Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Djecu manje kontrolirajte, a više se družite i razgovarajte

Djecu manje kontrolirajte, a više se družite i razgovarajte
1

Roditeljstvo je, kao i sve ostalo u životu, podložno trendovima, a stilovi odgoja znatno su se mijenjali tijekom proteklih godina. U 2016. odgoj se odmiče od kontrolirajućeg

VIDEO

Roditeljstvo je, kao i sve ostalo u životu, podložno trendovima, a stilovi odgoja znatno su se mijenjali tijekom proteklih godina. Donosimo vam nekoliko trendova objavljenih na vodećim američkim portalima za roditeljstvo koji će obilježiti 2016. godinu. Jedna stvar im je zajednička -  sve postaje opuštenije.

1. ‘Helikopter’ roditeljstvo
Djeca koja su odrasla s roditeljima koji su ih nadzirali i organizirali svaki njihov korak napuštaju takav stil. Znatno su opušteniji i potiču veću neovisnost djece, a manje vremena provode organizirajući i planirajući svaku slobodnu sekundu. 

2. Svestrane dadilje
Kod odabira pomoći u kući i brige oko djeteta roditeljima više nije dovoljna obična dadilja. Prema novijim kriterijima, od osobe koja se brine oko djeteta sve više roditelja tražit će da ima dobru opću naobrazbu, da je školovana dadilja, po mogućnosti medicinska sestra, te da je upoznata s osnovama dječje psihologije. I, svakako, više nije trend da osoba koja vam sprema kuću usput i pričuva dijete. Dakle, dadilja s licencom je ono što se u 2016. traži.

3. Hibridne izvedenice i nasljeđivanje imena
Proteklih godina porastao je broj neobičnih imena ne bi li se istaknula originalnost i kako bi se dijete razlikovalo od vršnjaka. Tako su prije dvije godine u Hrvatskoj rođeni djevojčica Makfiret i dječak Emajil. Prema pisanju američkog portala za roditeljstvo Care.com, djevojčice sve češće nasljeđuju izvedenice od imena majke i bake. Tako se, primjerice, ne treba čuditi imenu Sanija, koje je kombinacija imena Sanja i Antonija. To bi trebalo riješiti problem ako se ne možete odlučiti za ime jedne bake.

4. Smanjenje uloge super roditelja
Dugo se od roditelja očekivalo da se ponašaju kao superjunaci iz filmova pa da nakon posla lete na sve strane ne bi li uspjeli odraditi i sve poslove vezane uz kuću i prijevoz djece na aktivnosti. Trend se u 2016. godini mijenja i vraćamo se korijenima. Moderni roditelji zbog užurbanog načina života bit će primorani zamoliti bake, djedove i ostalu bližu rodbinu da preuzmu dio brige za potomke. Između ostalog, fleksibilniji su i djeca se ne moraju upisati na pet aktivnosti. 

5. Padaju sve ograde
U modernom svijetu transrodne osobe više nisu čudo, a različitosti se prihvaćaju. Sve više brendova izbacuje podjelu po spolu kod igračaka i odjeće, a omiljene dječje emisije uvode likove koji imaju neki nedostatak ili probleme. Vrijeme je da naučimo djecu toleranciji, razumijevanju i brizi za druge.

Brži život nosi pozitivne promjene

Stručnjakinja za roditeljstvo Katie Bugbee kaže da se velik zaokret u pristupu odgoja očekuje zbog promjena u društvu. Sve više kućanstava ima dva prihoda, širi je pristup tehnologiji, život je brži pa se mijenja i dinamika odnosa u obitelji. Ističe kako su promjene uglavnom pozitivne.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje