Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Detoks: Raštika, kruške, radič, citrusi, ali i vježba, čiste jetru

Detoks: Raštika, kruške, radič, citrusi, ali i vježba, čiste jetru
1

Masna hrana, šećer, pušenje te nevježbanje glavni su pokretači nastajanja nealkoholne masne jetre, koja izaziva cirozu. Alkohol postaje sve veći problem, kažu stručnjaci

VIDEO

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu, u kojoj oko 300 milijardi stanica jetrenog tkiva, zvanih hepatociti, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. 

- Njeno se značenje još više očituje u različitim bolestima u kojima različiti uzročnici na različite načine mogu oštetiti njenu građu i funkciju te dovesti do oboljenja - upozorava prof. dr. sc. Duško Kardum, gastroenterolog-hepatolog iz Zavoda za gastroenterologiju KB-a Dubrava.

Dodaje da bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove - jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Najčešće bolesti jetre su alkoholna i virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lijekovima.

- Uvođenjem cijepljenja protiv hepatitisa B u preadolescentskoj dobi dovelo je do smanjenja učestalosti i broja oboljelih od hepatitisa B u Hrvatskoj. Tako je manje od 2 posto oboljelih, te imamo manje od 100 novootkrivenih slučajeva na godinu. Hrvatska ima i malu stopu oboljelih od hepatitisa C - manje od 2 posto, te 300 novootkrivenih slučajeva godišnje. No velik problem postaje sve veći porast bolesti nealkoholne masne jetre (engl. Nonalchoholic fatty liver disease – NAFLD), kao posljedice porasta debljine i takozvanog metaboličkog sindroma - upozorava Kardum. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Problem je povezan s nastajanjem masnog tkiva u području trbuha, visokom razinom kolesterola, neosjetljivosti stanica na inzulin i visokim krvnim tlakom.

Dreamstime

- Nepravilna prehrana – prvenstveno obilna i masna hrana, loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog podrijetla), rafinirani šećer, pijenje većih količina crne kave, pušenje i dugotrajna nekritična uporaba hepatotoksičnih lijekova spadaju u glavne pokretače bolesti.

Uz spomenute, nedostatak tjelesne aktivnosti i reakcija na stres su glavni pokretači nastajanja bolesti nealkoholne masne jetre, koja može završiti cirozom, ali i hepatocelularnim karcinomom. Međutim, ovaj oblik bolesti nije ograničen samo na jetru nego je udružen s mnogim izvanjetrenim bolestima, kao što su kardiovaskularne bolesti, polipi debelog crijeva i kolorektalni karcinom, zatim sindrom policističnih jajnika, povećani rad štitnjače, nedostatak hormona rasta, kronične bubrežne bolesti i šećerna bolest tip 2 - upozorava prof. dr. Kardum. 

Također, paracetamol, nesteroidni antireumatici, neki antibiotici, na primjer eritromicin, kao i otrovanje gljivama, direktno oštećuju jetru. I neki antidepresivi te spolni hormoni uzrokuju zastoj žuči u žučnim kanalima jetre – tzv. kolestatsko oštećenje jetre.

Zbog njene uloge u organizmu, izuzetno je važno voditi računa o zdravlju jetre, što prvenstveno podrazumijeva zdravu prehranu i više kretanja. Povremeno je dobro primijeniti neki program detoksikacije, koji uključuje kratkotrajnu dijetu. No zdravog načina života koji pogoduje zdravlju jetre treba se držati trajno, upozorava naš sugovornik.  

- Zdrava dijeta za zdravu jetru podrazumijeva pijenje 1 do 2 litre vode na dan, svakodnevnu fizičku aktivnost te velike količine povrća, osobito tamnozelenoga, kao što su radič, rikula, raštika i slično, te voća, posebno jabuka, krušaka i drugih voćaka koje su bogate pektinom.

U prehrani svakako trebaju biti zastupljene žitarice, grašak, bob, grahorice, orasi i sjemenke. Mediteranski tip prehrane, bogat maslinovim uljem i ribom, vrlo je dobar jer su maslinovo ulje i riba sigurni čuvari jetre - ističe prof. dr. Kardum. 

Simptomi koji upućuju na to da vaša jetra ne radi ispravno

  • umor i manjak energije te općenito loše stanje organizma
  • usporena probava, povremene mučnine i povraćanje
  • problemi s kožom (svrbež i promjena boje kože, odnosno žućkasti ten)
  • bolovi u području trbuha, ispod desnog rebrenog luka
  • taloženje masnoća oko struka 

Ne zaboravite se hidrirati

Voda čini oko 60 posto našeg tijela te je jedinstveno otapalo, kako za hranjive tako i za otpadne tvari u organizmu. Upravo zato igra ključnu ulogu pri eliminaciji toksina iz tijela. Dnevno je potrebno unijeti oko 2 do 3,5 litre tekućine, ovisno o dobi i spolu pojedinca, i to u manjim količinama tijekom cijelog dana, pojašnjava i savjetuje nutricionistica Ana Ilić.

Naglasak stavite na vodu, zatim na nezaslađene čajeve, i domaće prirodne voćne i povrtne nezaslađene napitke. Tekućina se unosi i uz juhe, variva te voće i povrće koje u svojem sastavu pretežito sadrže vodu, dodaje. 

Ništa bez fizičke aktivnosti

Neizostavni dio čišćenja organizma je i redovita tjelesna aktivnost. Sama tjelesna aktivnost potaknut će niz metaboličkih adaptacija, ali i znojenje, koje pospješuje lučenje otpadnih tvari iz organizma, ističe Ana Ilić. Pritom učinak možete postići već i usvajanjem pravila od najmanje pola sata šetnje na dan.

Najbolja hrana koja povećava detoks potencijal jetre

  • Tamnozeleno lisnato povrće Blitva, kupus, raštika i slično povrće iznimno su bogati klorofilom i brojnim antioksidantima koji djeluju kao “čistači jetre” i sudjeluju u očuvanju stanica jetre.
  • Gorko povrće Artičoke, šparoge, cikorija, radič, rikula, maslačak, brokula, kupus, kelj i cvjetača sadrže glukozinolate koji povećaju enzimsku aktivnost jetre te njenu sposobnost za neutraliziranje djelovanja toksičnih tvari. 
  • Korjenasto povrće Prvenstveno mrkva, cikla i peršin sadrže biološki aktivne tvari i mikronutrijente koji pojačavaju djelovanje enzima bitnih za eliminaciju toksina iz jetre. Stoga se savjetuje njihova uporaba u izradi svježih domaćih sokova.
  • Svježe voće Stručnjaci ponajviše preporučuju voće bogato pektinom, kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće, koji između ostalog utječe na sniženje kolesterola u krvi.
  • Citrusi Sadrže veće količine vitamina C, za koji se smatra da potiče proizvodnju žuči, a time i otapanje otpadnih tvari te njihovu eliminaciju. Isto tako ubrzava razgradnju masti u oboljelih od masne jetre.

Ako želite zdravu jetru - trajno mijenjajte navike

Često se preporučuju razne detoksikacijske dijete bazirane na postu, eliminaciji namirnica koje sadrže gluten ili laktozu, unosu voćnih sokova i kaša, tj. smoothieja, ili prakticiranju sirove prehrane. Međutim, ovakve dijete su izrazito restriktivne i mogu naštetiti organizmu, pa ih valja oprezno provoditi, upozorava nutricionistica Ana Ilić iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. 

Takvi strožiji režimi prehrane smiju se provoditi najdulje od tri do sedam dana, uz pauzu od tri tjedna, nakon koje ih možete ponoviti, no ne preporučuju se trudnicama, dojiljama, djeci, adolescentima, ljudima starije dobi te oboljelima od dijabetesa, niskog šećera u krvi, srčanih bolesti te onima s poremećajem u prehrani. 

Umjesto kratkotrajnih programa čišćenja jetre, uvijek je bolje poraditi na trajnim promjenama životnih navika. 

- Kako bismo očuvali zdravlje jetre i osigurali njen pravilan rad, potrebno joj je pružiti izbalansiranu pravilnu prehranu, uz pojačan unos namirnica koje potiču njen detoksikacijski potencijal. Prvenstveno, potrebno je tanjur dovesti u normalu. Naime, veći unos hrane od potrebnog dovodi do nakupljanja masnog tkiva u jetrenim stanicama (hepatocitima), što utječe na smanjenje funkcije jetre. Zato smanjite unos masne i pržene hrane, ali i industrijskih prerađevina te polugotovih i gotovih jela - ističe naša sugovornica. 

Ovakva vrsta hrane sadrži veće količine jednostavnih ugljikohidrata i ukupnih masti, a posebice zasićenih te trans-masnih  kiselina, koje u pretjeranoj količini mogu dovesti do oštećenja membrane stanica jetre. 

- Potrebno je ograničiti i unos druge masne hrane i namirnica bogatih jednostavnim ugljikohidratima, poput mliječne čokolade, vrhnja, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka. Budite umjereni s unosom kofeina i alkohola. I kofeinu i alkoholu pripisuje se niz blagotvornih učinaka na organizam, ali i niz negativnih svojstva. Stoga je potrebno održati zlatnu sredinu, kako bi se istaknuo njihov pozitivni, a smanjio negativni učinak na organizam - ističe nutricionistica. 

Svakog dana trebamo pripremati obroke s namirnicama iz svih skupina piramide pravilne prehrane. Time ćemo zadovoljiti dva od tri postulata: uravnoteženost i raznolikost.

Umjerenost pokažite smanjenjem količine hrane koju stavljate u svoj tanjur. Naime, iako tijekom detoksikacije nema ograničenja vezanog uz broj kalorija, važno je da se ne unosi više od preporučenog dnevnog kalorijskog unosa, kaže Ana Ilić. 

Tijekom dana obroke je dobro rasporediti u tri glavna i jedan do dva manja međuobroka, dodaje nutricionistica. 

- Jela radije kuhajte, na pari, na lešo ili pecite u foliji. Izbjegavajte prženje u dubokom ulju, pohanje te pečenje s puno masti. Voće i povrće jedite sirovo, kao salate ili sokove, ili ga minimalno kuhajte kako biste očuvali sve biološki aktivne tvari - savjetuje  nutricionistica. 

Također, u prehranu je korisno ubaciti i biljne čajeve, poput zelenog čaja, čaja koprive, maslačka, metvice, matičnjaka i sikavice te prirodne začine, kao što su peršin, ružmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir i klinčić.

Stručnjaci sve skloniji detoks programima

Sve je više pozitivnog mišljena stručne javnosti o programima detoksikacije ili “čišćenja” jetre s ciljem regeneracije oštećenih stanica. Pritom se koriste različiti recepti kojima su u bazi sokovi od zelenog povrća, poput soka od radiča, rikule, raštike i sveg tamnozelenog lisnatog povrća.

Vrlo je korisna i mrkva, koja pojačava djelotvornost različitih enzimatskih sustava koji ubrzavaju detoksikaciju jetre i pomaže u očuvanju jetrene funkcije, ističe prof. dr. Kardum. 

- Iznimno pozitivan učinak ima i gorko povrće, poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača. Velike količine silimarina i inulina koji se nalaze u artičoki i sikavici vrlo su korisne za zdravlje jetre, pa ih to čini izborom prvog reda u prevenciji bolesti - savjetuje prof. dr. sc. Kardum. 

Alkohol sve veći problem

Jedna od najčešćih komplikacija alkoholizma je alkoholna bolest jetre. Pritom bitnu ulogu imaju količina i trajanje razdoblja tijekom kojeg pojačano pijemo.

Rizik nastanka alkoholne bolesti jetre značajno se povećava pijenjem 60 grama alkohola dnevno za muškarce ili 40 grama za žene, što bi bilo oko litre piva ili pola litre vina na dan. Pritom štetno može biti već i to da dva do tri puta mjesečno prijeđete polovicu spomenute količine.

U Hrvatskoj imamo oko 15 posto prekomjernih potrošača alkohola te oko 240.000 registriranih alkoholičara. Procjenjuje se da je taj udio u dobi iznad 21 godine oko 15 posto, s tim da se učestalost pijenja u sve ranijoj životnoj dobi povećava sve brže. T

ako neka istraživanja pokazuju da mladići danas piju dva do tri puta, a djevojke i do sedam puta češće u odnosu na generacije ispitane prije 15-ak godina, kaže prof. dr. sc. Kardum. 

Hrana za zdravu jetru  

  • cjelovite žitarice, pseudožitarice (heljda, kvinoja, amarant), integralna, crna i crvena riža, integralna tjestenina
  • svježe i raznoliko voće i povrće
  • djelomično obrano mlijeko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, sirutka, posni svježi sir, skuta
  • riba (plava), bijelo meso peradi, krto meso bez vidljive masti (teletina, junetina, janjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuhana jaja, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke
  • hladno prešana biljna ulja poput maslinova, lanenog, bučina te ulja uljane repice.

Primjeri dnevnih jelovnika za čišćenje jetre

1. primjer:

  • Doručak: Bijela kava (cikorija), pureća prsa u ovitku, integralno pecivo. 
  • Ručak: Pileća juha i pirjana piletina s restanim krumpirom i salatom od radiča.
  • Večera: Brancin pečen u foliji. Lešo blitva s malo maslinova ulja.
  • Za međuobrok Jedite voće i pijte sokove za detoksikaciju. 

2. primjer:

  • Doručak: Kava od cikorije ili ječma, zobene pahuljice sa suhim smokvama i probiotskim jogurtom.
  • Ručak: Srdele sa žara uz krumpir i blitva s umakom od sitno sjeckanog češnjaka i peršina te sa žlicom maslinova ulja.
  • Večera: Salata od zelenih mahuna i radiča, skuta s prepečenim bučinim sjemenkama i kriška punozrnatoga kruha.
  • Za međuobrok: Pečena jabuka s pola žličice ribanih oraha, sok za detoksikaciju.

3. primjer:

  • Doručak: Čaj od metvice. Dvije kriške integralnoga kruha s namazom obogaćenim omega-3 kiselinama i malo meda. 
  • Ručak: Goveđa juha, teleći naravni odrezak, uz rizi-bizi i salatu od ribane cikle s limunovim sokom. 
  • Večera: Pileći ujušak s noklicama.
  • Za međuobrok: Jogurt s probioticima i detoks sok. 

Čaj za detoks jetre

Pomiješajte korijen maslačka i korijen čička u jednakim omjerima. Uzmite dvije žličice mješavine, stavite u litru hladne vode. Kuhajte tri minute pa procijedite. Čaj treba piti pomalo tijekom dana, najbolje prije obroka. U čaj možete dodati sok od limuna, koji stimulira proizvodnju žuči, što pomaže jetri da izbaci toksine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'