Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Do 2. godine ne bi smjeli jesti dodane šećere, a jedu previše

Do 2. godine ne bi smjeli jesti dodane šećere, a jedu previše
1

Dojenčad u dobi od 6 do 11 mjeseci umjetne šećere dobije uglavnom iz jogurta i kašica, a djeci od prve do treće godine života su voćni napici, slatkiši i peciva glavni izvor dodanih šećera.

VIDEO

Dvije trećine dojenčadi i čak 98% male djece do tri godine starosti svakodnevno u prehrani konzumira tzv. dodane šećere: šećere i zaslađivače koji se u hranu i piće stavljaju da poboljšaju okuse i koji su dodani u procesu proizvodnje, a ne nalaze se prirodno u namirnicama, pokazala je nova analiza nacionalnih podataka SAD-a.

Ove su rezultate komentirali i liječnici iz Američke udruge za zdravlje srca, a kažu kako djeca do druge godine života ne bi uopće trebala konzumirati umjetne šećere ili sladila.

- Uzimanje dodanih šećera se kod djece povezuje sa zdravstvenim problemima kao što su karijesi, astma, pretilost, povišeni krvni tlak i promjene u masnoćama u tijelu - rekla je voditeljica analize dr. Kirsten Herrick, inače direktorica Odjela za kontrolu raka pri Nacionalnom Institutu za rak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

Dojenčad u dobi od 6 do 11 mjeseci umjetne šećere dobiju iz jogurta, kašica i slatkih pekarskih proizvoda, a djeci od prve do treće godine života su voćni napici, slatkiši i peciva glavni izvor dodanih šećera.

- Djeca te neprirodne šećere konzumiraju podjednako bez obzira na spol, na ekonomsku situaciju u obitelji ili na obrazovanje članova kućanstva - kaže Herrick i dodaje a da su ona i njen tim liječnika ipak uočili neke razlike u potrošnji, a one se odnose na rasu.

- Naime, prema našim rezultatima mališani Azijskog porijekla pojedu oko 3,7 žličica umjetnog šećera u danu, a Afroamerička ih djeca konzumiraju najviše, više od 8 žličica dnevno - kaže voditeljica analize.

Dojenče u SAD-u u prosjeku dobije jednu čajnu žličicu dodanog šećera dnevno, dok mališani od jedne do tri godine starosti u danu pojedu oko šest žličica.

Od majčine dušice pripremaju se kolačići koji jačaju imunitet
Od majčine dušice pripremaju se kolačići koji jačaju imunitet

Ova je studija inače proučavala podatke o potrošnji šećera od 2011. do 2016. godine, a iako pokazuje da djeca u SAD-u konzumiraju zabrinjavajuće količine neprirodnih šećera, otkriva kako se ukupna potrošnja šećera u SAD-u u tih pet godina smanjila.

Ipak, nutricionisti upozoravaju da prehrana koja je već u najmlađoj dobi puna neprirodnih šećera, kasnije predstavlja pravu opasnost jer će utjecati na razvijanje ukusa i na sklonost prema raznim namirnicama.

- Dokazano je da obrasci prehrane uspostavljeni u ranom djetinjstvu oblikuju kasnije obrasce prehrane, odnosno utječu na to što ćemo htjeti jesti, a što ne - napominje voditeljica analize, a to argumentira primjerom studije u kojoj se vidi da djeca koja su već prije prve godine života pila bilo kakav zaslađeni napitak, u dobi od šest godina dvostruko češće sami izabiru baš slatke napitke, za razliku od djece koja u najranijoj dobi nisu dobivala dodane šećere.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti