Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Dijabetičar smije odojka, puricu i mlince, pa i kolač, ali po malo

Dijabetičar smije odojka, puricu i mlince, pa i kolač, ali po malo
2

Ako pojedete malo mlinaca i kolač, te popijete čašu alkohola, to treba uračunati u ukupne kalorije i pripaziti da se smanje kalorije u ostatku obroka te prilagoditi terapiju, savjetuju nutricionisti

VIDEO

Osnova pripreme dijetetskih slastica za dijabetičare i osobe koje pate od metaboličkog sindroma je eliminacija jednostavnih šećera i namirnica visokog glikemijskog indeksa i opterećenja, te korištenje adekvatnih zamjena, kao što su prirodna sladila i umjetni zaslađivači. Dakle, pažnja kuhara koji priprema blagdanski objed i kolače za osobu koja boluje od šećerne bolesti treba biti usmjerena na odabir namirnica s nižim glikemijskim indeksom, koje su dobar izvor biljnih vlakana, proteina i nezasićenih masnih kiselina, kaže Karmen Matković Melki, dipl.ing.prehrambene tehnologije, nutricionist iz tvrtke Definicija hrane d.o.o.

Ukratko, ne morate se u potpunosti odreći uživanja u purici ili odojku, iako treba pripaziti da se ne pretjeruje, no treba voditi računa da kao prilog mesu budu ponuđene namirnice niskog glikemijskog indeksa i što manje ugljikohidrata. Ugljikohidrati su, naime, najveći izvor jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju i brzo ulaze u krv, pa time mogu podići razinu šećera u krvi. To su, prije svega, kruh i tjestenina, te krumpir i bijela riža. Dakle, te bi namirnice trebalo izbjegavati, ili jesti u vrlo malim količinama. U to se ubrajaju i kolači spravljeni od tijesta.

- To ne znači da dijabetičar ne smije pojesti malo mlinaca, no ako ih jede, trebao bi iz prehrane izbaciti kruh i sve slične namirnice, te ukupno pojesti manje. Također, ne morate se u potpunosti odreći deserta, no treba paziti što i kad se jede, kaže Eva Pavić, dipl. ing.  prehrambene tehnologije, voditeljica Dijetetičkog savjetovališta u KBC Zagreb.

Prednost treba dati voću, koje možete ‘začiniti’ s malo otopljene crne čokolade s visokim udjelom kakaa, te dodati sok ili ribanu koricu od naranče, odnosno kolače treba pripremati bez konzumnog šećera, s odgovarajućom zamjenom. 

8 koraka do zdravlja: Pravila prevencije i liječenja dijabetesa
8 koraka do zdravlja: Pravila prevencije i liječenja dijabetesa

- Umjesto šećera, mogu se koristiti brojna prirodna sladila, kao što su agavin, brezin, ili javorov sirup, ječmeni slad, ili kokosov šećer, te stevia i cimet, ili umjetni zaslađivači, ističe Karmen Matković Melki u priručniku ‘Slatka dijetetika’, koji je u okviru jačanja kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih osoba 2016. godine izdalo Pučko otvoreno učilište, u suradnji s suradnji s  udrugom Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma. Priručnik s nizom savjeta i recepata za dijetetske slastice za niz bolesti može se pronaći na stranicama projekta Slatka dijetetika.

shutterstock

- Ako odlučite pojesti kolač, onda za taj obrok treba unijeti manje hrane koja je izvor ugljikohidrata, dakle kruha i zamjene za kruh, odnosno drugih priloga koji nisu povrće. Također, u nekim kolačima dio brašna možete zamijeniti zobenim brašnom ili zobenim pahuljicama, brašnom od badema, heljde ili raži, pa tako smanjiti udio jednostavnih ugljikohidrata, dodaje Eva Pavić. Ipak, vrlo je važna količina, odnosno treba znati stati nakon prvog komada kolača, upozorava.  

- Najbolja preporuka za blagdansku prehranu je ona koje bi se dijabetičari zapravo uobičajeno trebali držati: Tanjur podijelite na pola, tako da četvrtinu čini meso ili zamjena za meso (riba), drugu četvrtinu hrana bogata ugljikohidratima, kao što su kruh i zamjene (mlinci ili tjestenina ili krumpir ili riža ili grah), dok drugu polovicu tanjura treba činiti povrće, savjetuje Eva Pavić.

Kolače jedite kao međuobrok, uz popodnevnu kavu. Dodaje kako su dopuštene minimalne količine alkohola, (1 alkoholno piće na dan ili manje za žene, odnosno do dva alkoholna pića za muškarce). 

- Pritom treba imati na umu da kod onih koji uzimaju inzulin ili oralne hipoglikemike alkohol može povećati rizik od hipoglikemije. Zato, ako konzumirate alkohol, treba ga konzumirati uz hranu te  izbjegavati konzumiranje alkohola na večer, zbog veće mogućnosti noćnih hipoglikemija, savjetuje Eva Pavić.

