Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Dijeta s cimetom: Fini dodatak jelima potiče gubitak kilograma

Dijeta s cimetom: Fini dodatak jelima potiče gubitak kilograma

Cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina. Ukusan je dodatak jelima od mesa i povrća, a ispijanje napitka od meda i cimeta potiče mršavljenje

VIDEO

Upotreba cimeta, kao odlična začina i učinkovita lijeka, spominje se još od davnih dana. Njegovu djelotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba.

Tako je utvrđeno da cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor uspješna mršavljenja. Redovito provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu.

Uporabom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje inzulina bit će pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Cimet također pomaže kod loše probave te utječe na smanjenje triglicerida i lošega kolesterola u krvi, pokazale su studije. 

Dreamstime

Tijekom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodana žlica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu žličicu cimeta, skuhanu u pola litre vode. Skuhani napitak treba poklopljen odstajati pola sata, a pije se ujutro na prazan želudac.

Iako se najčešće koristi u pripremi slastica, cimet je također ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Pirjajte ih s cimetom te poslužite uz kus-kus ili rižu.

Naribanu mrkvu i narezani krastavac prelijte preljevom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinova ulja i papra. Ova kombinacija, u koju još dodajte vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.   

Med i cimet pomažu mršavljenje

Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta. Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici. Napitak rastočite u dvije polovice od kojih prvu popijte ujutro - pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na počinak. Već sam dodatak napitka jelovniku potaknut će mršavljenje, tvrde znalci. 

Primjer jelovnika:

Doručak: zobene pahuljice s medom i cimetom

Užina: integralni keksi s cimetom

Ručak: tjestenina s kravljim sirom, salata

Užina: jogurt s cimetom

Večera: pirjana piletina s povrćem i salatom

Par savjeta:

Cimet je odličan izvor mangana, željeza, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovita konzumacija tijekom zimskih mjeseci utječe na povećanje otpornosti organizma.

Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripe, kao i ako želite skinuti kilogram viška.

U slučaju prehlada (no i ako želite potaknuti mršavljenje) napravite mješavinu - skuhajte pola litre vode te u nju dodajte koricu cimeta i nekoliko klinčića pa krčkajte tri minute. Dodajte limun i med pa popijte pola šalice svaka četiri sata.

Ovakva svakodnevna kombinacija uspješno regulira razinu šećera, ubrzava metabolizam, produljuje osjećaj sitosti i tako smanjuje kilograme. Djeluje povoljno na probavni sustav - regulira probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tijekom mršavljenja.

Odlična je kombinacija i tijekom vježbanja jer osigurava ravnomjeran dotok energije na dulje vrijeme, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima.

VIDI OVO: Koji horoskopski znak je najbolji u krevetu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...