Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Desetljećima stari recepti bake Vilme oživjeli u novoj kuharici

Desetljećima stari recepti bake Vilme oživjeli u novoj kuharici

Ugledni publicist Maroje Mihovilović pronašao je zaboravljenu bilježnicu s receptima svoje bake. Slastičarski tim Esplanade isprobao je te kolače i oživio slatke austro-ugarske okuse...

VIDEO

Nova knjiga „Kolači moje omame Vilme“ uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića oživljava austro-ugarske okuse s kraja 19. i početka 20. stoljeća i priču o jednoj baki izvan svojega vremena.

- Dok sam radio na knjizi o povijesti svoje obitelji, prolazio sam kroz mnoštvo dokumenata koje sam naslijedio i našao jednu staru bilježnicu. U njoj su bili recepti moje bake, omame kako ju iz milja zovem, njezinih kolača kojih se jako dobro sjećam. Mi unuci jako smo voljeli dolaziti u kuhinju i gledati kako baka peče kolače - priča nam Maroje. No ne možete napisati kuharicu ako tamo nema fotografija, nastavlja.

- Netko je trebao ispeći te kolače, isprobati jesu li ukusni... Sestra mi je govorila da treba provjeriti te recepte, da tko zna što je baka tamo pisala. To me malo zabrinulo, no prijatelj Željko Žutelija koji se bavi izdavanjem kulinarskih knjiga u Profilu odnio je faksimile u zagrebački hotel Esplanade i pričao sa slastičarskim timom pod vodstvom Ane Grgić. Oni su rekli da je njima sve u redu i pristali oživjeti recepte. U tri dana ispekli su 35 kolača, fotografirala ih je vrsna fotografkinja Branislava Picek i to je bila baza za knjigu - priča autor. Na predstavljanju knjige u Esplanadi bila mu je prva prilika da proba te kolače.

- Sjećam se okusa bakinih kolača, ali tada sam bio klinac i nisam znao kako se oni zovu. Ovi kolači oživjeli su stare uspomene. Tim iz Esplanade potpuno se držao recepta. Ana Grgić mi je rekla da je začuđujuće koliko je moja omama imala precizne sastojke - priča Mihovilović. Međutim, nastavlja, bilo mu je stalo do toga da osim recepata u knjizi bude nešto i o tome od kuda ti kolači dolaze, u kojoj su se obitelji pekli te o kulturi stola.

- Sjećam se kad sam bio dijete, svakog dana se postavljao stolnjak, tanjuri i pribor. Tek kad su svi sjedili počelo bi se jesti i ne bi se dizalo od stola dok svi ne završe - kaže publicist. U jednom je dijelu opisao i život bake i njezine obitelji.

- Omama je bila intelektualka, književnica i prevoditeljica. Rođena je u osječkoj građanskoj obitelji, no nije željela biti ono što je krajem 19. stoljeća bilo namijenjeno djevojkama, samo supruga nekog činovnika. Školovala se i pisala memoare koji opisuju život u Osijeku tog doba. Po uvjerenju je postala jedna od prvih feministica. Iako se udala i dobila četvero djece, dva sina i dvije kćeri, među kojima je i moja majka, nastavila se školovati. Preminula je 1956. godine, kad sam imao 11 godina - kaže Maroje, čija je obitelj živjela s bakom Vilmom u Zagrebu. Omama je, prisjeća se, iako brižna prema unucima, bila jako tužna zbog gubitka svojih sinova tijekom Drugog svjetskog rata te je silno željela da njihova priča bude zabilježena.

- Intenzivno je pisala romane o temama koje su se ticale života njenih predaka, ali i sinova i kćeri. Napisala je i memoare, koje su književni kritičari jako hvalili - kaže autor. Dodaje da je voljena baka često podučavala unuke, mnogo je životnih znanja dobio od nje, no jedno ipak nije naučio - peći kolače.

BLAGDANSKI KOLAČI OMAME VILME

ZVJEZDICE S MARMELADOM

SASTOJCI: 12,5 dag maslaca, 14,5 dag šećera, 5 žumanjaka, 12,5 dag oparenih mljevenih badema, 21 dag brašna, naribana korica limuna, marmelada od malina

PRIPREMA: Miješajte maslac sa šećerom, dodajte žumanjke, mljevene bademe, brašno i naribanu koricu od limuna. Umijesite glatko tijesto, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i kalupom oblikujte zvjezdice od kojih je jedna cijela, a druga s otvorom u koji se stavlja marmelada od malina. Pecite 15 minuta na 170°C. 

VANILIN-KIFLICE

SASTOJCI: 20 dag maslaca, 7 dag šećera, bjelanjak, 28 dkg glatkog brašna, 7 dag mljevenih oraha, šećer u prahu

PRIPREMA: Miješajte maslac, šećer i bjelanjak. Dodajte brašno i mljevene orahe, pa ohladite smjesu 30-ak minuta. Kad je tvrda, oblikujte kiflice. Slažite ih na papir za pečenje i pecite 15 - 18 minuta na temperaturi od 170°C. Gotove kiflice još tople povaljajte u šećer u prahu.

MEDENJACI

SASTOJCI: tijesto: 21 dag meda, 8 dag maslaca,18 dag šećera, 65 dag brašna, 2 jaja, 1⁄2 žličice soda bikarbone, 5 dag badema, cimet, klinčići; glazura: 1 bjelanjak, 10 dag šećera u prahu

PRIPREMA: U posudi otopite med, maslac i šećer dok se šećer ne rastopi. Ohladite pa umiješajte brašno, jaja i ostale sastojke te zamijesite tijesto. Kalup obložiti papirom za pečenje, oblikujte kuglice od tijesta i slažite ih u kalup. Pecite 10 minuta na temperaturi od 160 °C. Za glazuru bjelanjak istucite sa šećerom u prahu, dodajte sok od limuna i tom smjesom premažite cijele medenjake. Glazuru na medenjacima sušite na sobnoj temperaturi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'