Bilo da se radi o čaši vina ili piva, blagdanska pića povećavaju količinu kalorija koje smo unijeli, pa i o tome treba voditi računa. 

Ne zaboravite i prošetati!

Kad su u pitanju dijabetičari, u savjete za dobro zdravlje tijekom blagdana svakako treba uvrstiti i – šetnju poslije ručka. Naime, tijekom blagdana vjerojatno ćemo i malo pretjerati u jelu, pa je jako važno potrošiti dio kalorija, kako bi lakše kontrolirali razinu šećera u krvi, pojašnjava nutricionistica Eva Pavić. 

Piece of chocolate Sacher torte

Recepti za kolače bez šećera

(iz priručnika Slatka dijetetika)

Sacher torta sa stevijom

Sastojci: 

Za biskvit: 1 dekagram stevije, 5 kapi ekstrakta vanilije, 14,5 dekagrama maslaca, 6 jaja, 15 dekagrama čokolade (s više od 70 posto kakaa), prstohvat soli, 15 dekagrama integralnog pšeničnog oštrog brašna, 1 žličica praška za pecivo;
Za preljev: 1 dekagram stevije, sok 1 limuna i naranče;
Za premaz: 20 dekagrama džema od marelice (za dijabetičare);
Glazura: 6 dekagrama maslaca, 20 dag tamne čokolade (s više od 70 posto kakaa)

Priprema: 

Za biskvit: bjelanjke odvojite od žumanjaka i izmiješajte ih mikserom posebno. Na pari otopite maslac i čokoladu te umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Dodajte bjelanjke i ostale namirnice lagano miješajući. Pecite na 180°C 40 minuta u okruglom kalupu promjera 26 cm, u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Kad je pečeno, tijesto namočite slatkim sirupom od stevije te sokom limuna i naranče koji ste prethodno prokuhali i ohladili. Prerežite napola i premažite džemom za dijabetičare. Maslac zagrijte do vrenja, dodajte usitnjenu čokoladu i dobro promiješajte. Tortu prelijte čokoladom.

Ako se dijabetes ne regulira, riskiraju se infarkt, sljepoća...
Ako se dijabetes ne regulira, riskiraju se infarkt, sljepoća...

Krostata bez šećera

Sastojci:

15 dekagrama maslaca,
25 dekagrama integralnog brašna,
1 dekagram stevije u prahu,
10 dekagrama  mljevenih lješnjaka,
1 jaje,
limunova korica od 1 limuna,
1 dekagram cimeta u prahu,
0,2 dekagrama sode bikarbone,
5 kapi ekstrakta vanilije,
30 dekagrama džema za dijabetičare

Priprema: 

Zamijesite tijesto od maslaca, brašna, stevije, mljevenih lješnjaka i jaja. Razvaljajte ga u kalup za krostatu. Pecite 20 minuta na 180°C i ohladite. Premažite džemom za dijabetičare i poslužite.

Stop dijabetesu: Uz jelovnike za jesen i zimu pobijedite šećer
Stop dijabetesu: Uz jelovnike za jesen i zimu pobijedite šećer

Posni cheesecake

Sastojci: 

Za podlogu:
25 dekagrama keksa Sport,
5 dekagrama kokosova maslaca; 

Za sirnu smjesu: 
100 dekagrama svježeg posnog sira (do 2% m.m.),
1 jaje, 2 bjelanjka,
15 dekagrama malomasnog jogurta (do 2% m.m.),
1 žlica kukuruznog škroba,
2 vrećice vanilin šećera,
5 dekagrama agavina sirupa,
2 žlice soka od limuna, 

Za preljev:
5 decilitara jogurta (do 2% m.m.),
2 žlice soka od limuna,
2 vrećice vanilin šećera,
5 listića želatine

Priprema: 
Izradite podlogu za cheesecake tako što ćete izmiješati kokosov maslac sa smrvljenim keksom. U okrugli kalup promjera 26 centimetara stavite masni papir i ravnomjerno rasporedite i utisnite smjesu.

U posudi miješajte dva bjelanjka dok ne dobijete čvrstu bijelu kremu. U drugu posudu stavite svježi sir, jedno jaje, malomasni jogurt, kukuruzni škrob, vanilin šećer, agavin sirup i sok od limuna. Sjedinite dvije smjese laganim miješanjem i izlijte na podlogu.

Stavite u pećnicu na 170°C 20 minuta. Dok se smjesa peče, pripremite preljev. Listiće želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite pet minuta. Za to vrijeme u posudu za kuhanje ulijte jogurt, sok od limuna, vanilin šećer i dodajte ocijeđene listiće želatine. Smjesu za preljev kuhajte na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Nakon što se otopi, uklonite s vatre i prelijte njome pečeni kolač.

Stavite u hladnjak na najmanje osam sati prije skidanja kalupa i posluživanja.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku