Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djelo o čudotvornim jabukama: Mogu zamijeniti limun i limetu

Poigrajte se okusima, savjetuje Traverso koja tvrdi da i slatke jabuke mogu biti ukusan dodatak komadu svinjetine, a u pitama ih spaja sa cheddarom koji ublažava slatkoću

Više vrsta jabuka u piti znači i više okusa, kaže Amy Traverso, koja je voću savršenom za jesenske poslastice posvetila knjigu “The Apple Lover’s Cookbook”.

Foto: Promo

- Uvijek gulite jabuke za pite i kolače. Nitko ne želi zagristi kolač i iznenaditi se - naglašava autorica i tvrdi da je jabuka pokvarena tek ako uspijete zariti prst u nju. Da se ne bi pokvarile, stavljajte jabuke u papirnate vrećice i držite ih u donjoj ladici u hladnjaku. Nemojte ih držati na otvorenom, osim ako ih ne mislite odmah pojesti, savjetuje autorica kuharice kojoj je najdraža vrsta jabuke Jonagold jer se, kako kaže, može koristiti za gotovo sve kolače i slastice. Za muffine predlaže Gala ili Fuji jabuke koje dodaju nježan okus. Osim u slasticama, objašnjava kako jabuke koristiti u slanim kombinacijama i na koji način ih kombinirati s mesom.

Fotolia KNJIGA DANA Samopouzdanje ćete izgraditi izlascima iz svoje komfor-zone

- Razmišljajte o njima kao o kiselom elementu. Koristite ih na načine na koje biste koristili limun ili limetu, tako da ih naribane dodate jelu - savjetuje Traverso. Ipak, tvrdi kako i slatke jabuke mogu biti ukusan dodatak komadu svinjetine.

- Ljudi griješe ako misle da su jabuke samo slastica. Iskoristite maštu i ukomponirajte ih u slano jelo - savjetuje Traverso. Dodaje kako su u desertima najbolje u kombinaciji s plodovima koji sazrijevaju istodobno, primjerice “slažu” se s kruškama. Dodaje da slasticama pak možete dodati slanu notu. Tako primjerice piti od jabuka možete dodati cheddar. Naribane jabuke i naribani sir jednostavno pomiješajte u smjesu.

KNJIGA DANA Suradnja, timski rad i empatija uče se do pete godine djeteta

- Poigrajte se s okusima. Slanoća sira u kombinaciji sa slatkoćom jabuka recept je za neodoljivi užitak, a i ublažit će njihovu slatkoću. Osim u piti, jabuke možete poslužiti i narezane s cheddarom - kaže autorica.

Komentiraj, znaš da želiš!