Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeci treba 1,5 l vode na dan kako bi ostala zdrava

None Foto: Fotolia

Osim obične vode može se piti i mineralna ili voda s dodatkom okusa. Ohlađeni čaj dobro utažuje žeđ, a zeleni čaj bogat je izvor antioksidansa.

Djeca piju samo polovicu preporučene količine vode, upozoravaju britanski stručnjaci i savjetuju roditelje da ih potiču na to da popiju najmanje šest čaša od 250 ml vode na dan. S tim se slaže i Sandra Marić dipl. nutricionist koja upozorava:    - Manjak vode nije samo opasan zbog dehidracije već oslabljuje organizam izazivajući pad energije i koncentracije. Gazirana pića najbolje je izbaciti, a mineralnu vodu ograničiti na čašu dnevno.
I odrasli zaboravljaju piti dovoljno tekućine koja  je presudna za zdravlje svakog organa, a čim nastupi žeđ, već je kasno jer je tijelo dehidriralo.

>>Čim osjetite žeđ, tijelo je već dehidriralo, pa valja piti prije nego što nastupi potreba za vodom. Premalo vode može biti uzrok različitim poremećajima organizma, kao što su glavobolje ili učestale infekcije mokraćnih puteva, koje nastaju jer se bakterije predugo zadržavaju u mokraćnome mjehuru.   
>>Dojiljama je potrebno više vode da ostanu zdrave. Medicinski institut trudnicama koje će uskoro dojiti preporučuje 2,3 litre (10 čaša) vode na dan, a doiljama 1,2 litre (13 čaša).    Veće količine potrebne su i tijekom vježbanja, pa za 15 min vježbe treba oko 2,5 čaše vode.
>>Voda iz organizma svakodnevno se troši disanjem i kretanjem, a izlučuje se urinom i znojem. Tijelo gubi vodu čak i dok spava. Hranom nadomještamo 20 posto vode, pa su još dvije litre tekućine za žene i tri za muškarce  na dan dovoljne. U slučaju bolesti koju prati proljev ili visoka temperatura te prilikom pojačanog vježbanja nužno je piti još više vode. 
>>Dvadeset posto tekućine dolazi iz hrane, pa je tijekom ljeta dobro birati namirnice koje obiluju vodom, poput lubenice, rajčice (koja sadrži 90 posto vode), ribe, mlijeka ili sokova. Konzervirana hrana sadrži malo vode, pa ju je bolje amanjiti i dati prednost svježoj. 


Komentari (2)
  • Djeci treba normalna država, dovoljno vrtića, besplatni udžbenici i školovanje, osigurano radno mjesto, povoljan kredit za stan i širenje obitelji. Ionako smo sve prodali pa će nam i voda uskoro biti luksuz.

    7. 7. 2009,   12:41
  • A za koju godinu će reči da je to pogrešno, tako je bilo i s kavom malo zdrava malo nezdrava, jogurti dobri za probavu pa nisu korisni itd itd. Ljudi nekada nisu mjerili koliko vode popiju da li 3 čaše ili 8 čaša i mislim da je to ispravno, trebaš piti koliko ti organizam traži jer priroda ipak zna najbolje.

    24. 7. 2009,   07:20