Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dječaci danas ulaze u pubertet dvije godine ranije nego prije

None Foto: Fotolia

Pubertet je preuranjen ako započne prije osme godine kod djevojčica i devete godine kod dječaka, a stručnjaci tvrde da ranije sporo sazrijevanje nije nužno loše

Dob u kojoj počinje seksualno sazrijevanje se neprestano snižava, a šest posto dječaka u pubertet ulazi već sa šest godina, pokazalo je istraživanje američke Udruge pedijatara na preko 4000 dječaka. Danas u prosjeku dječaci u pubertet ulaze s deset godina, dok je nekoć prosječna dob bila 11,5 godina, piše Daily Mail.

Liječnici službeno smatraju pubertet preuranjenim ako započne prije 8. godine kod djevojčica ili 9. godine kod dječaka. Prerani pubertet se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima, poput neravnoteže s hormonima, tumorima mozga i nepravilnim radom štitnjače, a kod djevojčica raniji ulazak u pubertet povisuje i rizik od tumora dojke u kasnijoj dobi.

Prvi znakovi puberteta kod dječaka su povećanje testisa i rast pubičnih dlaka, dok je kod djevojčica rast grudi. Unatoč ranijim znakovima puberteta kod oba spola, dob u kojoj djevojčice u prosjeku dobivaju prvu menstruaciju je ostala ista i iznosi 12 godina. Iako je poznato kako djevojčice u pubertet ulaze ranije od dječaka, ovo je prva studija koja otkriva kako se u posljednjem desetljeću smanjila dob u kojoj dječaci ulaze u pubertet. 

Konkretan razlog zbog kojeg dječaci ulaze ranije u pubertet nije otkriven, no istraživači ne smatraju kako takve pojave ne moraju biti neprirodne.

- Samo zato što djeca danas ranije kreću spolno sazrijevati ne znači nužno da je to nenormalno ili nezdravo za njih - rekla je voditeljica studije, dr. Marcia Herman-Giddens.

Neki znanstvenici vjeruju kako je razlog sve ranijeg ulaska u pubertet izloženost kemikalijama koje u tijelu oponašaju ulogu hormona, a time pridonose i povećanju neplodnosti. 

Komentari (8)
  • s 10 u pubertet, s 12 prvo seksualno iskustvo, s 14 prvo djete!! pa ti pjevaj borbene!

    22. 10. 2012,   18:46
  • ima jedan dokumentarac koji objasnjava kako genetski modifikovana hrana utice na raniji ulazak u pubertet, a sve to poticu svetske korporacije (mahom americke) radi profita koji dobijaju iz masovne prehrambene industrije, nema tu mnogo filozofije, osim da budemo oprazeni sta jedemo, a narocito sta dajemo nasoj deci

    22. 10. 2012,   12:00
  • prehrana ima jako važnu ulogu u razvijanju djece...gledam današnje 15godišnjakinje razvijene su ko da su 3put rodile...

    22. 10. 2012,   12:47