Obavijesti

Lifestyle

Komentari 71

Djevojčica (10) se srušila na pod, dijagnoza - moždani udar

Djevojčica (10) se srušila na pod, dijagnoza - moždani udar
1

Prije moždanog udara kod Gracie (10) nije bilo nikakvih znakova, niti upozorenja, kaže njezina majka. Sad je u bolnici pod terapijom, još ne može dobro hodati i pamćenje joj je loše

VIDEO

Desetogodišnja djevojčica doživjela je moždani udar dok se spremala za školu, a da prije toga, kako tvrdi njezina majka, nije bilo nikakvih prethodnih znakova upozorenja.

Gracie Whittick iz Long Strattona u Norfolku samo se srušila na pod prošlog četvrtka nakon što je završila s doručkom. Njezina majka Hayley Clark, inače frizerka, odmah je nazvala hitnu i djevojčicu su ubrzo odveli u bolnicu, gdje se pokazalo da je imala krvni ugrušak na lijevoj strani mozga, koji je izazvao udar. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:18

Dijagnosticiran je kao ishemijski udar, koji je uzrok oko 85 posto moždanih udara. Operacija otklanjanja ugruška trajala je tri sata, a liječnici očekuju da će Gracie ostati u bolnici otprilike šest tjedana, koliko će trebati da se oporavi. 

474952915

- Sve se dogodilo u sekundi. Spremala se u školu i odjednom je bila na podu, priča Graceina majka, te dodaje kako Gracie bila obješena desna strana lica i nije mogla pomaknuti ruke i noge. Prije toga nije bilo nikakvih upozoravajućih znakova, bila je dobro, priča majka. Dodaje kako je njena desna ruka još uvijek slaba i ima problema s memorijom. Počela je hodati, ali ne može hodati dugo, pa je često u invalidskim kolicima. 

- Mislila sam da je moždani udar nešto što se događa starijima, a ne zdravim desetogodišnjacima, priča majka. 

Činjenica je da moždani udar najčešće pogađa ljude starije od 55 godina, pri čemu je za ljude s povišenim tlakom ili dijabetesom rizik  od udara viši. Procjene Američkog udruženja koje se bavi moždanim udarima pokazuje da se kod djece mlađe od 19 godina bilježi 1 dijete s moždanim udarom na njih 20.000. S druge strane, svjetski podaci ukazuju na to da moždani udar doživi oko 13-ero djece na njih 100.000, pri čemu se po glavnim uzrocima razliku od onih koji se događaju kod odraslih, kaže pedijatar dr, Milivoj Jovančević.

Riješite online test: Kolike su kod vas šanse za moždani udar
Riješite online test: Kolike su kod vas šanse za moždani udar

Prije svega, u gotovo 40 posto moždanih udara kod djece uzrok ostaje nepoznat. Kad su u pitanju poznati uzroci, u 55 posto slučajeva riječ o ishemijskom udaru, dok se u ostalim slučajevima najčešće radi o  urođenoj arteriovenska malformaciji, odnosno oštećenjima krvožilnog sustava, za koja se pretpostavlja da nastaju tijekom embrionalnog ili fetalnog razvoja, odnosno ubrzo nakon rođenja, pojašnjava. Jedan od uzroka može biti i Fabryeva bolest. U većini slučajeva nema nekih znakova koji bi upućivali na problem, odnosno otkriju se usputno. 

Djevojčica (3) na svom prvom ljetovanju dobila moždani udar
Djevojčica (3) na svom prvom ljetovanju dobila moždani udar

I kad je Gracie u pitanju, liječnici još nisu do kraja sigurni što je uzrok njenom stanju, a pregled srca i krvnih žila pokazao je da je sve u redu. Trenutno je pod terapijom aspirinima, koji sprječavaju stvaranje novih ugrušaka, a ovih dana započela je i sa vježbama za oporavak. 

- Krenula je s time da baca lopticu ljudima oko sebe, pri čemu istodobno treba izreći ime osobe kojoj baca lopticu i memorija joj je još uvijek prilično loša, kaže majka. Kaže kako joj liječnici ne mogu reći koliko će oporavak trajati, no neće biti kraći od nekoliko tjedana, a i nakon toga Gracie će trebati njega kod kuće i još će neko vrijeme morati biti pod kontrolom liječnika.

Iskustva Hrvata: 'Moždani udar sam preživjela sa 17 godina...'
Iskustva Hrvata: 'Moždani udar sam preživjela sa 17 godina...'

Liječnici kažu kako će Gracie i u školu krenuti samo na pola predavanja, jer joj memorija neće biti takva da može slušati sva predavanja. Majka kaže kako misli da Gracie zapravo još uvijek nije do kraja svjesna ni što joj se dogodilo. 

Kako je Hayley Clark samohrana majka četvero djece, a neko vrijeme neće moći raditi, pokrenuta je GoFundMe kampanja prikupljanja novca za Graceino liječenje, dok ona sama kaže kako će se nastojati uključiti u kampanju za podizanje svijesti o riziku od moždanog udara kod djece, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom