Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Detoksikacija: Soda bikarbona vraća organizam u ravnotežu

None Foto: Fotolia

Prirodna prevencija: Zbog pretjerano kiselog pH stanice propadaju, a soda bikarbona smanjuje rizik od bolesti te djeluje zaštitno za tijelo, tvrdi dr. Sircus.

Prehrana je vrlo važna u održavanju povoljnog pH stanja u organizmu koje bi trebalo biti lužnato, a mnoge namirnice poput jako slatke i mesne hrane zakiseljuju organizam te su okidač za stanično propadanje i ozbiljne bolesti. 

- Do narušene ravnoteže u organizmu najčešće dolazi zbog načina prehrane, jedemo previše žitarica, šećera i mesa, a sve te namirnice zakiseljavaju tjelesne tekućine. To se ne odnosi samo na krv nego i na limfu - kaže Darko Vujnović, izdavač i prevoditelj knjige “Soda bikarbona - liječenje raka za sve, bogate i siromašne”. Autor u knjizi tvrdi da se alkalizacijom organizma pomoću sode bikarbone mogu spriječiti i izliječiti i najteže bolesti. Dr. Mark Sircus tvrdi da pretjerano kiseli pH vodi staničnom propadanju, što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i osteoporoza. 

No prije svake terapije mora se izmjeriti pH kod liječnika jer učinci sode bikarbone mogu biti i negativni. To što biološki život najbolje funkcionira u nekiselom okruženju (blago alkalnom) jasno ide u prilog koristi sode bikarbone koja vraća alkalnost organizmu. Na primjer, alkalizirajuća intravenozna otopina natrijeva bikarbonata često može smjesta zaustaviti alergijsku reakciju ili astmatični napadaj. 

- Natrijev bikarbonat (Na-HCO3) mnogi znaju pod imenom soda bikarbona, a može se naći kao mineral po cijelom svijetu. Osnovno svojstvo je održavanje ravnoteže ugljičnog dioksida, bikarbonata i pH vrijednosti. 

Natrijev bikarbonat je lako dostupan i prodaje se u svakoj trgovini ili ljekarni na svijetu, a široko se primjenjuje u hitnim službama kao intravenozna  otopina. Ipak, liječnici često uopće ne razmišljaju o njegovoj korisnosti kao protualergijskog sredstva - tvrdi dr. Mark Sircus. Protualergijsko, protuupalno, protugljivično i protukiselo svojstvo samo su neka od svojstava natrijeva bikarbonata za poboljšanje života. Darko Vujnović kaže da je potrebno istaknuti da soda bikarbona (natrijev bikarbonat) nije lijek, nego pomaže tijelu da mu se vrati izgubljena ravnoteža i da je nije potrebno uzimati ako je organizam u ravnoteži: 

- Osnovna funkcija sode bikarbone u tijelu je da organi budu u lagano alkalnom području, gdje naši enzimi najbolje rade, a organizam se u takvom području najlakše bori protiv bakterija i virusa. Neke od indikacija koje mogu upućivati da je narušena pH ravnoteža u organizmu su učestale glavobolje, osjećaj slabosti i malaksalost, alergije ili gljivična oboljenja. Gljivice u organizmu imaju vrlo bitnu ulogu; one razgrađuju odumrla tkiva i nužne su za život.

Određeni broj gljivica u organizmu je normalan, objašnjava Vujnović, ali kad se previše razmnože, organizam je pun toksina. One se pojavljuju kao razgraditelji toksina i njima je dobro jer imaju hranu. Ali kad otkrijemo da su prekobrojne, nastavlja Vujnović, treba ih suzbiti, a to se najbolje radi tako da im se oduzme hrana i da počne detoksikacija. U tome pomaže i soda bikarbona zato što ubrzava metaboličke procese i organizam iz kiselog prelazi u lužnato okruženje, što njima ne odgovara. Zato je sirova hrana dobra protiv tumora jer je ona pretežno lužnata. 

- Treba biti oprezan kad se soda bikarbona uzima oralno jer se tako može razrijediti želučana kiselina što je vrlo loše. 

Ako se soda bikarbona uzima oralno, onda to treba biti terapijski, što znači da se uzima u periodu od dva do tri tjedna te treba biti spreman na nuspojave poput mučnine, dijareje i osipa. A svi ti simptomi upućuju na detoksikaciju jer otrovi negdje moraju izaći. Jedan od načina uzimanja sode bikarbone u svrhu alkalizacije organizma je da se pomiješa s medom i cucla u ustima bez da se proguta, tako se ona u tijelo apsorbira kroz slinu. 

Od paste za zube do lijekova

Soda bikarbona se koristi u brojnim proizvodima za osobnu higijenu kao što su pasta za zube i dezodoransi. Ima je i u lijekovima koji se mogu kupiti bez recepta.

Kiseli otpad uništava tkiva

Sve degenerativne bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, artritis, osteoporozu, bubrežne i žučne kamence, kao i karijes, povezane su s povišenom razinom kiselosti u organizmu.

Simptomi kiselosti organizma su stalni umor, ali i kronične bolesti

Tjelesne tekućine zdravog čovjeka trebale bi biti u pH rasponu od 7,1 do 7,5. Prvi korak u pH medicini i primjeni sode bikarbone jest ustvrditi je li nečije tijelo kiselo ili ne. Ako je tijelo kiselo, tad treba slijediti upute za ponovnu uspostavu pH vrijednosti što bliže 7,4. 

Ljudi čije je tijelo “kiselo” mogu patiti od kronično bolesnih stanja, uključujući i osjećaj umora. Tjelesne stanice zdrave osobe su lužnate. Tijekom bolesti stanična kiselost je niža od 7,0 i tada se čovjek osjeća sve bolesnije. Čovjek može ostati zdrav ako jede hranu koja je od 70 do 80 posto lužnata te od 20 do 30 posto kisela. Zdravo tijelo ne bi trebalo imati problema podnositi kiselu hranu kao što su citrusi i rajčice. 

Sirova hrana je većinom lužnata. Kad je osoba zdrava, pH njezine krvi je 7,365, a sline 7,4. Ove idealne pH vrijednosti znače da je tijelo više lužnato nego kiselo, što i jest najbolje stanje za organizam i funkcioniranje stanica. U pojedinim ljekarnama možete kupiti pH indikatorske trakice pomoću kojih možete odrediti svoj pH ili to možete učiniti kod liječnika.

Početni simptomi

 • Akne, uznemirenost, mišićni bol, hladne ruke i noge, vrtoglavica, niska razina energije, putujući bolovi u zglobovima, alergije na hranu, predmenstrualni i menstrualni grčevi, pomankanje seksualne želje, nadimanje, žgaravica, dijareja, vruć urin, urin jakog mirisa, lagane glavobolje, nepravilan rad srca, bijele naslage na jeziku, višak sluzi iz nosa, metalan okus u ustima. 

Prijelazni simptomi

 • Herpes na usnama, depresija, gubitak koncentracije, migrena, nesanica, poremećaj vida, mirisa, okusa i sluha, astma, bronhitis, bolovi u uhu, osip, oticanje, virusne infekcije, bakterijske infekcije (stafilokok, streptokok), gljivične infekcije (Candida albicans, atletsko stopalo, vaginalne infekcije), mokraćne upale, kolitis, naglo opadanje kose, sinusitis.

Napredni simptomi

 • Crohnova bolest, shizofrenija, nemogućnost učenja, Hodgkinova bolest, multipla skleroza, sarkoidoza, reumatoidni artritis, tuberkuloza, razni oblici raka. Podaci iz knjige dr. Theodorea A. Baroodyja “Alkalizirajte ili umrite”.

Više o liječenju sodom bikarbonom pročitajte na portalu Zdrava Krava.

Soda se koristi i u bolnicama  

Osnovno svojstvo sode bikarbone održavanje je ravnoteže ugljičnog dioksida, bikarbonata i pH vrijednosti. Upotrebljava se u hitnim službama i jedinicama intenzivne skrbi kao introvenozna otopina.

Što bliže idealnoj pH vrijednosti

Sve stanice u tijelu trebaju dobru pH ravnotežu. Ako je tijelo u stanju kiselosti, kemijske su reakcije usporene, uključujući djelovanje enzima, regeneraciju i reprodukciju stanica.

Recept za ublažavanje tegoba na koži 

Soda bikarbona lako umiruje svrab kože nakon kontakta s otrovnim bršljanom, otrovnim hrastom ili nakon pretjerana sunčanja, a može se upotrebljavati u kombinaciji s magnezijevim kloridom kako biste riješili gotovo svaku kožnu bolest. 

Priprema: Za smanjenje nelagode dodajte na kožu od 100 grama do jedan kilogram sode bikarbone s magnezijevim kloridom (ili solju Mrtvog mora) u kadu punu vode te se okupajte u njoj.

Soda bikarbona i javorov sirup ili med protiv raka

Ideja o miješanju sode bikarbone s javorovim sirupom ili medom čini se paradoksalnom jer se stanice raka hrane šećerom. No ovdje šećer djeluje drukčije. Stanice raka ne uspijevaju iskoristiti šećer za rast jer ih soda bikarbona ubije. Javorov sirup ide prema stanicama raka (koje troše 15 puta više glukoze nego zdrave stanice), a uz pomoć sirupa soda ulazi u stanice raka. 

Priprema: Promiješajte dio sode bikarbone s tri dijela javorova sirupa. Zagrijavajte i miješajte na vrlo laganoj vatri deset minuta. Uzimajte tri žličice na dan mjesec, dva. Tijekom ove terapije izbjegavajte meso, šećer i bijelo brašno.

Tema: Novosti iz dm svijeta

Komentari (27)
 • ministar od umirovljenika ne bude sretan ak ovo penzići počnu ozbiljno primjenjivati

  28. 4. 2015,   09:55
 • kupovati u ljekarni,jer je bez aluminija.... konzumiram je baš tak kako tu piše.... s medom

  28. 4. 2015,   09:53
 • Jeftino, a korisno..

  28. 4. 2015,   10:05