Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Dijete odbija jesti? Nemojte ga siliti, podmićivati i prisiljavati

Dijete odbija jesti? Nemojte ga siliti, podmićivati i prisiljavati
1

Uobičajene metode manipulacije da dijete pojede obrok mogu imati kontra-efekt i rezultirati tjeskobom, frustracijom i suzbijanjem osjećaja gladi i sitosti

VIDEO

Prehrana „malih izbirljivaca“ može biti vrlo frustrirajuća za svakog roditelja, ali to i ne mora biti tako. Postoje mnoge strategije kako se boriti s malim izbirljivcima koji roditeljima ponekad zadaju velike muke. Sve dok prehrambene navike vašeg djeteta ne sazriju, stručnjaci Mayo klinike donose savjete koji će spriječiti svađe za vrijeme obroka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

1. Poštujte djetetov apetit

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako vaše dijete nije gladno, nemojte siliti obrok ili užinu. Isto tako, nemojte ga podmićivati i prisiljavati da jede određenu hranu ili očisti svoj tanjur. To bi moglo samo zapaliti - ili pojačati - borbu za moć oko hrane. Pored toga, vaše dijete može povezati vrijeme obroka s tjeskobom i frustracijom ili postati manje osjetljivo na znakove gladi i sitosti. Poslužite male porcije kako ne biste preopteretili svoje dijete i pružili mu mogućnost da samostalno traži više.

2. Pridržavajte se rutine

Obroke i međuobroke poslužite otprilike u isto vrijeme svaki dan. Ako dijete odluči ne pojesti obrok, redovno vrijeme međuobroka pružit će priliku da jede nutritivno bogatu hranu. Uz obroke možete ponuditi mlijeko ili 100 %-tni sok, ali između obroka i međuobroka ponudite samo vodu. Ako djetetu ponudite sok, mlijeko ili grickalice tijekom dana, to bi moglo umanjiti njegov apetit za obrokom.

Tinejdžeri ovisni o mobitelima spavaju 3 sata - otvorili kamp
Tinejdžeri ovisni o mobitelima spavaju 3 sata - otvorili kamp

3. Budite strpljivi s novim namirnicama

Mala djeca često dodiruju ili mirišu novu hranu, a mogu čak i staviti sitne djeliće u usta, a zatim ih ispljunuti. Većina djece zahtijeva ponavljano izlaganje novoj namirnici, a oni „problematični“ obično je prihvaćaju nakon 10 – 16 izlaganja. Potaknite dijete razgovorom o boji, obliku, aromi i teksturi hrane - a ne da li ima dobar okus ili ne. Poslužite novu hranu zajedno s omiljenom hranom vašeg djeteta. Nastavite nuditi zdrave izbore djetetu dok mu ne postanu poznati i poželjni.

4. Ne kuhajte po narudžbi samo za dijete

Priprema zasebnog obroka za vaše dijete nakon što odbije servirani obrok mogla bi potaknuti izbirljivo ponašanje. Potaknite dijete da ostane za stolom određeno vrijeme obroka - čak i ako ne jede.

5. Neka bude zabavno i kreativno 

Brokulu  i ostalo povrće poslužite s omiljenim umakom. Hranu izrežite u različite oblike. U umak za špagete dodajte nasjeckanu brokulu  ili zelenu papriku, žitarice ukrasite voćnim kriškama ili umiješajte naribane tikvice i mrkvu u složence i juhe. Budite kreativni, ono što obično jede za doručak ponudite mu za večeru. Poslužite raznolike namirnice jarkih boja i zapamtite ako je vaša prehrana raznolika, vjerojatnije je da će dijete to slijediti. Budite svom djetetu primjer!

6. Neka vam dijete bude mali pomagač

U trgovini  zamolite dijete da vam pomogne u odabiru voća, povrća i druge hrane. Ne kupujte ništa što ne želite da vaše dijete jede. Kod kuće potaknite dijete da vam pomogne isprati povrće, miješati tijesto ili postaviti stol.

7. Ne nudite desert kao nagradu

Naglašavanje deserta šalje poruku da je desert najbolja hrana, što može samo povećati želju vašeg djeteta za slatkišima. Možete odabrati jedan ili dva dana u tjednu kao dane kad se poslužuje desert, a ostatak tjedna neka bude bez deserta ili desert poslužite u obliku voća, jogurta, voćnog jogurta ili orašastih plodova.

8. Smanjite mogućnost odvlačenja pažnje

Isključite televiziju i druge elektroničke uređaje za vrijeme obroka. To će pomoći vašem djetetu da se usredotoči na prehranu. Imajte na umu da reklame također mogu potaknuti želju vašeg djeteta za slatkom ili manje nutritivno bogatom hranom.

Ako ste zabrinuti da izbirljivo jedenje ugrožava rast i razvoj vašeg djeteta, posavjetujte se s djetetovim liječnikom ili nutricionistom. Uz to, razmislite o tome da zabilježite vrstu i količinu hrane koju vaše dijete jede kroz tri dana. Evidencija hrane također može pomoći u utvrđivanju bilo kakvih problema. U međuvremenu, imajte na umu da se prehrambene navike vašeg djeteta vjerojatno neće promijeniti preko noći - ali mali koraci koje poduzimate svaki dan mogu vam pomoći u promicanju pravile prehrane.

Evo što nikako ne biste smjeli jesti prije odlaska na spavanje
Evo što nikako ne biste smjeli jesti prije odlaska na spavanje

Ukoliko Vas zanimaju slične teme, trendovi i rasprave domaćih i stranih stručnjaka iz područja nutricionizma i srodnih znanosti, priključite se 7. Međunarodnom kongresu nutricionista koji će se održati 8.-10. studenog 2019. u Sheraton Hotelu u Zagrebu! Više informacija o samom Kongresu možete saznati ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise