Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Detoksikacija uma i tijela: Evo kako napraviti 'pospremanje'

Detoksikacija uma i tijela: Evo kako napraviti 'pospremanje'
1

Detoksikacija je mnogo više od ispijanja zelenog čaja i promjene prehrambenih navika. Da bi se organizam nesmetano pročišćavao i obnavljao, napravite veliko pospremanje

VIDEO

Nakon neumjerenosti u jelu i piću, često se spominje potreba za detoksikacijom - uobičajeni savjeti o pročišćenju organizma zelenim čajem i sokom od grejpa već svima “izlaze na uši”. Detoksikacija se pretvorila u nešto pomodno, komercijalni trik uz koji ćemo, navodno, biti zdraviji i mršaviji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Briga o koži 01:23

No detoksikacija se već događa u nama: tijelo se neprestano pročišćuje putem bubrega, jetre, kože... U toj prirodnoj izmjeni tvari može doći do “zastoja” zbog nezdravog načina života, prije svega ako tijelo preopteretimo alkoholom, cigaretama i takozvanom junk-hranom s obiljem konzervansa, teških masnoća i šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oprezno s 'eliksirima'

Želite li detoksikaciju u pravom smislu riječi, svakako se oslobodite spomenutih otrova koliko god je moguće. Pritom se nemojte previše pouzdati u “čarobne” tonike i kapsule za detoksikaciju kojima je tržište preplavljeno.

Preparati s visokokoncentriranim biljnim ekstraktima, vitaminima i drugim tvarima koje navodno ubrzavaju metabolizam u pravilu obećavaju intenzivno pročišćenje organizma i čak izgaranje masnoća, ali se postavlja pitanje zašto uopće ubrzavati tjelesne procese. Iako se pripravci za detoksikaciju najčešće reklamiraju kao posve prirodni i neškodljivi, ne mogu biti zamjena za zdrav život. 

Pročišćenje vodom

Voda je najbolji čistač organizma, ali je često uzimamo u nedovoljnim količinama, osobito zimi. Najpoželjnija je prirodna, negazirana voda - bolje je piti ravnomjerno, manje količine tijekom dana, nego da samo povremeno popijemo mnogo vode tek kad osjetimo žeđ.

Za opskrbu organizma tekućinom odlični su i lagani biljni čajevi (nezaslađeni ili, eventualno, s dodatkom nekog prirodnog sladila), prirodni sokovi te lagane povrtne juhe. Ubrajate li zašećerene i(li) kofeinske napitke u opskrbu tekućinom, znajte da njima zapravo isušujete organizam!

Detoks nakon ljeta: Koža voli ulje ploda divlje ruže i lješnjak
Detoks nakon ljeta: Koža voli ulje ploda divlje ruže i lješnjak

Napici koji sadrže kofein (kava i različite umjetne mješavine za kavene napitke, energetski napici) potiču bubrege na pojačano izlučivanje vode, što pojačava dehidraciju. U detoksikaciji je osobito važna prehrana, ali od toga ne treba raditi filozofiju. Pravila su jednostavna: što više svježih, prirodnih, industrijski neprerađenih namirnica, a što manje masnog i zašećerenog junk fooda.

Obogatite jelovnik sa što više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica te ribe i čistog nemasnog mesa kontroliranog podrijetla. Oplemenite jela začinskim biljem koje je odlično “gorivo” za metabolizam, a industrijske grickalice zamijenite orašastim plodovima, sjemenkama i nezašećerenim suhim voćem. Odlični su prehrambeni dodaci za detoksikaciju klice (svježi izdanci različitih žitarica i mahunarki) te alge koje obiluju mineralima i proteinima potrebnim za tjelesnu izmjenu tvari. 

Dobar tek

U detoksikaciji posebnu ulogu imaju i fermentirani mliječni pripravci (jogurt, acidofil, kefir...) koji sadrže dobre bakterije - probiotike. Održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu u crijevima koja su iznimno važna za obranu od bolesti - više od pola tjelesnog imuniteta “pokrivaju” upravo crijeva!

Greek yogurt in a glass jars

Za detoksikaciju je potrebna dobra probava, pa jedite manje količine hrane više puta na dan. Odvojite vrijeme za obrok, a izbjegavajte jesti u hodu, tijekom vožnje ili kad ste uzrujani. Za zdrav metabolizam važan je doručak kako biste nakon buđenja dobili dovoljno energije koju treba održavati redovitim obrocima tijekom dana.

U odabiru namirnica budite oprezni s oznakom light (lagano) jer za nju ne postoji kontrolirano i standardizirano jamstvo, pa je moguće da “dijetalni” i obični margarin sadrže jednak udio masnoća. Osobit oprez potreban je pri uzimanju light napitaka jer sadrže umjetna sladila koja u većim količinama mogu iza - zvati probavne tegobe. 

Napunite baterije

Za detoksikaciju je iznimno važna tjelesna aktivnost jer se tako organizam lakše rješava štetnih tvari i “puni baterije” zdravom energijom. Najbolja je svakodnevna, umjerena, postojana tjelovježba: šetnja, vožnja biciklom, rolanje, plivanje...

Krećite se najmanje pola sata na dan. Uklopite to u svakodnevne aktivnosti: izbjegavajte pokretne stube i dizala, a višesatno sjedenje na kavi zamijenite šetnjom, izletima i općenito događanjima na kojima se treba više kretati. Najbolje je kretanje na svježem zraku koji izvrsno pročišćuje organizam.

Brzinski super detoks: Očistite tijelo od otrova crnim grožđem
Brzinski super detoks: Očistite tijelo od otrova crnim grožđem

Opustite se i uživajte

Lakše ćete se pročistiti i obnoviti ako si priuštite dovoljno sna i odmora, pa nađite vremena za hobije i druge aktivnosti koje vas opuštaju. Važna je i njega tijela - birajte što prirodniju kozmetiku jer sve što nanesete na kožu, ulazi i u krvotok! Možda zvuči neobično, ali stručnjaci preporučuju da u detoksikaciji napravite reda kod kuće i na radnom mjestu jer ćete raščišćavanjem prostora i sami bolje prodisati. Detoksikacija je poželjna i u međuljudskim odnosima. Rješavanjem sukoba otvarate prostor novoj, pozitivnoj energiji. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru