Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je temeljne vještine ključne u stvaranju kvalitetnog života. Naučite ih kako se nositi s kriznim situacijama, raditi na samopoštovanju, odlučivati...

Životne vještine ne poboljšavaju samo kvalitetu života nego su privlačne poslodavcima, koji trebaju mentalno stabilne radnike koji se znaju nositi s problemima. Zato je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdvojila pet osnovnih životnih vještina.

Najbolje vrijeme za njihovo učenje je djetinjstvo, ali glavno je odlučiti to napraviti. Komunikacijska vještina je ključna i vrlo je važno znati iskomunicirati stvari, biti shvaćen, ali i razumjeti drugoga. No važno je naučiti i slušati. Kreativno i kritičko razmišljanje najbolje se razvija kroz proučavanje humanističkih znanosti. Kritičko mišljenje je aktivno slušanje, analiziranje onog što smo čuli, uočavanje razloga rečenog, zauzimanje stava te sposobnost izražavanja stava. U kritičkome mišljenju oslanjajmo se na vlastiti sud i zaključujemo na temelju argumenata.

POGLEDAJTE VIDEO (Savjeti odgajatelja):

Kriza nije nerješiv problem

S kritičkim mišljenjem se ne rađamo nego ga usvajamo. Svatko se nađe u teškom životnom razdoblju. Zato je Američko psihološko društvo definiralo deset koraka koji mogu pomoći uspješno se nositi s izazovima: Učvrstiti prijateljske odnose. Na krizu ne gledati kao nerješiv problem, definirati jasne ciljeve. Prihvatiti promjene te poduzeti odlučujuće akcije i stalno raditi na sebi. Ne gubiti perspektivu i nadu već imati sliku. Brinuti se o sebi, svojim potrebama i emocijama. Svatko, pa i oni najmlađi među nama, suočavaju se s izazovima u životu. No nije svatko nadaren za njihovo rješavanje. Kada dođe do problema, ako ga se ne može riješiti, nastat će začarani krug analiza i paraliza.

Brinuti se o svojim emocijama

Psihologinja Kristina Guo definirala je sustav odlučivanja koji može pomoći da naučimo rješavati svoje probleme, a sastoji se od šest točaka: Definirati problem, usvojiti kriterije, razmotriti i definirati najbolju alternativu, napraviti plan i razmotriti rješenja. S razvijanjem samopoštovanja počinje se u ranom djetinjstvu, no može se naučiti bilo kad u životu. Samopoštovanje i empatija su dvije strane jedne kovanice. To su temelji kvalitetnih odnosa i ispunjenog života.

Donošenje odluka i rješavanje problema

Definirati problem, utvrditi kriterije i ograničenja, razmotriti sve alternative, odrediti najbolju alternativu, razviti plan djelovanja, ocijeniti povratne informacije.

Kreativno i kritičko razmišljanje 

Samosvjestan, fokusiran, analitički način gledanja na stvari. Najbolji način za poboljšanje nečijih vještina kritičkog razmišljanja je proučavanje humanističkih znanosti.

Komunikacijske i međuljudske vještine

Dobri komunikatori zarađuju više, imaju samopoštovanje, imaju bolji brak i poslodavci ih više traže. Namjerno prakticiranje komunikacije možda je najučinkovitija metoda za poboljšanje ove ključne životne vještine.

Samosvijest i empatija

Samosvijest i empatija dvije su strane iste kovanice. Istraživanja su pokazala da prakticiranje pažljivosti može promicati samosvijest i empatiju, kritičke vještine koje se mogu boriti protiv ovisnosti o drogama, smanjiti stres i promicati jače razumijevanje drugih.

Suočavanje s emocijama i sa stresom

Ako postanete bolji komunikator, umanjit ćete stres i poboljšati sposobnost borbe protiv stresa. Vještine kritičkog razmišljanja pomoći će vam u odlučivanju, a njegovanje empatije može vas učiniti boljim komunikatorom.

 

Komentari (2)
  • Naučio bih ja svoje dijete svašta i bilo bi najbolji čovjek na svijetu da se svijet nije pretvorio u ovo šta se pretvorio... Neki roditelji stvarno nisu normalni i namjerno prave male delikvente... I kako onda objasnit svom djetetu da bude dobro da poštuje svih... Nikako, jer danas ako od svog djeteta napraviš poštenog čovjeka, istovremeno si napravio metu za iste one delikvente koji ga iskorištavaju i maltretiraju na sve moguće načine...

    10. 9. 2019,   18:15
  • Moraju naučiti biti dobar prijatelj, a onda kad odrastu poslati ih u tuđe ratove..

    10. 9. 2019,   19:06