Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dijeta po pravoj mjeri doktora s ugledne američke klinike Mayo

None Foto: Fotolia

Prva faza dijete američke klinike Mayo traje dva tjedna i omogućuje brzi gubitak kilograma - od 2,7 do 4,5 kilograma, a kasnije se mršavi u znatno sporijem ritmu

Ovaj se program prehrane temelji na polaganom smanjenju kilograma, i to ne više od 0,5 do 1 kg na tjedan, kontroli porcija, zdravom načinu života te uživanju u hrani. Bazira se i na odvikavanju od loših navika koji sabotiraju zdravlje te idealnu tjelesnu težinu, a sastoji se od dvije faze. Prva traje dva tjedna i omogućuje brz gubitak kilograma - od 2,7 do 4,5 kg. Druga se faza nastavlja na prvu, a cilj joj je usvajanje zdravih navika i daljnji gubitak kilograma, ali u sporijem ritmu, sve dok se ne postigne idealna težina. 

Zastupljene su sve skupine namirnica,čak i ugljikohidrati no ipak preporučuju se manje kruha i tjestenine te više cjelovitih žitarica poput ječma, riže, prosa, palente... Kao izvor proteina savjetuje se jesti nemasno meso, riba, morski plodovi, nemasni sirevi, jaja, orašasti plodovi te mahunarke. Sezonsko voće i povrće mogu se jesti u neograničenim količinama, jedino valja pripaziti s bananama koje su bogatije kalorijama od ostalog voća. Vrlo je važna i umjerena tjelovježba, i to najmanje 30-60 minuta na dan. 

‘Grejpfrut dijeta’ nije dijeta klinike Mayo

Tek je 2005. godine na tržište izašla “prava” dijeta klinike Mayo iza koje stoji stručni tim s te zdravstvene ustanove. Dotad su se pod tim imenom pojavljivale dijete koje su promovirale grejp, jaja, meso ili “čarobne juhe”za brzo skidanje kilograma. Službena dijeta klinike Mayo temelji se na sasvim drugim nutricionističkim preporukama. 

Bez šećera u čaju i soku

Žeđ se preporučuje utažiti vodom, nazaslađenim čajevima i voćnim sokovima. Dok je riječ o pripremi hrane, prženje i pečenje u dubokom ulju valja zamijeniti pirjanjem na vrlo malo masnoće, pečenjem u foliji te kuhanjem u vodi i na pari.

Komentiraj, znaš da želiš!