Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Detoksikacija za početnike: Za čišćenje organizma treba plan

Detoksikacija za početnike: Za čišćenje organizma treba plan
1

Detoksikacija je bezopasna za sve osim dojilja i kroničnih bolesnika, a radi na principu stimulacije jetre i cirkulacije čime se pojačava imunitet i otklanjaju tegobe

VIDEO

Nadutost, problemi s tenom, probavom i zglobovima česta su posljedica blagdanskog prejedanja i unosa velikih količina šećera i alkohola u organizam. Organizam ima sam svoj sustav čišćenja, a detoksifikacija je samo prirodni način koji će ubrzati taj proces i pomoći vam u zaštiti od bolesti, objašnjava dr. Peter Bennett, autor knjige "Sedmodnevno detoksifikacijsko čudo". 

Kako detoksikacija djeluje?

U osnovi detoksikacija označava čišćenje krvi i eliminiranje otrova iz nje. Djeluje prvenstveno na uklanjanje otrova iz jetre, bubrega, pluća i limfe. Prirodni proces detoksikacije se radi na nekoliko načina, od posta do poticanja rada jetre u eliminaciji toksina, ubrzavanju cirkulacije i opskrbe tijela potrebnim vitaminima i mineralima, objašnjava Bennet.

Treba li vam detoksikacija?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bennet smatra kako bi svatko trebao barem jednom na godinu provesti detoksikaciju, a najbolje je vrijeme za to upravo nakon pojačanog unosa hrane tijekom blagdana. Kratki program detoksikacije u pravilu je bezopasan za sve ljude, a brojne znastvene studije dokazuju zdravstvene dobrobiti čišćenja organizma.

Ipak, dojilje, djeca, pacijenti s kroničnim degenerativnim bolestima, rakom ili tuberkulozom trebaju se savjetovati sa svojim liječnikom prije detoksikacije.

Osobito je potrebno čišćenje organizma ako imate simptome poput neobjašnjivog umora, iritirane kože, alergije, otečenost kapaka i podočnjake, napuhnutost trbuha, lošu probavu te poremećaje menstrualnog ciklusa.

Priprema na detoksikaciju

Prvo što trebate učiniti je smanjiti unos toksina u organizam, ističe Bennett. To ćete napraviti tako da ograničite unos šećera, alkohola, prerađene hrane pune konzervansa i zasićenih masnih kiselina poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Također, pokušajte smanjiti doticaj s raznim kemikalijama u domu, kao što su agresivna sredstva za čišćenje prepuna klora, ali i jaki šamponi i dezodoransi te ih zamijenite blažim verzijama na prirodnoj bazi.

Još jedna vrlo važna stvar koja potiče detoksikaciju je opuštanje, a svodi se na eliminaciju svakodnevnog stresa vježbanjem, meditacijom i ugađanjem toplim kupkama i welness programima.

Vrste detoksikacije

Moć detoksikacije poznavali su i drevni narodi koji su savjetovali jednom na tjedan postiti isključivo uz vodu što će osigurati bolje zdravlje. Ta metoda je popularna i danas, kao što su i detoksikacija prirodnim sokovima, biljnim pripravcima i varivima od povrća. 

Program detoksikacije odaberite prema svojim preferencijama, tako da odredite je li vam draže postiti samo na vodi, piti voćne sokove ili nutrijente pak unositi preko povrća. Imajte na umu da programi detoksifikacije trebaju trajati od tri do sedam dana te ne pretjerujte sa strogim režimom prehrane jer možete izazvati kontraefekt, upozorava Bennett.

Kako pomoći tijelu u detoksikaciji 

  • Jedite puno namirnica koje sadrže vlakna i time potiču probavu, poput smeđe riže te organski uzgojenog svježeg voća i povrća poput repe, rotkvica, brokule, kupusa, artičoka, luka, mrkve i algi.
  • Očistite i stimulirajte rad jetre raznim pripravcima ili dodacima prehrani na bazi od korijena maslačka, čička, sirutke, cikle, bijelog sljeza i čičkovog mlijeka.
  • Uzimajte vitamin C koji stimulira proizvodnju antioksidansa glutationa, spoja koji pomaže jetri u eliminaciji otrova iz krvotoka.
  • Pijte najmanje dvije litre vode na dan kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem.
  • Kod tuširanja mijenjate temperaturu vode nekoliko puta, u intervalima trideset sekundi tuširanja s vrućom i trideset sekundi tuširanja s hladnom vodom, ukupno tri puta.
  • Znojenje i oslobađanje otrova možete potaknuti odlaskom u saunu, a najbolje u onoj s povećanim udjelom vlage u zraku i temperaturom do 65ºC.
  • Cirkulaciju potaknite suhim četkanjem i žustrom masažom kože, a osobito stopala i dlanova.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno