Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dijete sa starom dušom: Ovih 5 znakova pokazuju da je tako...

None Foto: Dreamstime

Starim dušama nazivamo one duše koje su kroz povijest već puno puta bile u različitim ljudskim tijelima i mnogo toga su vidjele, proživjele i naučile

Pojam "stara duša" označava nekoga tko je uglavnom drugačiji od većine ljudi, nekako mudriji, zreliji i duhovniji. Takvi ljudi ne žele biti grupirani u razne društvene kalupe, ne žele slijediti mase, drže se svojih stavova i ne zanima ih previše hoće li ih drugi prihvatiti. Postoje i vjerovanje kako se tu radi o dušama koje su kroz povijest već puno puta bile u različitim ljudima i mnogo toga su vidjele, proživjele i naučile.

Po ovih pet znakova prepoznat ćete ima li vaše dijete staru dušu:

1. Zrelije je od vršnjaka

Vaše dijete razumije kako neke stvari u životu ne ispadnu kako planiramo. Ono neće napraviti veliku dramu i imati izljeve bijesa ako ne dobije što želi već će, recimo, reći - nema veze, dobit ću to drugi put. Djeca sa starim dušama su suosjećajna, strpljiva, puna razumijevanja, lako opraštaju...

2. Znatiželjno je i postavlja dubokoumna pitanja

Pitanja koja postavlja vas često iznenade. Na primjer, iz usta takvog djeteta mogla bi doći pitanja "Odakle mislio dolaze?" ili "Gdje idem ako imam snove?".  Više voli razgovarati o  najvećim životnim pitanjima s vama nego gledati televiziju i vrlo je znatiželjno, kao da baš o svemu razmišlja, piše The Earth Child.

3. Vrlo je talentirano za nešto

Ima verbalne, društvene, glazbene ili intelektualne sposobnosti koje daleko nadilaze ono što bi očekivali od djeteta njegove dobi. Stare duše posjeduju sjećanja i sposobnosti koje su imale u prošlim životima, i sad se ispoljavaju. To je razlog zašto je ponekad teško razumjeti izuzetu nadarenost djeteta za nešto, a to nema veze s vanjskim utjecajima. Na primjer, dijete vrlo talentirano za glazbu može dolaziti iz obitelji u kojoj nitko nema veze s njome ili nauči svirati klavir samostalno. Neka djeca razvila su talente upornim radom, a neka imaju talente bez da se oko njih posebno trude.

4. Sjeća se prošlih života

Ovo su dva iskustva roditelja djece sa starim dušama:

Moj sin je imao tri godine i rekao mi je kako on stvarno voli novog tatu, da je on jako dobar. Obzirom da imam jedinog muža, a on jedinog tatu, pitala sam ga zašto je to rekao. Odgovorio je: "Moj stari tata je bio jako zločest. Izbo me nožem u leđa i ja sam umro. Ali, novi tata, on mi se stvarno sviđa, on mi to nikad ne bi napravio.".

Moj sin je imao možda pet, šest godina. Rekao je: "Prije nego sam se rodio ovdje, imao sam sestru, je li tako? Ona i moja druga mama su vrlo stare sada. One su bile u redu nakon što se auto zapalio, ali ja sigurno nisam.".

5. Ne uklapa se, drugačije je od druge djece 

Ne želi gledati stalno televiziju kao ostala djeca, radije odlazi u prirodu i istražuje. Ovakva djeca u školi su pomalo čudna drugima jer ne ovise o druženju s ostalom djecom, a igranje s njima na igralištu ih previše ne uzbuđuje. U odnosu na drugu djecu nemaju puno prijatelja. 

Ako vam je dijete takvo, ne pokušavajte ga mijenjati i nametati mu ono što vi mislite da je ispravno. Pustite ga da slijedi svoje snove i razvija talente kojem želi te mu budite podrška. Slušajte ih što vam govore jer vas mogu nešto i naučiti.

Komentiraj, znaš da želiš!