Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dirljivo: Hrvatske bebe "čuva" više od 300 heklanih hobotnica

Bebin sustanar u inkubatoru - dokazali su da su bebe mirnije uz ove pletene igračke jer krakovi "glume" pupčanu vrpcu pa im pružaju utjehu. Koriste ih u 12 bolnica diljem Hrvatske

Nedonoščad prve dane života najčešće provodi u inkubatoru, a da bi im boravak bio što mirniji pobrinule su se male heklane hobotnice koje im prave društvo.

Riječ je o desetak centimetara visokim hobotnicama napravljenim od pamučnog konca, čiji se krakovi mogu razvući. Krakovi imitiraju pupčanu vrpcu te pružaju utjehu i potporu.

- Za ove hobotnice sam čula prvi put na Facebooku. Igrom slučaja naletjela sam na Željku Hojstak iz Varaždina koja ih je izrađivala. Povezale smo se i krenule u suradnju s idejom da hobotnice doniramo bolnicama. Ta priča potiče iz Danske i znale smo da umiruju bebe u inkubatoru. Osim osnivanja grupe na ‘fejsu’, poslali smo mail Ministarstvu zdravstva s pitanjem žele li nas podržati da svim zainteresiranim bolnicama besplatno napravimo i pošaljemo hobotnice za njihove male pacijente. Oni nam se nisu direktno javili, ali su proslijedili mail bolnicama i tako su nam se bolnice počele javljati - pojašnjava Nataša Gidija.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Nataša Gidija (desno) s kćeri
52-godišnja Zagrepčanka i njezina kći Martina Radović (26) započele su ovu lijepu priču, a malo pomalo bolnice su im se počele javljati i tražiti hobotnice. Danas te male heklane lutkice “čuvaju” nedonoščad u 12 bolnica diljem Hrvatske. U Zagrebu su ove životinjice “sustanarke” bebama u inkubatorima na Rebru, u Petrovoj bolnici, Merkuru i Vinogradskoj.

Također mnoge žene im se javljaju sa željom da pomognu i isheklaju hobotnice pa ih danas čak 20 svakodnevno izrađuje. Gotove hobotnice Nataša šalje Željki u Varaždin, koja ih pregleda. Samo one koje su dobre i zadovoljavaju standarde opere i posuši u sušilici te potom pošalje na adrese bolnica koje su ih tražile. Procedura je takva jer za njihovu izradu postoje točne i detaljne upute koje se moraju poštovati.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tako krakovi, kad se do kraja razvuku, ne smiju biti duži od 22 cm, moraju biti izrađene od 100-postotnog pamuka, glava mora biti dužine od 7 do 9 cm te obujma od 15 do 17 centimetara.

U bolnici, pojašnjava Nataša, prije nego što ih stave u inkubatore, hobotnice prolaze postupak sterilizacije.
- S obzirom na to da cijela priča ima humanitarnu notu i te hobotnice nisu na prodaju, nego se daruju bolnicama, ovim putem zamolili bismo ljude koji su nam voljni pomoći oko nabave materijala i konca jer mi nismo udruga pa ne možemo na taj način osiguravati sredstva - ističe Nataša dodajući kako u hrvatskim bolnicama nedonoščad u prvim danima života hrabri već tristotinjak hobotnica.

Pogledajte i video:

Projekt se brzo raširio svijetom

Projekt je započeo u Danskoj prije pet godina. Dosad se proširio, osim Hrvatske, i na Švedsku, Norvešku, Island, Farske Otoke, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg, Francusku, Italiju, Tursku, Izrael, Australiju te SAD. Već 2015. godine, na konferenciji neonatologa u Ukrajini, 48 od 50 liječnika izjavilo je da je uočilo poboljšanje zdravstvenog stanja nedonoščadi zbog korištenja hobotnica.

Komentari (12)
  • čestitke heklačicama na donacijama... bebice nam tako neće bite usamljene

    28. 1. 2018,   13:14
  • video je sa samog pocetka nase grupe... grupa se zove CRO hobice za Palčiće... dobro nam došli

    28. 1. 2018,   13:07
  • A sa kojim materijalom napune hobotnicu?

    29. 1. 2018,   11:27