Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Didov san se ostvario: Jela iz davnina pričaju priču Zagrebu

Didov san se ostvario: Jela iz davnina pričaju priču Zagrebu
6

Did Rade Topić ispunio je svoj san da Zagrepčanima prenese komadić tradicije Dalmatinske zagore i ponudi samo najbolje iz rodnoga kraja

VIDEO

Sve se novo rađa iz starog, pa tako i najbolji novi okusi nastaju iz tradicije, kaže vlasnik konobe Didov san Rade Topić (62). Iako se cijeli život bavi ugostiteljstvom u Imotskoj krajini, svoju je gastronomsku viziju ostvario nedavno, u Zagrebu. Nakon što je postao djed, odlučio se vratiti izvornim okusima svoga kraja i ponuditi ih svima koji su željni jednostavne hrane puna okusa.

- Didov san moja je obitelj otvorila 2002., a želja mi je bila da ljudi ulaskom u konobu prijeđu u neki drugi svijet, u kojem vladaju starinski i domaćinski principi - rekao je Rade Topić.

Danas u Zagrebu po komadić sna mogu otići u dva restorana, na Kajzerici i na Gornjem gradu.

- Naša je bogata ponuda nastala kao specifična mješavina specijaliteta bosansko-hercegovačke i dalmatinske kuhinje - kaže Topić. Tu se mogu kušati domaći uštipci, brujet od jegulja i žaba, meso ispod sača, domaći pršut, raštika i sir iz mišine, soparnik te mnogo druge, pomalo zaboravljene delicije iz Dalmatinske zagore.

Katkad je najteže privući ljude jednostavnim jelima, ali moderni trendovi kulinarstva, pojačivači okusa i molekularna čuda Dida nisu nikad zanimala. 

Kao što se vino rađa iz grožđa, a loza niče iz zemlje koja nije svugdje ista, tako i zalogaj nije samo trenutak u kojem nestaje, već plod – uzgojen i njegovan, posebno odabran i ponuđen. Tako se i Didov restoran oslanja na izvorne recepte stare i tri stoljeća, a jedan je od njih i onaj za imotsku tortu. Recept za tu jedinstvenu slasticu ostavština je Mlečana koji su bili zauzeli Dalmaciju. Kruh ispod sača u imotskom kraju priprema se od pamtivijeka, a toliko je ukusan da se slobodno može poslužiti kao prilog uz bilo koje jelo. 

- Kad je hrana toliko dobra da je ne treba mijenjati, znate da se na tanjuru nalazi istinska vrijednost - kaže Did, kojemu je žena Milica ipak najveća potpora. 

Budući da je ona osmislila recepte za jela koja poslužuju, kuhari u konobi morali su proći njezinu obuku. 

U konobi se poslužuje domaće crno vino sorte vranac koje najbolje pristaje uz začinjenu i masniju hranu poput crvenog mesa i pečenja ispod sača. Slaže se i s ovčjim i kravljim sirom te tvrdim sirevima

- U našem je mentalitetu muškarac glavni u kući, no kao i svugdje, istina je kako bez ženske pomoći i potpore ništa ne bi bilo moguće - priznaje Did.

U poslu mu pomaže cijela obitelj, od sina i snahe do dvije kćeri, pa i unuka koji se zaljubio u kuhanje.

U konobi kisele ljutiku i luk, kuhaju umak od rajčice, spremaju zimnicu...

U Imotskom Did lovi svoje pivce, baka uzgaja začine, a svaki pršut prolazi strogo ocjenjivanje prije nego što završi u konobi. Iako se recept uspjeha Didova sna naizgled čini jednostavnim, trebalo je puno marljiva rada kako bi san postao stvarnost. 

Did sudjeluje u izboru svakoga komada mesa koji će se naći na stolu, a namirnice se pomno biraju. Poslužuje se isključivo domaći pršut koji miriše na buru te vino iz Imotske krajine. A kad je riječ o začinima, ne kupuju se gotove mješavine. Jelima se dodaju tek ubrani peršin, metvica i bosiljak. 

Iako u Zagrebu ima mnogo restorana nacionalnih kuhinja, od talijanskih do meksičkih, nakon kušanja novih okusa ljudi se uvijek zažele onoga kvalitetnog, domaćega i dobro poznatog, na što su se oslonili i u Didovu snu. Ne samo kad je riječ o hrani, nego i o tradicionalnom uređenju. Rustikalan stil, ukrasi iz starih imotskih kuća, originalno posuđe i pribor za kuhanje pridonose domaćem ugođaju koji se širi konobom. 

Did je ispunio svoj san jer je uspio ljudima prenijeti bogatstvo i izvornost specijaliteta, uz dozu mentaliteta i običaja Dalmatinske zagore. A nakon što jedanput upoznaju sve čari imotske kuhinje u Zagrebu, gosti mu se uvijek rado vraćaju.

Babina tava

Pureći file od 250 do 300 g narežite na trake i popržite na tavi do zlatnožute boje. Izvadite meso te na toj masnoći pirjajte luk, papriku, tikvicu, rajčicu i nekoliko šampinjona (sve narezano na trakice). Nakon što omekšaju, vratite meso te promiješajte da se sve sjedini.

Lovački odrezak

Teleći odrezak od oko 350 g istucite i posolite te lagano uvaljajte u brašno. Stavite ih na tavu u zagrijano ulje te popržite s obje strane. Dodajte šampinjone narezane na listiće, komadiće domaćeg pršuta i podlijevjate kvalitetnim bijelim vinom. Malo posolite i popaprite te poslužite s krumpirom na police.

Imotska torta

U smjesu za biskvit stavite 600 g šećera, 2 jaja, 125 g maslaca te brašna koliko treba da se umijesi. Ostavite četvrtinu tijesta, a ostatak rasporedite po kalupu da ga cijelog prekrije. Za kremu umiješajte 8 jaja, 900 g mljevenih badema, 300 g šećera, sok od jednog limuna, malo ribane limunove kore, 0,3 dcl maraskina i pola vanilin šećera, Sve zajedno pomiješajte i izlijte na biskvit, a potom prekrijte ostatkom tijesta koje ste narezali na trakice i rasporedili po vrhu torte. Torta se peče sat vremena na 150°C te ukrasi cijelim bademima i šećerom u prahu.

Didova tava

Na malo ulja popržite janjeći kotlet, teleći kotlet, teleći odrezak i krišku slanine. Pečeno meso sklonite s tave te na nju stavite papriku, luk, tikvicu, dva, tri šampinjona i pola rajčice. Narezano povrće pirjajte dok ne omekša, a zatim u tavu vratite meso da poprimi aromu.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za 1,99 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje