Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Depresija ponedjeljkom: Kako preživjeti najgori dan u tjednu?

Nemojte dopustiti da vas zbog dva dana odmora u ponedjeljak dočeka hrpa posla. Petak je idealan dan za provjeru svih radnih zadataka te psihičku pripremu za ponedjeljak

 1. Stav - ponedjeljak nije najgori, to je samo jedan dan u tjednu

Što više se čovjek opterećuje onim što slijedi, u ovom slučaju ponedjeljku nakon vikenda, to će stvar biti gora. Ako razmišljate kakve vas sve obveze čekaju, vi unaprijed stvarate negativne poveznice s ponedjeljkom, a to će vam sve još dodatno otežati. Umjesto toga, sve što možete pripremite ranije, kako bi umanjili stres prvog radnog dana u tjednu.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

2. Planirajte svoje obveze

Također, umjesto da razmišljate kako će vam u ponedjeljak biti grozno, realno se organizirajte, riješite prvo najbitnije stvari, razmislite što sve vas čeka na poslu i poredajte obveze prema prioritetima, a sve ostalo, što nije bitno ili hitno, odgodite na utorak.

Nemojte dopustiti da vas zbog dva dana odmora u ponedjeljak dočeka hrpa posla. Petak je idealan dan za provjeru svih radnih zadataka te psihičku pripremu za ponedjeljak. Zapišite što vas sve čeka. Pisanjem ćete si smanjiti stres zadataka i dobit ćete realni uvid u svoje obveze, raspored i potencijalna rješenja. 

'Snatched' World Premiere ZNANSTVENO DOKAZANO Čak i sliče: Žene se s 33 godine počnu pretvarati u svoje majke

3. Priprema, ranije spavanje i ugodnije jutro

Nedjelju navečer iskoristite za opuštanje. Kratka šetnja, kupanje i raniji odlazak na spavanje će opustiti tijelo i mozak i pripremiti vas na dobar san. A to je bitno, jer zadnje što želite da vam se dogodi je da već ionako stresan dan započnete umorni i nenaspavani.

Noć ranije je također dobro pripremiti što ćete obući, prirediti stvari koje vam trebaju za posao, kao i sve one sitnice koje vam ujutro nepotrebno oduzimaju vrijeme, kako bi ujutro imali što više riješenih stvari. To će imati pozitivni učinak na vašu psihu.

Foto: 123RF

4. Izgledajte fantastično!

Ako si unaprijed pripremate što ćete obući, dajte si malo truda i uredite se tako da svi moraju primijetiti kako fantastično izgledate. Vaše samopouzdanje će vam olakšati i najteži zadatak, a ljude će privlačiti vaša pozitivna energija. U skladu s time, sve će vam se činiti lakšim.

5. Iskoristite sve što dan nudi

Ako imate priliku otići na pauzu ili na kavu, iskoristite ju tako da to bude vrijeme vaše rekuperacije i opuštanja. Sjednite na sunce, zažmirite, dajte si par minuta mentalnog odmora. Dogovorite se s kolegom i po pola naručite vašu omiljenu pizzu ili neko drugo jelo - to će vam sigurno dići raspoloženje.

ZNANSTVENICI POTVRDILI Ponašate se kao dijete? Ništa čudno, ljudi odrastaju u 30-ima

6. Dodajte zabavne ili opuštajuće aktivnosti u ponedjeljak

Organizirajte svoje vrijeme nakon radnog dana. Dogovorite se za piće s prijateljima, rezervirajte karte za kino ili odite u šetnju prirodom. Što god vam je potrebno da se opustite i da sjećanje na ponedjeljak ne bude vezano samo za 'težak' radni dan, piše Greatist.

Foto: Dreamstime

7. Zašto vam je ponedjeljak najgori?

Uzmite si vremena preko vikenda i razmislite zbog čega vam je ponedjeljak najgori dan u tjednu. Kad dešifrirate što je to od čega imate grč, već ste pola problema riješili. A znajući čega se bojite - zadataka/osobe/mjesta koji kod vas potiče negativne osjećaje, lakše ćete se protiv toga boriti i vrlo vjerojatno pronaći rješenje koje će vam te situacije olakšati.

U komentarima nam recite koji su vaši trikovi kako lakše preživjeti ponedjeljak.

MUŠKARCI SKROZ 'POLUDE': Kad im žene rade ovo, ne mogu se suzdržati 

Komentari (26)
  • svaki dan je dobar dan.

    25. 3. 2019,   11:46
  • Pozitivan stav i ponedjeljako je odmah ljepši, još samo 4 dana do vikenda😁

    25. 3. 2019,   10:04
  • Jojj kakav depresivan dan??!!! Zavisi kako ga zapocnete😉i kakvi ste sve ostale dane😊😊. Pozitiva je stvar izbora.

    25. 3. 2019,   10:20