depilacija, pedikura i tretmani lica - uzroci infekcija

Nestručna depilacija, pedikura i tretmani lica - uzroci infekcija
1

Druga strana ljepote: Nestručna pedikura mogući je uzrok bradavica, čupanje obrva voskom može dovesti do prestanka rasta dlaka, a nestručne masaže do ozljeda

VIDEO

Da se za ljepotu ponekad treba pomučiti dobro zna većina žena, no time ne misle i na infekcije koje nastaju uslijed nestručnih kozmetičkih tretmana. Pri odlasku u salon najviše pažnje treba posvetiti čistoći, a manje cijenama, ističu stručnjaci za Huffington Post. Oni navode koje skrivene opasnosti vrebaju iz kozmetičkih tretmana.

Pedikura donosi rizik od gljivica

Loša higijena i nesterilizirani instrumenti lako mogu izazvati prijenos virusa na stopala čiji su rezultat bradavice, ali i različitih oblika gljivica. Kako se u standardnoj pedikuri reže kožica oko nokta, male ranice otvorena su vrata za prijenos bakterija i virusa, upozoravaju stručnjaci. Najbolje doba dana za pedikuru je rano jutro, jer su tada veće vjerojatnosti da je pribor čist, a i kozmetičari obično odmorniji pa manje griješe.

Gel manikura povećava rizik od raka kože

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jednako kao i kod pedikure, i kod manikure je lako zaraziti se bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, objašnjava dr. Jackie Sutera. Znakovi infekcije su otečena i crvena kožica oko nokta, gnoja i promjena boje nokta. Osobito može biti opasna gel manikura, za koju studije pokazuju da osim što šteti noktima, povećava rizik od raka kože zbog izlaganja zračenju iz UV lampi. Zbog takve se manikure nokti stanjuju i listaju ispod sloja gela, a kožica oko nokta pokazuje ista stanična oštećenja kao kod solarija.

Čišćenje uha svijećom

Tuljci za čišćenje uha od papira ili tkanine natopljenih voskom popularan su način uklanjanja nečistoća iz unutrašnjosti uha, no stručnjaci iz američkog Udruženja za kontrolu hranu i lijekova FDA upozoravaju da taj postupak donosi brojne opasnosti, a premalo dobrobiti. Opekotine, perforacija bubnjića i upala uslijed blokiranja ušnog kanala samo su neke od mogućih posljedica, upozoravaju stručnjaci. 

Čupanje obrva ili brkova voskom

Osim očitog rizika opeklina na koži i postizanja pogrešnog oblika obrva, uređivanje obrva voskom može oslabiti folikule dlake pa je moguće da na nekim dijelovima one u potpunosti prestanu rasti. 

Žene koje njeguju lice kremama na bazi retinoida ili voćnih kiselina osobito ne bi trebale čupati obrve niti depilirati nausnice voskom, jer takva njega stanjuje kožu lica i povećava rizik od opeklina i trajnih pigmentacija na koži.

Depilacija bikini zone

Ranice i oštećenja na koži uzrokovane nestručnom depilacijom ili češanjem zbog rasta dlaka povećavaju rizik od izrazito zarazne virusne infekcije kože Molluscum, tvrde francuski znanstvenici s Dermatološke klinike u Nici. Kod mlađih žena, najveći rizik od zaraze nosi odstranjivanje pubičnih dlaka, a znakovi infekcije poxvirusom s tog se područja najčešće šire na abdomen i bedra u obliku bradavica koje mogu biti boje kože, bijele ili žute. Čest "suputnik" depilacije je i folikulitis, bakterijska infekcija kože koja nastaje zbog urastanja dlaka i stvaranja gnojne ciste.

Opasnost od nestručne masaže

Masažu u kozmetičkim salonima ne mora izvoditi profesionalni maser zbog čega je sama masaža prvenstveno opuštajuća, a ne medicinska. Kod nestručne masaže najčešća je posljedica grčenje mišića, površinsko oštećenje kože u obliku masnica, a to je izrazito opasno za ljude s ozljedama kralježnice, upozoravaju stručnjaci. Da bi to spriječili, važno je provjeriti obrazovanje terapeuta, ali i upozoriti na eventualne smetnje koje imate, objašnjavaju stručnjaci.

Tretmani lica i opasnosti

Kemijski piling, pa čak i obično čišćenje lica može izazvati infekcije te ožiljke, upozoravaju dermatolozi. Prije tretmana kozmetičar vas je obavezan upoznati s preparatima koje će koristiti te mogućim posljedicama. Kao i kod drugih tretmana, obavezno je da sva aparatura bude sterilizirana, a možete tražiti isprobavanje tretmana samo na jednom dijelu kože da biste na vrijeme uočili moguću neželjenu reakciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...