Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobar plan i trikovi štede vrijeme kod kuhanja

None Foto: na

Dok čekate da se nešto skuha, operite posuđe. Za brz ručak podgrijte umak te skuhajte krumpir ili tjesteninu i topli će ručak očas biti na stolu

Prema broju sati koje žene provedu u kuhinji, doista se može reći da je većini kuhinja drugo radno mjest. Čak i vikendom najveći dio vremena provedu u kuhinji, za štednjakom i sudoperom. Kuhanje obroka za ukućane svakodnevna je obveza, a nakon pripreme obroka slijedi još pranje gomile posuđa i pospremanje čitave kuhinje. Kako biste uštedjeli dragocjeno vrijeme, napravite dobar plan koji će vam omogućiti da sve poslove odradite kvalitetno, ali i brzo. Dobrom oganizacijom redovite kuhinjske poslove obavit ćete u znatno kraćem roku, što će vaše “radno vrijeme” u kuhinji skratiti za nekoliko sati na dan. Kao nagradu dobit ćete više trenutaka koje možete provesti s obitelji, djecom i prijateljima ili se jednostavno opustiti i uživati u zasluženom odmoru.

POPIS NAMIRNICA NA HLADNJAKU ČUVA ŽIVCE
Uključite obitelj u kuhanje, a djeca će se posebno radovati ako im dodijelite neku obvezu. Važne zabilješke i šoping listu namirnica pričvrstite na vrata hladnjaka. Redovito vodite računa koje namirnice imate u kuhinji. Čim primijetite da vam nešto nedostaje ili da se zalihe pojedinih namirnica bliže kraju, odmah to pribilježite na listu za kupnju, a članovima obitelji recite da učine to isto. Evidencija namirnica poštedjet će vas nervoze kad usred kuhanja shvatite da nema brašna, šećera ili soli.

ČARI SJECKANJA
Pripremate li obrok s ribanim sirom, sjeckanim lukom i sl., uvijek pripremite veću količinu od one koja je navedena u receptu. Ostatak naribanog sira ili nasjekanog luka spremite u hladnjak i iskoristite ih za drugi obrok.

GOTOVI SOKOVI
Odjednom napravite veće količine omiljenih osvježavajućih napitaka za vaše ukućane. Limunadu, ledeni čaj ulijte u velike boce ili vrčeve i stavite ih na stol kako bi se žedni ukućani mogli napiti a da im stalno nešto ne mućkate.

PLAN JELOVNIKA
Izradite jelovnik i obroke planirajte tjedan dana unaprijed. Ono što je ostalo od ručka, možete iskoristiti za večeru ili za sutrašnji ručak. Umak koji je ostao od pečenja može poslužiti kao temelj za sutrašnje jelo.

JELA ZA SUTRA
Ako unaprijed znate da sutra i prekosutra nećete imati vremena za kuhanje ručka, večer prije pripremite dva jela za iduća dva dana. Odaberite ona jela koja se mogu podgrijavati poput variva ili gulaša i spremite ih u hladnjak.

GASTRO-KUTAK
Sve knjige i bilježnice s receptima koje često koristite neka vam uvijek budu pri ruci. Ne spremajte ih na udaljene police. Kako ne biste gubili vrijeme na traženje, knjige s receptima organizirajte svoj minijaturni gastro-kutak.

Komentari (2)
  • također dobar odabir restorana moze vam ustedjeti vrijeme

    15. 9. 2007,   23:04
  • a tjedni plan jelovnika? koliko bi nam to vremena i živaca uštedjelo?

    17. 9. 2007,   17:19