Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Dječak (8) se bori s rakom: 'Ne plači mama, opet ću pobijediti'

S dvije godine mu je dijagnosticiran Ewingov sarkom, kojeg je nakon 14 krugova kemoterapije i 31 protonskog zračenja pobijedio. Tumor se vratio, ali Jaxon se ponovo bori i bodri svoju obitelj

VIDEO

Kad je Jaxon Dugger imao dvije godine, njegovi roditelji, Cody i J'Cinda, primijetili su da ima problema s hodanjem i da često pada.

Nakon posjeta liječniku u rujnu 2012. otišli su na rendgen koji je otkrio da Jaxon ima tumor na mozgu, što je potvrđeno i biopsijom. Poznat kao Ewingov sarkom, u pitanju je bio tumor koji utječe na dio mozga koji kontrolira motoričke funkcije.

Ewingov sarkom je rijedak rak koji se javlja obično u kostima ili mekom tkivu oko kostiju. Najčešće se pojavljuje u kostima ruku, nogu ili u zdjelici. Simptomi uključuju bol i oticanje područja na kojem se pojavio sarkom, vrtoglavicu, povišenu temperaturu i neobjašnjivo slomljene kosti. 

Nakon što je išao na operaciju na kojoj su mu kirurzi odstranili tumor, prošao je još i 14 krugova kemoterapije i 31 protonsko zračenje. Jaxon je nakon svih tretmana proglašen zdravim djetetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Waiting patiently for blood transfusion.

Posted by J'Cinda Dugger on Wednesday, November 21, 2012

Vrlo učinkovit oblik radioterapije, protonsko zračenje koristi visoku energetsku zraku protona, umjesto visoke energije X-zraka, dajući ciljanu dozu kancerogenim područjima. Protonsko zračenje je jako učinkovito kod liječenja karcinoma u područjima lubanje i kralježnice.

J'Cinda je rekla da je za to vrijeme Jaxon doživio neke od najtežih nuspojava zračenja i steroidnih lijekova na kojima je bio. Dječak je težio 34 kilograma, čak tri puta više u odnosu na prosječnu težinu djece u toj dobi, usprkos gubitku apetita.

Izliječili rak kože na miševima: Cjepivo je 100 posto uspješno
Izliječili rak kože na miševima: Cjepivo je 100 posto uspješno

- Proveo je devet tjedana u bolnici samo pokušavajući ponovo naučiti hodati, pokušavajući jesti - rekla je J'Cinda. 

Određeni lijekovi protiv karcinoma i steroidi mogu uzrokovati zadržavanje soli i gubitak kalija iz tijela, što može uzrokovati nadutost i dobitak težine. Bez obzira na nuspojave, Jaxon je bio zdrav.

Ali samo nekoliko mjeseci kasnije, liječnici u Hollisu u Oklahomi, rekli su Duggerima da su našli nakupinu kod Jaxonovog mozga te je u ožujku 2014. poslan na rendgen. Pokazalo se da je nakupina narasla te je Jaxon treći put išao na operaciju mozga, nakon koje su kirurzi Jaxonovim roditeljima rekli da je ponovo u pitanju Ewingov sarkom, što znači da se tumor vratio, i to agresivno.

Njegova majka J'Cinda je izjavila da je Jaxon taj koji im podiže duh i daje snagu za daljnju borbu te ih uvjerava da će pobijediti taj rak - iako ima samo 18 posto šanse za preživljavanje.

Liječniku ako teško dišete, trnu vam ruke i noge, koči vas vrat
Liječniku ako teško dišete, trnu vam ruke i noge, koči vas vrat

Prema istraživanju provedenom u St Jude dječjoj bolnici, oko 70 posto djece s Ewingovom sarkom se izliječi.

Međutim, među tinejdžerima između 15 i 19 godina, stopa preživljavanja pada na oko 56 posto. Kad se tumor proširi cijelim tijelom, stopa je manja od 30 posto. Studija iz bolnice pokazala je da za pacijente s recidivnim Ewingovim sarkomom, petogodišnji opstanak bez ponovnog recidiva, je oko 18 posto.

This little boy is my hero!

Posted by J'Cinda Dugger on Friday, May 24, 2013

Danas, s osam godina, Jaxon se i dalje bori. Doktori mu svaka dva tjedna daju kemoterapiju putem katetera kirurški umetnutog u skalp.

- Ne mogu se sjetiti vremena kad je plakao ili se borio s njima kad je trebao dobiti kemoterapiju - prisjeća se J'Cinda.

Bez obzira radi li se o pretragama, rendgenu ili nečem trećem, Jaxon samo sjedi. I tako otkad je imao dvije godine, rekla je J'Cinda.

I ona i medicinska ekipa u Jimmy Everest Centru za rak i bolesti krvi kod djece u Oklahomi rekli su kako je Jaxon i dalje pozitivan unatoč njegovim kušnjama i nevoljama.

J'Cinda je ispričala kako je to izgledalo kad su dobili vijest da se Jaxonu vratio rak. Jaxon je bio taj koji ih je pokušavao razveseliti.

- Plakala sam kad mi je rekao: 'Mama, nemoj plakati, pobijedio sam ga jednom, pobijedit ću ga opet' - prisjeća se.

Obiteljski prijatelj je postavio GoFundMe stranicu kako bi pomogao pokriti troškove Jaxonovih medicinskih računa.

VIDI OVO! 5 jesenskih trendova koji vladaju modnim pistama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom