Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djevojčice koje ranije dobiju menstruaciju sklonije depresiji

None Foto: Fotolia

One koje dobiju menstruaciju s 11. i 12. godina češće će pokazivati simptome depresije u tinejdžerskoj dobi od onih koje su ju dobile s 13 godina, otkrila je studija

Godine prve menstruacije povezane su s rizikom obolijevanja od depresije, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Bristol i Cambridge. Prva menstruacija obično nastupa u dobi od 10. do 14. godine, pri početku puberteta. Povećana količina masnog tkiva, odnosno prekomjerna tjelesna težina rezultira ranijim ulaskom u pubertet. No menstruacija koja nastupi prije 12. godine smatra se ranim nastupanjem, a nakon 14. godine kasnim nastupanjem. 

Djevojčice koje su ju dobile s 11. i 12. godina u kasnijim su tinejdžerskim godinama češće pokazivale simptome depresije, otkrila je dugogodišnja britanska studija. Najmanja sklonost depresiji pokazala se kod djevojaka koje su u dobi od 13,5 godina te kasnije od toga dobile prvu menstruaciju, utvrđeno je promatranjem više od 2000 djevojčica.

- Djevojčice koje menstruaciju dobiju ranije nerijetko se osjećaju usamljeno i izolirano zbog hormonalnih promjena - izjavila je autorica istraživanja dr. Carol Joinson.

Ranije sazrijevanje znači i ranije konflikte s roditeljima, promjene na tijelu i promjenjive razine hormona, koje teže podnose oni u mlađoj dobi. Iako je razjašnjena povezanost ranog sazrijevanja i depresije u tinejdžerskoj dobi, znanstvenici još nisu objasnili kakav to utjecaj ima za depresiju u odrasloj dobi.


Komentiraj, znaš da želiš!