Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Djeca imaju sve lošije ocjene zbog predugog gledanja ekrana

Djeca imaju sve lošije ocjene zbog predugog gledanja ekrana
1

Prečesto i predugo korištenje elektronike najviše će pogoditi adolescente, a osim loših ocjena, postoji opasnost i od razvoja poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću

VIDEO

Premda vrijeme koje djeca provode pred ekranima i mobitelima ne utječe na njihove kognitivne sposobnosti, oni koji većinu svog slobodnog vremena gledaju televiziju ili igraju video igrice imate će lošije ocjene u školi, pokazalo je najveće istraživanje do sada o utjecaju televizije i elektronike na maloljetnike. U njemu su analizirali navike gotovo pola milijuna djece iz 23 države te 58 studija na tu tematiku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:04

Istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics, proveli su uoči najave vlade Velike Britanije da će u idućih par godina postaviti ograničenje na vrijeme koje djeca provode pred ekranima, i tako pokušati zaštititi mentalno zdravlje najmlađih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Analizirali su dječje jezične i matematičke sposobnosti, a znanstvenici su došli i do zaključka kako, premda će i djeca koja su previše pred ekranima postići lošiji uspjeh u školi, vrijeme pred ekranima više utječe na adolescente nego na mlađu djecu.

Thinkstock

Voditeljica studije, dr. Mireia Adelantado-Renau sa Sveučilišta Jaume u Castellonu u Španjolskoj istaknula je kako je potrebno i dalje pojedinačno analizirati svaku aktivnost djece pred ekranima, pa onda ispitati njihovu povezanost s akademskim uspjehom.

- Obrazovni i javnozdravstveni radnici trebali bi razmotriti nadzor djece i postaviti im vremensko ograničenje pred ekranima, zbog poboljšanja akademske uspješnosti djece i adolescenata izloženih tim aktivnostima - rekla je Adelantado-Renau.

Uz pomoć ovog trika dijete će ispričati sve detalje iz škole
Uz pomoć ovog trika dijete će ispričati sve detalje iz škole

No, već su prijašnja istraživanja o utjecaju elektronike pokazala da previše aktivnosti pred ekranima kod djece smanjuje pažnju i kognitivnu funkcionalnost, a povećava probleme u ponašanju i nezdrave prehrambene navike, što također može djelovati na smanjeni akademski uspjeh. 

Znanstvenici tako ističu i da previše vremena provedenog u igranju video igara može čak biti okidač za neke psihološke probleme ili probleme u ponašanju, a dr. Adelantado-Renau napominje kako je ovo istraživanje važno 'jer djeca i adolescenti sve više vremena provode pred ekranima'. 

Inače, u veljači ove godine su liječnici u Velikoj Britaniji savjetovali kako bi u svakom domu za vrijeme ručka i u vrijeme spavanja mobiteli trebali biti zabranjeni. Ipak, nalazi ove zadnje studije nisu podržali prethodne studije koje kažu kako ukupno vrijeme provedeno pred ekranima ima negativne učinke na dječji razvoj.

Thinkstock

Kanadski su znanstvenici npr. otkrili da adolescenti koji su svakodnevno provodili više od sedam sati na društvenim medijima i pred raznim ekranima imaju 40 posto manje vjerojatnosti da postignu izvrstan akademski uspjeh, a znanstvenici sa Sveučilišta Alberta tvrde da djeca koja provedu pred ekranima više od dva sata dnevno imaju čak sedam puta veću vjerojatnost da će razviti poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću. 

KOLIKO VRIJEME PROVEDENO PRED EKRANIMA MOŽE UTJECATI NA DJECU?

- Istraživanje je pokazalo da previše vremena pred ekranima - pametnim telefonima, tabletima, računalima i televizorom - može biti štetno za dječju inteligenciju, san, mentalno zdravlje i vid.

- Studija iz 2018. godine koju je proveo istraživački institut CHEO iz Ottawe otkrila je da su djeca u dobi od osam do 11 godina za pet posto gore riješila testove u kojima se traži razmišljanje, nego njihovi vršnjaci koji su pred ekranima provodili manje od dva sata dnevno. To je kažu, možda zato što gledanje u ekrane nije stimulativno kao npr. čitanje i vjerojatno ometa san.

- Poremećaj spavanja također je bio fokus upozorenja britanskog Kraljevskog fakulteta za pedijatriju i zdravlje djece početkom ove godine. Preporučili su da djeca ne gledaju u ekrane neposredno prije spavanja, ali i da je vrijeme koje provedu pred ekranima povezano s manje zdravom prehranom, lošijim stilom života i slabijim mentalnim zdravljem, prenosi Daily Mail.

Zdravi tijekom zime: Namirnice za jak imunitet i zdravo srce
Zdravi tijekom zime: Namirnice za jak imunitet i zdravo srce

Dr. Langis Michaud, profesor optometrije na Sveučilištu u Montrealu, u veljači je napisao u časopisu The Conversation: 'Zabilježen je brz porast vizualnih problema od uvođenja pametnih telefona 2007. godine.

- Iako sam uređaj ne emitira štetna zračenja, on od korisnika zahtijeva čitanje s ekrana na udaljenosti od 20 cm, a ne na uobičajenoj udaljenosti od 45 cm do 50 cm. Pretpostavlja se da ova blizina povećava rizik od razvoja kratkovidnosti za osam puta, posebno ako su oba roditelja kratkovidna - dodao je dr. Michaud.

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam