Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je temeljne vještine ključne u stvaranju kvalitetnog života. Naučite ih kako se nositi s kriznim situacijama, raditi na samopoštovanju, odlučivati...

VIDEO

Životne vještine ne poboljšavaju samo kvalitetu života nego su privlačne poslodavcima, koji trebaju mentalno stabilne radnike koji se znaju nositi s problemima. Zato je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdvojila pet osnovnih životnih vještina.

Najbolje vrijeme za njihovo učenje je djetinjstvo, ali glavno je odlučiti to napraviti. Komunikacijska vještina je ključna i vrlo je važno znati iskomunicirati stvari, biti shvaćen, ali i razumjeti drugoga. No važno je naučiti i slušati. Kreativno i kritičko razmišljanje najbolje se razvija kroz proučavanje humanističkih znanosti. Kritičko mišljenje je aktivno slušanje, analiziranje onog što smo čuli, uočavanje razloga rečenog, zauzimanje stava te sposobnost izražavanja stava. U kritičkome mišljenju oslanjajmo se na vlastiti sud i zaključujemo na temelju argumenata.

POGLEDAJTE VIDEO (Savjeti odgajatelja):

Pokretanje videa...

Savjeti za odgoj djece 02:43

Kriza nije nerješiv problem

S kritičkim mišljenjem se ne rađamo nego ga usvajamo. Svatko se nađe u teškom životnom razdoblju. Zato je Američko psihološko društvo definiralo deset koraka koji mogu pomoći uspješno se nositi s izazovima: Učvrstiti prijateljske odnose. Na krizu ne gledati kao nerješiv problem, definirati jasne ciljeve. Prihvatiti promjene te poduzeti odlučujuće akcije i stalno raditi na sebi. Ne gubiti perspektivu i nadu već imati sliku. Brinuti se o sebi, svojim potrebama i emocijama. Svatko, pa i oni najmlađi među nama, suočavaju se s izazovima u životu. No nije svatko nadaren za njihovo rješavanje. Kada dođe do problema, ako ga se ne može riješiti, nastat će začarani krug analiza i paraliza.

Brinuti se o svojim emocijama

Psihologinja Kristina Guo definirala je sustav odlučivanja koji može pomoći da naučimo rješavati svoje probleme, a sastoji se od šest točaka: Definirati problem, usvojiti kriterije, razmotriti i definirati najbolju alternativu, napraviti plan i razmotriti rješenja. S razvijanjem samopoštovanja počinje se u ranom djetinjstvu, no može se naučiti bilo kad u životu. Samopoštovanje i empatija su dvije strane jedne kovanice. To su temelji kvalitetnih odnosa i ispunjenog života.

Donošenje odluka i rješavanje problema

Definirati problem, utvrditi kriterije i ograničenja, razmotriti sve alternative, odrediti najbolju alternativu, razviti plan djelovanja, ocijeniti povratne informacije.

Kreativno i kritičko razmišljanje 

Samosvjestan, fokusiran, analitički način gledanja na stvari. Najbolji način za poboljšanje nečijih vještina kritičkog razmišljanja je proučavanje humanističkih znanosti.

Komunikacijske i međuljudske vještine

Dobri komunikatori zarađuju više, imaju samopoštovanje, imaju bolji brak i poslodavci ih više traže. Namjerno prakticiranje komunikacije možda je najučinkovitija metoda za poboljšanje ove ključne životne vještine.

Samosvijest i empatija

Samosvijest i empatija dvije su strane iste kovanice. Istraživanja su pokazala da prakticiranje pažljivosti može promicati samosvijest i empatiju, kritičke vještine koje se mogu boriti protiv ovisnosti o drogama, smanjiti stres i promicati jače razumijevanje drugih.

Suočavanje s emocijama i sa stresom

Ako postanete bolji komunikator, umanjit ćete stres i poboljšati sposobnost borbe protiv stresa. Vještine kritičkog razmišljanja pomoći će vam u odlučivanju, a njegovanje empatije može vas učiniti boljim komunikatorom.

Pokretanje videa...

00:28

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom