Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Dječak je u komi zbog rijetke bolesti - mozak mu je natekao

Ne znamo što će se dogoditi, hoće li biti dugoročnih posljedica. Najgori je strah od onoga što vam nije poznato. Preostaje nam jedino čekati i nadati se najboljem, rekla je njegova majka

VIDEO

Maleni Ellis Artist (6) iz Velike Britanije probudio se usred noći vrišteći od bolova u vratu i glavi, povraćao je. Roditelji su ga idući dan ostavili kod kuće sa bakom, nije išao u školu. Zaspao je i bilo ga je teško probuditi pa su ga odvezli liječniku vjerujući da se radi o zarazi nekim virusom.

Dok su bili u bolnici, na njegovom tijelu se pojavio osip pa su liječnici najprije mislili da je to zbog meningitisa, no MRI snimke su pokazale oteknuće mozga i kralježnice uzrokovano encefalomijelitisom - rijetko stanje koje uzrokuje bubrenje mozga. 

Vodene kozice party: Roditelji namjerno djecu izlažu virusu
Vodene kozice party: Roditelji namjerno djecu izlažu virusu

Liječnici su mališana stavili u umjetno induciranu komu u kojoj će biti oko dva mjeseca. Roditelji Sarah Girdwood (34) i Paul Artist (37) su stalno uz njega i pripremaju se, kažu, na najgore. Naime, ovo stanje zna dovesti do teškog invaliditeta, prenosi Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
MPM_6YOS_HEADACHE_LED_TO_COMA-14

- Ne znamo što će se dogoditi, hoće li biti dugoročnih posljedica. Najgori je strah od onoga što vam nije poznato. Preostaje nam jedino čekati i nadati se najboljem - rekla je njegova majka.

- Kada smo došli u bolnicu, najprije su mislili da ima virusni meningitis. Smjestili su ga na pedijatriju i dali antibiotike. Kasnije se jedva probudio, plakao je i mrmljao u snu. Bilo je zastrašujuće - dodala je.

Prije nego su mu postavili pravu dijagnozu, napravili su CT i lumbalnu punkciju - uzeli su uzorak tekućine iz kralježnice i analizom shvatili da dječak nema meningitis. Tada su ga s pedijatrije premjestili na Odjel intenzivne njege i stavili u medicinski izazvanu komu. 

MPM_6YOS_HEADACHE_LED_TO_COMA-11

Kasnije su napravili još jedno skeniranje i otkrili da se oteklina mozga proširila na kralježnicu. Puna dijagnoza je - akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM), rijetka upalna demijelinizirajuća bolest središnjeg živčanog sustava koja se može razviti iz manje infekcije i uglavnom zahvaća bijelu moždanu tvar (tkivo sastavljeno od živaca).

Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu
Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu

U tijelu dolazi do pogrešnog signaliziranja pa imunološki sustav pacijenta reagira kao kod teške alergije. Imunološke stanice se gomilaju oko tkiva i uništavaju zaštitni sloj oko živaca.

Ovaj poremećaj najčešće napada djecu. Većina pacijenata (oko 75 posto njih) se oporavi. Ali, kod manje njih dođe do posljedica poput poteškoća u učenju, ponašanju ili fizičkoj aktivnosti.

MPM_6YOS_HEADACHE_LED_TO_COMA-1

- Liječnici ne znaju što će biti sa našim sinom. Neki pacijenti se oporave, ali kod nekih ostane invaliditet. U početku je bio na aparatima za disanje, no sada diše samostalno. Još ima mini napadaje za koje se smatra da ih uzrokuje oteklina - kazala je Ellisova majka i dodala da je on inače energičan, sretan dječak koji obožava nogomet.

Mališan ima trojicu braće koji misle da je u bolnici jer je pao i udario se.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru