Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nestručna depilacija, pedikura i tretmani lica - uzroci infekcija

None Foto: Fotolia

Druga strana ljepote: Nestručna pedikura mogući je uzrok bradavica, čupanje obrva voskom može dovesti do prestanka rasta dlaka, a nestručne masaže do ozljeda

Da se za ljepotu ponekad treba pomučiti dobro zna većina žena, no time ne misle i na infekcije koje nastaju uslijed nestručnih kozmetičkih tretmana. Pri odlasku u salon najviše pažnje treba posvetiti čistoći, a manje cijenama, ističu stručnjaci za Huffington Post. Oni navode koje skrivene opasnosti vrebaju iz kozmetičkih tretmana.

Pedikura donosi rizik od gljivica

Loša higijena i nesterilizirani instrumenti lako mogu izazvati prijenos virusa na stopala čiji su rezultat bradavice, ali i različitih oblika gljivica. Kako se u standardnoj pedikuri reže kožica oko nokta, male ranice otvorena su vrata za prijenos bakterija i virusa, upozoravaju stručnjaci. Najbolje doba dana za pedikuru je rano jutro, jer su tada veće vjerojatnosti da je pribor čist, a i kozmetičari obično odmorniji pa manje griješe.

Gel manikura povećava rizik od raka kože

Jednako kao i kod pedikure, i kod manikure je lako zaraziti se bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, objašnjava dr. Jackie Sutera. Znakovi infekcije su otečena i crvena kožica oko nokta, gnoja i promjena boje nokta. Osobito može biti opasna gel manikura, za koju studije pokazuju da osim što šteti noktima, povećava rizik od raka kože zbog izlaganja zračenju iz UV lampi. Zbog takve se manikure nokti stanjuju i listaju ispod sloja gela, a kožica oko nokta pokazuje ista stanična oštećenja kao kod solarija.

Čišćenje uha svijećom

Tuljci za čišćenje uha od papira ili tkanine natopljenih voskom popularan su način uklanjanja nečistoća iz unutrašnjosti uha, no stručnjaci iz američkog Udruženja za kontrolu hranu i lijekova FDA upozoravaju da taj postupak donosi brojne opasnosti, a premalo dobrobiti. Opekotine, perforacija bubnjića i upala uslijed blokiranja ušnog kanala samo su neke od mogućih posljedica, upozoravaju stručnjaci. 

Čupanje obrva ili brkova voskom

Osim očitog rizika opeklina na koži i postizanja pogrešnog oblika obrva, uređivanje obrva voskom može oslabiti folikule dlake pa je moguće da na nekim dijelovima one u potpunosti prestanu rasti. 

Žene koje njeguju lice kremama na bazi retinoida ili voćnih kiselina osobito ne bi trebale čupati obrve niti depilirati nausnice voskom, jer takva njega stanjuje kožu lica i povećava rizik od opeklina i trajnih pigmentacija na koži.

Depilacija bikini zone

Ranice i oštećenja na koži uzrokovane nestručnom depilacijom ili češanjem zbog rasta dlaka povećavaju rizik od izrazito zarazne virusne infekcije kože Molluscum, tvrde francuski znanstvenici s Dermatološke klinike u Nici. Kod mlađih žena, najveći rizik od zaraze nosi odstranjivanje pubičnih dlaka, a znakovi infekcije poxvirusom s tog se područja najčešće šire na abdomen i bedra u obliku bradavica koje mogu biti boje kože, bijele ili žute. Čest "suputnik" depilacije je i folikulitis, bakterijska infekcija kože koja nastaje zbog urastanja dlaka i stvaranja gnojne ciste.

Opasnost od nestručne masaže

Masažu u kozmetičkim salonima ne mora izvoditi profesionalni maser zbog čega je sama masaža prvenstveno opuštajuća, a ne medicinska. Kod nestručne masaže najčešća je posljedica grčenje mišića, površinsko oštećenje kože u obliku masnica, a to je izrazito opasno za ljude s ozljedama kralježnice, upozoravaju stručnjaci. Da bi to spriječili, važno je provjeriti obrazovanje terapeuta, ali i upozoriti na eventualne smetnje koje imate, objašnjavaju stručnjaci.

Tretmani lica i opasnosti

Kemijski piling, pa čak i obično čišćenje lica može izazvati infekcije te ožiljke, upozoravaju dermatolozi. Prije tretmana kozmetičar vas je obavezan upoznati s preparatima koje će koristiti te mogućim posljedicama. Kao i kod drugih tretmana, obavezno je da sva aparatura bude sterilizirana, a možete tražiti isprobavanje tretmana samo na jednom dijelu kože da biste na vrijeme uočili moguću neželjenu reakciju.

Komentari (15)
  • Ne rabim, hvala Bogu.

    26. 3. 2014,   10:01
  • Hm,ako se skidaju dlačice voskom i postoji mogućnost njihovog ne izrastanja gdje je tu problem?Pa zato se i ide na depilaviju da ih se skine ili nisam dobro razumijela? Masaža uuuu sad bi mi godila pa i da kasnije imam koju masnicu:))))

    26. 3. 2014,   10:04
  • sa toplim voskom valja biti oprezan jer stvarno moze doci do povrsinskih opeklina,ali i mazati ga u jako tankom sloju da nebi doslo do mogucih podljeva na kozi.sve te stvari koje su oni naveli se rijetko događaju ak se pazi na higijenu i sterilizaciju instrumenata.

    26. 3. 2014,   16:03