Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Podmornica u Klaićevoj ima i svoju kapetanicu - tetu Vesnicu

LAKŠE JE Uređaj za magnetsku u Klaićevoj više nije u hladnoj bijeloj sobi nego u ‘podmorju’, u kojem djecu čuvaju supertete. One malenima olakšavaju teške pretrage

Teta, ja sam vam gladan od jučer. Jedva čekam da sve završi jer me onda tata vodi na ćevape, pomalo nervozno medicinskoj sestri Vesnici Truhan (45) priča maleni Ivano.

Ima osam i pol godina i iz Slavonskog Broda je, a na magnetskoj rezonanciji je prvi put, i to u prvom radiološkom odjelu prijatelju djece u Hrvatskoj. Sestra Vesnica strpljivo ga namješta, gladi po glavi i drži za ruku, ali maleni heroj ipak je u pomoć pozvao i tatu.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Magnetska rezonancija je za djecu teška pretraga jer zahtijeva da budu potpuno mirni od 15 minuta do čak 75 minuta. Ponekad moraju dobiti i injekciju ili intravenozno kontrast, boju kojom ističemo pojedini dio tijela. Pritom, iako im je u aparatu samo gornji dio tijela, sve djeluje vrlo skučeno i klaustrofobično - objašnjava nam sestra Vesnica, koja je u Klaićevoj cijeli svoj radni vijek, punih 25 godina.

'S djecom nađem zajednički jezik uz smijeh'

- Počela sam na jedinici intenzivnog liječenja, a zadnje tri godine sam ovdje na magnetu. Ondje sam naučila da je svako dijete osoba za sebe koja zahtijeva individualan pristup, ali sam razumjela i strah od bolnice, liječnika i zahvata. Ne znam, djeci nekako uspijem prenijeti smirenost i uvjerenje da će sve proći u redu. Puno se šalimo. Nekad im kažem da bi se njihov tata onesvijestio od straha da je na njihovu mjestu, da se vidi da su hrabri, da je uređaj zapravo veliki fotoaparat... Nađemo zajednički jezik uz smijeh, a novi šareni likovi po zidovima sad će tome pridonijeti - smije se Vesnica.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prije svakog snimanja obavezno djecu provede kroz postupak i objasni točno što će se zbivati i koliko će trajati.

- Djeca rado surađuju. Najteže nam je kad se pojavi dijete koje izvana djeluje potpuno zdravo, a onda se otkrije neki maligni tumor. Srce mi se uvijek stegne jer znam što njega i roditelje čeka, a opet moramo progutati i sakriti suze, ući i s osmijehom ih ispratiti do liječnika koji će im reći ružne vijesti - priča dodajući da nema svoje djece, pa su zato svi klinci iz Klaićeve njezini.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Njezin posao u stranim klinikama zvao bi se Child life specialist, odnosno medicinski odgojitelj. Riječ je o medicinskim stručnjacima koji djecu pripremaju za zahtjevne pretrage i postupke.

U Hrvatskoj takvih stručnjaka nema, pa bolnice ovise o medicinskim sestrama.

Kako kaže sestra Vesnica, nije prošla posebnu edukaciju nego radi prema napucima vlastita srca.

- Ovdje nisu pacijenti samo djeca nego i njihovi roditelji i pratnja, pa nam je vrlo važno da ovo iskustvo za sve bude što je moguće manje stresno - dodala je pročelnica Zavoda za dječju radiologiju dr. Ana Tripalo Bratoš.

Naime, i Ivano s početka naše priče, koji je došao u pratnji oca, stigao je uz puno zabrinutosti i straha.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Liječnici su mu u abdomenu otkrili tumorsko tkivo. Svi nalazi su pokazali da nije riječ o zloćudnoj tvorbi, ali opet strepiš i pitaš se što je na stvari i kako ćemo sada dalje - iskren je tata.

Komentari (13)
  • Za neka zanimanja treba imati i hrabrosti i snage. Ja bi obolila od depresije da radim posao koji uključuje toliko bolesne djece. Tuga golema.

    8. 2. 2019,   14:09
  • Bravo, konačno pozitivan primjer u zdravstvu. U Klaićevoj sam vidjela na jednom sasvim podrapanom kirurgu klompe koje su čitave bile išarane flomićima od strane pacijenata. Bila je to jedna pozitivna impresija prije nego sam ostavila kćer na operaciju. Ima fenomenalnih ljudi tamo, ovim putem sve pohvale.

    8. 2. 2019,   13:44
  • Bogu hvala na ovakvim zenama, sestrama, doktorima. Treba imati veliko srce i snagu za smijati se, utjesiti, ohrabriti a dusa ti vristi. Svaka cast i naklon do poda svakoj sestri na trudu i radu a pogoto ovima koje rade sa djecom. Sretno vam bilo svima!

    8. 2. 2019,   13:49