Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca u kolicima su 60 posto više izložena onečišćenju zraka

Roditelji djecu mogu zaštititi tako što će se kolicima kretati dalje od najfrekventnijih prometnica jer je uz njih zagađenost najveća. Pomoći će i neko pokrivalo na kolicima

Znanstvenici sa sveučilišta u Surreyju zaključili su u istraživanju da dojenčad udiše zrak na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla. A pošto je razina onečišćenja najviša na visini do metra iznad tla, ta djeca udišu 60 posto više zagađenih čestica nego odrasli, pokazuju dokazi, a prenosi BBC. 

Opasnost po zdravlje za njih je veća jer su im tijela mala i u razvoju. 

Foto: 123RF

- S obzirom na to da se radi o ranjivim bićima zbog razvoja tkiva, imunološkog sustava i mozga u toj ranoj fazi života, zabrinjavajuće je to što su izložena tako visokoj razini onečišćenja - rekao je voditelj istraživanja Prashant Kumar. 

PAZITE NA KOLIČINU Zbog šećera u grožđicama ili kruhu djeca neće moći zaspati

Roditelji djecu mogu zaštititi tako što će se kolicima kretati dalje od najfrekventnijih prometnica jer je uz njih zagađenost najveća. Pomoći će i neko pokrivalo na kolicima, dodaje Kumar.

Znanstvenici se u ovom istraživanju nisu bavili time jesu li neke vrste kolica bolje ili lošije kada je u pitanju izlaganje onečišćenju. Studija je objavljena u časopisu Environment International.

Komentari (10)
  • Eto sad treba djecu vozit u avionima da budu zdrava

    17. 8. 2018,   19:20
  • a kad počnu hodati , a još nisu viši od 70-ak cm? ili kad počnu puzati pa se uvale u pijesak u parku? zabraniti im odrastanje, hitno !

    17. 8. 2018,   22:59
  • Aha,a kad hodaju onda su sa 2 godine visoki 210 pa nemaju s tim problema jel??

    17. 8. 2018,   20:58