Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Dermatolozi: Za akne nije kriva čokolada već obrano mlijeko

Dermatolozi: Za akne nije kriva čokolada već obrano mlijeko
1

Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, aknama ili poremećajima na koži, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravnoteže u našem organizmu

VIDEO

Stanje kože odraz je procesa koji se događaju unutar tijela. Stoga, ako imate loš ten i pojavljuju vam se akne iako je pubertet daleko iza vas, vrijeme je da kožu počnete voditi računa o izboru namirnica.

Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, aknama ili kožnim poremećajima, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravnoteže unutar organizma, kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać. 

Jelovnik, čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, najbolji je saveznik u obnavljanju epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože, kaže nutricionistica. Zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput plave ribe, plodova mora, orašastih plodova i lanenih sjemenki važan je saveznik u rješavanju problema akni.

- Suprotno općem vjerovanju, ne postoje znanstveni dokazi da čokolada uzrokuje akne. Ipak, čini se da neka hrana kod osjetljivih pojedinaca može potencirati njihovu pojavu. Tako je studija iz 2008. objavljena u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology utvrdila vezu između unosa mlijeka i povišenog rizika od pojave akni i kod dječaka i kod djevojčica - kaže nutricionistica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pritom se kao najproblematičnije pokazalo obrano mlijeko, vjerojatno zato što sadrži ili hormone ili bioaktivne molekule poput progesterona, androgenih hormona i IGF-1 čimbenika, koji utječu na endogene hormone i potiču nastanak akni. 

No nije samo povećan unos mlijeka krivac za akne. Hrana s visokim udjelom šećera i drugih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom potiče razvoj akni. Nije bezazlena ni hrana koja obiluje zasićenim masnim kiselinama poput crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, zaključuje nutricionistica.

Cjelovite žitarice će spriječiti zadržavanje toksina u organizmu

Kako biste pobijedili akne, prehranu temeljite na cjelovitim žitaricama i svježem voću i povrću. Cjelovite žitarice obiluju prehrambenim vlaknima koja pomažu pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma. Tako se sprječava akumulacija toksina u tkivu koji mogu izazvati probleme s kožom. 

Jedite ribu jer nedostatak cinka ostavlja trag na licu

Akne su ponekad simptom deficita cinka, stoga adekvatan unos ovog važnog minerala pomaže postizanju čistog lica. Svakako u jelovnik uvrstite ribu i morske plodove, sjemenke suncokreta i sezama te jaja, savjetuje nutriconistica Sandra Krstev Barać. 

Vitamin A i beta-karoten mogu uvelike pomoći u sprječavanju nastanka akni i isušivanja kože, no pri uzimanju suplemenata nužan je oprez i savjetovanje sa stručnom osobom, jer je vitamin A u prevelikim količinama toksičan.

Fotolia

Popis savezničkih namirnica:

  • Integralne žitarice, osobito zobene pahuljice
  • Leća, grah, soja
  • Zeleno lisnato povrće
  • Jabuke, kruške, bobičasto voće, citrusno voće
  • Orašasti plodovi
  • Sjemenke, osobito lanene
  • Riba, osobito srdelice, losos, tuna
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Zeleni čaj (nezaslađeni)

Hrana koju treba izbjegavati:

  • Bijela riža, bijeli kruh, bijeli šećer
  • Slatkiši i slastice
  • Mlijeko i mliječni proizvodi
  • Margarin
  • Maslac i mast
  • Suhomesnati proizvodi
  • Hrana koja obiluje jodiranom soli (jer jod može pogoršati stanje)
  • Luk i alge (jer sadržaje jod)
  • Alkohol, kofein, gazirana pića
  • Pržena hrana
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...