Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca u svijetu novca: Mama, tata, i ja štedim baš kao i vi

None Foto: Thinkstock

Sve što djeca nauče o novcu, nauče od roditelja, a financijske lekcije moraju početi mnogo prije sedmog rođendana. Tada već znaju prepoznati vrijednost novca

Mama, tata, kupite mi onu igračku! - vrisak je kojeg je bio pošteđen malo koji roditelj. A ni odgovor da sada nemaju novca nije smeo dijete koje je spremno ispalilo rješenje i za taj problem: “Imate karticu!”. Taj je trenutak, osim kao anegdota koja se prepričava u obitelji, važan i kao početak odgoja djeteta za racionalno raspoređivanje novca i zdrav odnos prema novcu. 

A upravo je to slaba točka mnogim velikima i malima. Kako su istraživanja pokazala da sve što djeca nauče o novcu, nauče od roditelja, jer nikakvog sustavnog programa edukacije djece o tome nema, ne treba ni napominjati koliko je važna ta lekcija, a ona mora početi mnogo prije 7. rođendana. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Cambridgeu pokazalo je da većina djece usvoji glavne lekcije o tome kako novac funkcionira te oblikuju “temeljna ponašanja koja će prenijeti u odraslu dob i koja će utjecati na sve njihove financijske odluke koje će donositi do kraja života”. Tada već, pokazalo je istraživanje, znaju prepoznati vrijednost novca, znaju ga brojiti, razumiju da se novac može zamijeniti za robu, kao i što to znači zaraditi novac, primati plaću. 

Osim toga mogu već unaprijed planirati potrošnju i znaju što znači odgoditi trošenje, kao i to da su neke financijske odluke trajne. Studija je upozorenje roditeljima da osvijeste koliki zapravo utjecaj njihovo ponašanje ima na to kakav će njihova djeca imati odnos prema novcu. Gospodarska kriza koja nas je pogodila pokazala je koliko je važno odgovorno se odnositi prema novcu, trošenju i štednji, a posebno je važno da je uočeno da većina djece te dobi ne zna razliku između robe koju želimo, što je svojevrstan luksuz, i robe koju trebamo za život te se upravo na to treba koncentrirati i na tome raditi. 

- Rana iskustva koja će djeci omogućiti roditelji, skrbnici i učitelji, a koja pomažu djeci u planiranju, u reflektiranju misli i reguliranju osjećaja, može učiniti veliku razliku u promicanju dobroga financijskog ponašanja - kazao je jedan od suradnika na istraživanju David Whitebread sa Sveučilišta Cambridge. Nova pomoć roditeljima u učenju financijske pismenosti dolazi i s interaktivnom izložbom “Abeceda novca” otvorenoj u zagrebačkom Tehničkome muzeju. Djeca najčešće dolaze u doticaj s novcem u ranoj dobi kada ga dobiju na dar od članova obitelji ili kao džeparac. S obzirom na sveprisutnost novca, bitno je djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu, pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu. 

Izložba funkcionira kao velika igra. Djeca dobivaju elektroničku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Tijekom posjeta postajama na izložbi djeca imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi novac zaradili, mogu ga trošiti na usluge i robu te uštedjeti. Kako je svaka pomoć obrazovanju za racionalno raspolaganje novcem dobrodošla, svakako obiđite s djecom izložbu. I zapamtite - pokazalo se da je bolje nagraditi dijete novcem za nešto što je napravilo nego da mu samo dajete džeparac.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Komentari (4)
  • Moje dijete(vrtićko) uci se štednji a i pojmu novca odavna. Ima kasicu u koju skuplja i kupi si slatkiš il igračku. Dosta je skromna nikad ne inzistira kad je u trgovini kod igračaka da se "mora " kupiti. Bude mi nekad teško kad i ona ozbiljno mi kaže *mama necemo to kupit,sigurno je skupo*,pomislim kako tako malena a shvaca,čuje nas kad komentiramo o skupoći..

    17. 3. 2015,   02:25
  • Upravo se to i meni dogodilo, kad sam rekla da nemam novaca za neku igračku, mojem unuku. Djecu treba odgajati od malena, da ne dobiju sve u dućanu. I danas znam reči, dobiti ćete jedan slatkiš i to je dovoljno. Djeca se nauče da ne mogu sve dobiti. Moj unuk na rođendan obično dobije novce, i sada si već kupi pametne stvari što mu trebaju za školu ili npr. didaktičke igre.

    17. 3. 2015,   06:33
  • Joj dajne kenjajte za dijete vam je skupo a vi tipkate po novoj iphoneu 6 i kukate pfed djecom kak se nema

    19. 3. 2015,   07:39