Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djeca i sport: Pravo vrijeme za početak i učenje pravila igre

Djeca i sport: Pravo vrijeme za početak i učenje pravila igre
1

Od igre do natjecanja: Prije osme godine djeca se ne znaju nositi s porazom, a s 11 godina već mogu pokazati talent koji treba poticati i pravilno usmjeravati

VIDEO

Ako se djeca počnu natjecati prije nego što su emocionalno ili fizički spremna, vjerojatno je da će doživjeti stres i razočaranje, pa će odustati i zamrziti sport. Djeca mlađa od osam godina moraju imati slobodu da se igraju, istražuju te uče vještine bacanja, hvatanja i udaranja lopte, kao i skakanja, trčanja i plivanja bez pritiska. 

Djeci treba puno pozitivne prakse prije nego što nauče gubiti. Ovisno o individualnom razvoju, djeca u dobi od osam do deset godina mogu se uključiti u sportska natjecanja koja su prilagođena djeci u razvoju. Ona će i dalje trebati pomoć pri suočavanju s razočaranjem. 

U toj dobi dijete može isprobati različite sportove da vidi u kojem najviše uživa i za koju sportsku vještinu ima najbolje predispozicije. Školarci stariji od 11 godina mogu uživati u natjecanju i dalje razvijati sportske vještine. U ovoj dobi djeca već mogu pokazati talent za određeni sport. Učite ih kako se ponašati, kako reagirati na pobjedu i gubitak. Ne namećite im aktivnosti za koje nisu fizički spremna ili ne pokazuju dovoljno interesa.

Ako se tata buni zbog nepravde, i dijete će 

Vi ste uzor vašem djetetu. Kad se natječe, dijete oponaša roditeljevo ponašanje. Ostanite mirni tijekom igre, bez urlanja zbog “nepravde” ili poraza, tako da vaše dijete može oponašati vaše pozitivne reakcije.

Zabava, a tek onda natjecanje

Tretirajte sport kao igru, ne kao posao ili sudbonosni ogled. Najvažnije bi trebalo biti da se zabavite i uživate u zdravom natjecanju.

‘Jesi li se zabavio?’, a ne ‘tko je pobijedio?’

Postavljanje pravih pitanja nakon igre i natjecanja pokazuje vašem djetetu što vam je važno u sportu. Ako pitate “jesi li pobijedio?”, vaše dijete mislit će da je najvažnije pobijediti. Ako pitate “jesi li se zabavio?”, on ili ona usvojit će važnost druženja i zabave.

Važno je sudjelovati i poboljšavati sebe

Pomozite djetetu da se usredotoči na sportski zadatak umjesto na rezultat ili trofeje. Učite svoje dijete da se fokusira na postizanje gola ili poboljšanje osobnog rekorda umjesto na broj pobjeda i trofeja.

Nije zlato sve što sija

Vaše ambicije ne moraju biti ambicije vašeg djeteta. Djeca idu na sportska natjecanja iz različitih razloga - uživaju u natjecanju, sviđa im se biti dijelom tima, uživaju u izazovu postizanja ciljeva... Bitno je razlučiti - sportski rezultati i ciljevi vašeg djeteta su njegovi, a ne vaši.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith