Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dileme roditelja: Koje savjete o zdravlju djece treba slušati?

Dileme roditelja: Koje savjete o zdravlju djece treba slušati?
1

Bebe ne trebaju spavati na leđima, temperatura se obavezno mjeri sedam minuta, a cuclanje dude odvući će pozornost razdražljivoj djeci i pomoći im da lakše zaspu

VIDEO

Stručnjaci s Američke pedijatrijske akademije preporučuju dojenje djece najmanje godinu dana jer će učinci koje djeca steknu majčinim mlijekom štititi djecu poslije od dijabetesa, kolesterola, pretilosti te ostalih bolesti. 

- Djeca bi trebala piti majčino mlijeko do prve godine, a minimalno šest mjeseci - kaže pedijatar dr. Ivan Razum. I šest mjeseci dovoljno je da djeca steknu zaštitu protiv mnogih bolesti, pokazala su nedavna američka istraživanja. Čak i ako su između šest i devet mjeseci počela jesti normalnu hranu, dojenje je još vrlo važan dio njihove prehrane zato što im jača imunitet. 

Istraživanja su pokazala i kako dojenje također dobro utječe na razvoj inteligencije.

- Dohrana bi se trebala početi davati krajem četvrtog do početka šestog mjeseca - preporučuje dr. Ivan Razum. Kad je riječ o dječjim dudama, američki pedijatri smatraju kako su dobre zato što smiruju djecu, mogu poslužiti roditeljima da odvuku djeci pozornost dok ih ne nahrane, a nekoj djeci također pomažu da lakše zaspe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Počnu li djeca kašljati, treba potražiti savjet pedijatra. 

- Ako je riječ o virozi ili dijete ima vlažan kašalj, ne preporučuju se sirupi jer nijedno istraživanje nije pokazalo postignuće u rješavanju kašlja. Vlažan kašalj povezan je s bolešću, pa se u skladu s tim i liječi - poručuje dr. Razum. 

Riječ stručnjaka

Dr. Ivan Razum  preporuča da zbog svih informacija u medijima i na internetu bitno je da se roditelji informiraju o mogućim dilemama. 

No ako se pojave veće dvojbe, roditeljima se preporučuje da se jave nadležnom pedijatru. Dobro je pročitati ono što ih zanima, ali s obzirom na to da neki zloupotrebljavaju medije, jednako je važno i potražiti stručno mišljenje zato što nisu sva djeca ista ili da se zbog subjektivnosti roditelja ne bi ugrozilo zdravlje djece.

Temperatura se smanjuje paracetamolom

Ibuprofen smanjuje temperaturu u djece bolje od paracetamola, uspješnije ublažava bolove zbog slomljenih kostiju ili uganuća, djeluje protuupalno, smanjuje otjecanje, pa pomaže i pri upalama uha, pokazala su nedavna američka istraživanja. 

- Bez obzira na dob, pri liječenju temperature paracetamol je prvi izbor. Ako dijete u roku od 72 sata ne reagira na paracetamol, onda mu se daju drugi antipiretici poput ibuprofena - kaže pedijatar dr. Ivan Razum te napominje kako se roditelji moraju obvezno posavjetovati s liječnikom. 

- Za mjerenje temperature barem do 12. mjeseca preporučuje se mjerenje u guzi jer je najlakše i najtočnije te daje najobjektivnije vrijednosti. Temperatura se mjeri pet-sedam minuta, a ako je iznad 38°C, znači da se nešto događa - savjetuje dr. Razum. Temperatura se u starije djece može mjeriti toplomjerom za uho, no treba biti oprezan jer se postavlja u ušni kanal na odgovarajući način ili oralnim toplomjerom ispod djetetova jezika ili ispod pazuha. Također, djeca su najsigurnija ako spavaju na leđima, pokazala su mnogobrojna istraživanja. 

- Spavaju li djeca na trbuhu, veća je mogućnost od pojave iznenadnih smrti, pa trebaju spavati na leđima, a ne potrbuške. Novorođenčad spava na madracu bez jastuka, a podnožje bi trebalo biti podignuto deset cm, tako da se ispod madraca stavi nekoliko dekica - kaže dr. Razum.

Ruke se peru posebnim medicinskim proizvodom

Američki pedijatri preporučuju da djeca peru ruke tekućim sapunom te bi ih trebala prati 20-ak sekundi toplom vodom. 

- Sapun isušuje kožu, pa bi djeca trebala prati ruke medicinskim kozmetičkim proizvodom koji je odobrila dječja pedijatrijska udruga, a ne običnim sapunom - kaže dr. Razum.

Uši se čiste zaštitnim štapićima, ali oprezno 

Uši predškolske djece mogu se čistiti štapićima, no ako su djeca mala, preporučuju se čistiti zaštitnim štapićima, i to vrlo oprezno. Ako je riječ o upali, treba posjetiti liječnika, kaže dr. Razum. Neki pedijatri preporučuju čišćenje vlažnim ručnikom, a preostala prljavština s vremenom sama izađe iz uha. 

Platnene pelene zdravije su od jednokratnih

S aspekta zdravlja bolje su platnene pelene jer su pamučne, prozračne i filtriraju zrak, no zbog nedostatka vremena roditelji se odlučuju za jednokratne, kaže dr. Ivan. Iako su platnene jeftinije od jednokratnih, zahtijevaju puno brige oko pranja i glačanja. Koje god upotrebljavali, moraju se redovito mijenjati.

Ogrebotine je bolje prekriti flasterom

Ako se dijete posiječe ili ogrebe, ranu je uvijek bolje prekriti flasterom ili omotati zavojem kako bi bila čista. Ostavi li se nepokrivena, izložena je prljavštini i bakterijama, što može izazvati infekcije, a ni djeca neće “kopati” po rani. Pojavi li se li crvenilo, otjecanja ili gnoj, možda je riječ o infekciji. 

Hodalice mogu biti opasne za djecu

Hodalice je bolje ne uzimati jer je bolje ne opterećivati dijete prijevremeno, savjetuje dr. Ivan Razum. Hodalice ne pomažu djeci brže prohodati, nego čak kasne za ostalom djecom, pokazala su neka istraživanja. Uzrokuju i velik broj nesreća, pa ih većina pedijatara ne preporučuje.

Dugo ispred ekrana 

Djeca ne bi smjela biti više od dva sata ispred televizije, računala ili igrati igrice, savjetuju pedijatri.

Pitajte ortopeda 

Budući da se stopala razvijaju tijekom prve i druge godine, pri biranju cipela dobro se posavjetovati s ortopedom.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno