Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Djevojka (23) živi s 13 vijaka u kralježnici i ne može se sagnuti

Lydiji Platton (23) su dijagnosticirano četiri stanja kralježnice: skoliozu, spondilitis, spondilolistezu i spondilozu zbog kojih je imala velikih zdravstvenih i drugih problema tijekom odrastanja

VIDEO

Mlada žena rođena s iskrivljenom kralježnicom je nakon sedmosatne operacije dobila 5 centimetra na visini. 

Lydiji Platton (23) iz North Yorkshira u Velikoj Britaniji, dijagnosticirano je ukupno četiri stanja kralježnice, uključujući i skoliozu, 2010. godine kad je imala samo 15 godina.

Zbog skolioze, koja je utjecala na veliku zakrivljenost njezine kralježnice, a koja je rezultirala jako vidljivim masnim naslagama na desnoj strani struka, tijekom tinejdžerskih godina uopće nije imala samopouzdanja.

Nakon neuspjele operacije spinalne fuzije 2015. godine, gospođica Platton, koja sada živi u Norveškoj, bila je šokirana kad je vidjela da su joj leđa i dalje iskrivljena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je dovelo do novih operacija u srpnju 2018. godine, zbog čega danas ima 13 vijaka i dugih šipki u leđima, kao i ožiljak od 30 centimetara.

Zbog težine metala u leđima ne može raditi. Čak se ne može ni sagnuti, a tijekom zime, kad je predugo vani, leđa joj postaju 'škripava'.

- Imam osjećaj da mi je tijelo jako teško. Na kraju dana kad cijeli dan provedem kod kuće, zbog boli se mučim uopće ustati i ispraviti se - rekla je gospođica Platton.

Kaže da se zbog operacije više ne može saginjati u kukovima, što je vrlo neugodno kad treba nešto podići s poda. A zbog toga i loše spava jer stalno ima osjećaj da joj se vijci i šipke pomiču. 

Hrvatice najčešće pogađa rak dojke, a Hrvate rak prostate...
Hrvatice najčešće pogađa rak dojke, a Hrvate rak prostate...

- U ovo doba godine je život u Norveškoj jako hladan i ako sam dulje vrijeme na hladnoći metalna konstrukcija na mojim leđima počne škripati, a moja leđa postaju vrlo čvrsta i neudobna - objasnila je.

Kaže da iako i dalje ima problema da se ne bi trebala žaliti, te da će uvijek biti zahvalna kirurzima što su joj pokušali popraviti problematičnu kralježnicu.

Gđici Platton dijagnosticirana su tri stanja: spondilitis, spondilolisteza i spondiloza u listopadu 2010., tri mjeseca nakon neslužbene dijagnoze skolioze u srpnju 2010.

Od 2009. bolovala je od iscrpljujućih simptoma, ali su doktori u početku mislili da je to posljedica nedavne frakture kuka.

- Trebalo je više od godinu dana i tri različita doktora u tri bolnice kako bi se otkrilo što zapravo sa mnom nije u redu - rekla je gospođica Platton.

Spondilitis je vrsta artritisa koji utječe na kralježnicu, spondilolisteza je stanje koje uzrokuje da kralješci skliznu sa svojih mjesta, a spondiloza je fraktura kralježaka. Skolioza je stanje u kojem se kralježnica zakreće i zavija u stranu. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali obično se prvi simptomi pojavljuju kod djece od 10 do 15 godina.

Stanje je utjecalo na život gospođice Platton tijekom većine njezinih tinejdžerskih godina, jer ju je bol prisiljavala da izostaje iz škole danima, ponekad i tjednima. 

- Odrastanje s ta tri stanja je bilo teško. Izostala sam puno iz škole i nisam mogla ići van i družiti se s vršnjacima, što me je dosta izoliralo - rekla je.

Objašnjava da druga djeca nisu razumjela njezine probleme i da su možda mislila da je slaba, jer bi dopustila da stanje toliko utječe na njezin život.  

- Počela sam primjećivati ​​svoju skoliozu u tinejdžerskim godinama, ali nisam mogla ništa poduzeti zbog drugih zdravstvenih problema - objasnila je. 

Na prevaru začela drugo dijete i javila budućem ocu u poruci...
Na prevaru začela drugo dijete i javila budućem ocu u poruci...

U veljači 2011. gđica Platton primila je injekciju kortizona u korijen živaca s ciljem smanjenja boli, ali to nije uspjelo. 

U srpnju 2015. godine je imala svoju prvu operaciju spinalne fuzije, pri čemu su joj kralješci L5 / S1 stabilizirani i dekomprimirani s četiri vijka, koštanim transplantatom i dvije male šipke.

Ali nedugo nakon toga, gospođica Platton je primijetila da krivulja njezine kralježnice, uzrokovana skoliozom, još uvijek raste.

Osim što je osjećala bol zbog drugih zdravstvenih problema, zakrivljenost kralježnice je utjecala na njezino samopouzdanje. Najviše od svega ju je bilo sram masnih naslaga na desnoj strani struka koje su zbog zakrivljenosti kralježnice bile puno izraženije. 

Skolioza je ostavila veliki utisak na njezino samopouzdanje i društvenom životu. 

- Bila sam jako oprezna u vezi s odjećom koju bih nosila jer nisam željela da itko vidi kako odvratno izgledaju moja leđa. Mrzila sam masne naslage oko struka, pogotovo one na desnoj strani jer su zbog skolioze bile jako vidljive te mi se činilo da izgledam puno deblje nego što sam u stvari bila - priča gđica Platton.

Na operaciji u srpnju 2018. kirurzi su zamijenili metalne konstrukcije uz kralježnicu s dužim šipkama i devet dodatnih vijaka kako bi se smanjila krivulja.

- Dva dana sam bila na intenzivnoj njezi i još četiri dana na specijalističkom leđnom odjelu. Oporavak mojeg tijela u prva dva tjedna nakon operacije bio je nevjerojatan. Bilo je nevjerojatno koliko mi se tijelo brzo oporavilo od toga da sam sedam sati bila na trbuhu na operacijskom stolu s potpuno otvorenim leđima - rekla je gospođica Platton.

Međutim, brz oporavak u ta prva dva tjedna se ubrzo usporio, te sad, nakon skoro šest mjeseci, se još uvijek ne može vratiti na posao. 

Omiljeni dječji kirurg: Medicina treba svakome biti dostupna...
Omiljeni dječji kirurg: Medicina treba svakome biti dostupna...

- Najteže mi je kad me netko od obitelji ili prijatelja negdje pozove. Postoji taj strah da ako me leđa počnu boljeti da se neću moći vratiti doma i da mi nitko neće moći pomoći. ili još gore, da će ljudi misliti da samo želim obratiti pozornost na sebe - objasnila je gospođica Platton.

Ali, ima nešto što joj se i sviđa. Nakon svih operacija ispravljanja kralježnice gđica Platton je 'narasla' za 5 centimetara i sad je visoka 155 centimetara.

- Trebalo mi je puno vremena da prihvatim da postoje mnoge stvari koje nikad neću moći raditi, stvari koje volim, ali to su karte koje mi je život dao i to je u redu. Živjet ću svoj život najbolje što mogu - zaključuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru